Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
5 причин, чому книжки про какашки обов’язково повинні бути в асортименті книгарень
10.08.2021
Що почитати?

«Дожилися! Більше писати немає про що?», «Нащо воно дітям?», «Автор хворий?» — так деякі дорослі в Україні сприйняли в 2017 році вихід книжки «Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову». Сьогодні 2021-й, та чи змінилося ставлення батьків до дитячих книжок про какашки? І чи достатньо ми проінформовані щодо того, навіщо створювати такі книжки? У видавництві «Ранок» вийшла новинка для дітей 3–5 років «Чарівна книжка про какашки». І ми дуже хочемо, щоб наші читачі сприйняли її правильно. Тому наводимо 5 вагомих причин, чому говорити з дітьми про дефекацію не соромно, не безглуздо, не аморально, а навіть корисно.

Причина 1. Ви какаєте

І ваша дитина це робить. І всі довкола. А якщо ні — це дуже небезпечно для здоров’я. І коли дитина досягає віку «чомусиків» та починає активно досліджувати все навколо, логічно, що її цікавлять природні процеси, які відбуваються в її організмі. Тим паче такі очевидні й дивні (тільки уявіть: щодня з вас щось виходить, а ви й гадки не маєте, що воно таке). Задовольнити цікавість дитини — це вже вагома причина, але не головна.

Причина 2. Це знімає емоційну напругу

Діти дуже добре вловлюють емоції дорослих щодо різних речей. Якщо в мами на обличчі паніка чи гнів щоразу, як дитина обкакається, малюк шукає причину в своїх діях. І нерідко доходить висновку: какати — це щось погане. А батьки тоді стикаються з дуже поширеною проблемою дитячих закрепів і не знають, як її розв’язати.

Процес дефекації тісно пов’язаний із психічним станом людини. Кожен із нас, певно, бодай раз відчував неспроможність сходити в туалет у гостях, страх, що хтось почує якісь «непристойні» звуки. Діти різного віку часто відмовляються ходити в туалет у садочку чи дитячому таборі. Усе це спричиняє психічний дискомфорт і серйозні проблеми. Тож, щоб полегшити життя дитини, треба зняти цей бар’єр якомога раніше.

Причина 3. Допомогти з переходом «підгузки / горщик», «горщик / унітаз»

Сьогодні в Україні вибір книжок на цю тему доволі обмежений. Але ідеальний ринок мав би що запропонувати для батьків з будь-якою потребою. Хочете привчити дитину до горщика — от вам книжка про горщик. Хочете про унітаз — будь ласка. Потребуєте чогось, що пояснює, звідки беруться кавелики, — тримайте. І ці книжки дійсно працюють! На сайті Amazon під книжками про какашки ви можете побачити безліч відгуків батьків про те, як книжка допомогла дитині подолати страх дефекації.

У нашій новинці «Чарівній книжці про какашки» головна героїня намагається звикнути до унітаза. Але їй це поки що вдається складно, і щоб трохи відволіктися, вона читає книжку про те, як саме і навіщо какають різні тварини. Використовується прийом «книжка в книжці», а маленькі читачі можуть асоціювати себе з головною героїнею й навіть увійти з нею в діалог.

Причина 4. Сприяти довірливим стосункам між дитиною і батьками

Не всі батьки готові тут і зараз поговорити з дитиною на будь-яку тему. Іноді нам бракує знань, іноді — часу, іноді — наочності. А вдало підібрана книжка завжди може із цим допомогти. Сісти й проговорити такі інтимні теми варто навіть тоді, коли дитина про них прямо не запитує. Адже, можливо, з вашої реакції, реакції когось із родичів або виховательки, малюк уже зрозумів, що про какашки говорити не слід, а тому соромиться запитати. Чи, може, дитина вже отримала «відповідь» від однолітків. І ця «відповідь» не має нічого спільного з правдою. За будь-якого з цих варіантів відверта розмова на табуйовану в суспільстві тему допоможе малюкові зрозуміти: я можу довірити батькам найпотаємніше.

Причина 5. «Какашечний» гумор — це нормально

Якщо ви послухаєте, як жартують дошкільнята й молодші школярі, то чи не через раз чутимете про туалет, жопи, какашки чи пуки. Психологи мають розлоге пояснення, чому так відбувається: це і спосіб зняти тривожність, і частина соціальної адаптації… У будь-якому разі дітей не можна сварити за туалетний гумор, бо це — нормально. Що з цим робити? Можна спробувати пояснити, коли це доречно, а коли ні. А ще — спокійно долучитися до гри. Бо що активніше батьки реагуватимуть на подібні жарти, то довше дитина матиме до них інтерес. Жартівливі книжки про какашки допомагають цікаво пережити цей досвід разом. 

 

Авторка «Чарівної книжки про какашки»

Редакторка ВГ «Енциклопедії»

Ганна Булгакова

 

 

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: