Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Усе, про що я мовчала» — роман, який змінить твій світ
01.12.2020
Що почитати?
«Я ненавиділа ярлик “селективна німота”. Наче я сама вирішила не говорити, немов дитина, яка відмовляється їсти броколі».
 
 
Ця історія змінить ваше уявлення про людей, які мають проблеми зі здоров’ям. Пайпер, головна героїня роману, ненав’язливо розповість свою історію — історію боротьби із собою та суспільством за право жити серед звичайних людей. Вона щодня стикається з нерозумінням з боку однолітків, намагається не зважати на образи, недовіру та злобу. 
 
Але коли по-справжньому віриш у себе й маєш підтримку родичів та друзів, твоя історія неодмінно матиме хепі-енд. Та чи так було в Пайпер Родс? 
 
Що ж це за історія? 
 
У Пайпер селективна німота. Вона не може промовити ані слова серед людей, які не входять до найближчого кола її спілкування (родина, лікар та подруга). Але серйозна сварка з єдиною подругою призводить до того, що дівчина вирішує змінити школу. Нові люди і нова атмосфера мають позитивно вплинути на Пайпер — упевнена мама дівчини. Нарешті бар'єр зникне і дитина заживе повноцінним життям. Але це не так. Проблема не в зовнішньому світі — проблема в Пайпер.
 

«Я скористалася кожним бажанням над кульбабкою, відколи мені виповнилося десять, благаючи про здатність говорити, коли захочу. Я замислилася, чи вистачить мені кульбабок… Слова “доброго ранку”, “x=14”, “бігмак, будь ласка” завжди вертілися в мене на язику, але там вони й залишалися».
 
На жаль, люди не розуміють, чому дівчина не може розмовляти. Адже хвороба дуже рідкісна, і ліки від неї ще не винайдено. Однак у перший день навчання в новій школі Пайпер знайомиться з приємним, гарним і популярним хлопцем. Та чи може зірка школи, староста, гравець футбольної команди насправді зацікавитися такою дівчиною? Чи це просто дурний і жорстокий жарт? Потрібен час, щоб із цим розібратися.   
 
Чим особливий цей роман? 
 
Це не просто роман. Це історія про людей, які не можуть розмовляти, а послуговуються жестами, записками та кивками. У той час, коли ми у прямому сенсі кидаємо слова на вітер, щоб сказати щось неважливе, такі люди, навіть зібравши всі сили, не можуть вимовити: «Я тебе люблю».
 

Авторка змогла передати стан людей, хворих на селективну німоту. І з цим погоджуються читачі, які самі зіткнулися з подібною проблемою. Вони вдячні Кайлі Форнасьєр за її творчість, за те, що передала їхні почуття, думки, внутрішню боротьбу. А ще — за неймовірних персонажів. Дякуємо за Пайпер і за Веста. За батьків, братів і сестер дівчини, які розуміють і не засуджують. За атмосферу, Австралію, чорно-білі фотокартки та поцілунки.
 
Чому ми рекомендуємо його до прочитання?
 
Звісно, в реальному житті людину з такою рідкісною хворобою зустрінеш нечасто. Але не в цьому важливість подібних романів. Головним героєм тут може стати будь-хто.
 

Ми рекомендуємо прочитати роман людям, які зіткнулися з будь-якою хворобою, проблемою, несправедливістю, щоб ви надихнулися силою волі Пайпер. Не опустили руки, боролися до останнього. Кожне прагнення, кожен вчинок — це хоч і маленький, але крок до перемоги над тим, що вас нищить зсередини. День у день Пайпер боролася із собою, знаходила щасливі моменти, підтримку — і саме це допомагало їй не здаватися. Вона вірила, і вона перемогла. Тому вірте і ви! 
 
«Цей рік може стати геть іншим. Має стати, бо якщо ні, яке майбутнє чекатиме на мене?»

 
Вікторія Міхно
Провідна редакторка ВГ "Читайка"
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: