Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Час для себе, час для всього
17.12.2021
Що почитати?

Підліткова повість Олени Алчанової «Час для всього» знайомить читачів із 15-річною Сонею, яка опиняється на шляху дорослішання й має безліч запитань до себе і до світу. У цьому віці підлітки часто переймаються питаннями зовнішності й прийняття себе, Соня – не виняток. Вона цілковито зневірена й вважає себе невдахою, «непорозумінням, а не дівчиною». Шукати підтримки їй нема де: у школі з неї відверто кепкують, у родині не звертають уваги, а коло друзів обмежене двома хлопцями, до яких і без того багато претензій. Можливо, саме в такі моменти на межі безвиході людина отримує свій шанс на виживання?


Соня починає бачити у снах дівчину, з якою відчуває особливий зв'язок. Цю примарну гостю теж звати Софія, і вона стає для героїні «ковтком повітря». Соня ділиться зі старшої тезкою власними переживаннями й міркуваннями щодо дружби, кохання, смерті. Їхні діалоги утворюють особливу філософську складову книжки. Йдеться саме про життєву філософію, таку собі «буденну мудрість», а не глибокі екзистенційні роздуми (які навряд чи сподобалися б юним читачам). Софія зі снів виявляється особливим персонажем. Олена Алчанова використала вдалий літературний прийом, секрет якого розкривається у фіналі. 


«Яка ж вона все-таки… ніяка», – саме так міркує Соня про свою маму. Тонкий психологізм – важлива риса цієї книжки. Стосунки між матір’ю і донькою, бабусею і онучкою, між жінками в родині загалом демонструють важливість таких зв’язків та їхній безпосередній вплив на формування особистості. Не певна, чи одразу зрозуміють такий меседж читачі-підлітки, а от дорослі точно матимуть над чим поміркувати після прочитання повісті. «Час для всього» варто читати не лише тоді, коли тобі 15, – книга буде помічною і для батьків підлітків, і для освітян. Разом з тим, поведінкові моделі легко впізнавані, що завжди зближує героїв із читачами. 


Варто виокремити тему втрати близької людини. Сприйняття смерті підлітками взагалі специфічне. Ось і бабуся Соні, Ганна Михайлівна, помирає від раку. Дівчині доводиться самотужки переживати цей досвід. І поступово – через спогади, неполиті квіти, кислий борщ, старі фотографії й ретросукенку — Сонька таки знаходить місце для бабусі у своєму серці назавжди. Любовна лінія також присутня в повісті. І хоча вона не є ключовою для сюжету, проте важлива для становлення головної героїні. Так, персонажі хлопців, Кирила, Дена і Марка, доволі показові й допомагають Соні зрозуміти себе, нехай навіть через біль. Зрештою дівчині вдається віднайти стійкість і крокувати у майбутнє, зокрема в новий навчальний рік, з вірою в себе. Букети квітів наприкінці повісті ніби натякають на те, що в цієї дівчинки все буде добре. І вона точно має час для всього. 

 

Дитяча письменниця, літературна оглядачка

Марія Артеменко 

Товари з цієї статті
Час для всього
Алчанова О.
170,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: