Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Чекаємо на другу дитину: як підготувати малюка до появи братика чи сестрички
23.01.2019
Що почитати?
Очікування другої дитини  — радісна і хвилююча подія. І нам може здаватися, що старша дитина теж чекає появи на світ братика або сестрички з радісним нетерпінням. Можливо, так і є. Але, разом із тим, дитина може відчувати і страх, і сумніви: цей новий малюк, який знаходиться у мами в животику — який він, як зміниться моє життя з його появою, чи не стане мама любити мене менше? Як же допомогти первістку впоратися з можливим стресом від появи в родині другої дитини, як уникнути всіх «гострих» кутів? Давайте розбиратися.
 
1. Готуємося разом. У період «очікування» намагайтеся приділяти первістку якомога більше уваги. Активно залучайте малюка до процесу підготовки: радьтеся, які вибрати ліжечко і коляску, купіть разом кілька дитячих костюмчиків, кофтинок, шкарпеток. Нехай дитина сама вибере брязкальце для братика або сестрички. Переберіть разом у будинку іграшки і відберіть ті, які можна буде віддати братику. Перегляньте старі світлини, покажіть дитині, що він сам колись був таким саме крихітним.
 
2. Пояснюємо чесно. Дуже важливо правдиво розповідати дитині, яким буде її новонароджений братик або сестричка. Старша дитина може уявляти, що з народженням малюка у неї з'явиться партнер по іграх, з яким можна буде побудувати космоліт із конструктора або пограти у футбол. Часто батьки самі підтримують такі ілюзії. Побачивши, яким маленьким і безпорадним виявився братик, дитина може відчути себе обдуреною і затаїти образу.
 

 
3. Важлива місія. Отже, будемо чесно розповідати про те, що малеча народжується зовсім крихітною, за нею потрібно доглядати і піклуватися про неї. Коли дитина підросте, з нею дійсно можна буде гратися. Але поки старший брат або сестра — головні мамині й татові помічники в догляді за малюком. Говоріть дитині, що у неї тепер буде важлива та відповідальна роль захисника. Підносите це не як обов'язок, а як почесну посаду.
 
4. Книги-помічники. Незамінними помічниками для вас стануть книги. Наприклад, у книжці «Ось і вона» розповідається історія, дуже схожа на вашу. Маленький ведмедик Мартін — улюблений синочок мами і тата. А коли у нього з'являється маленька сестричка, Мартін починає хвилюватися: чи зможуть мама й тато любити його так само, як раніше. Добра казка і зворушливі, зрозумілі ілюстрації допоможуть розвіяти страхи дитини, покажуть, що поява нового члена родини не зробить життя гіршим. Навпаки, тепер все буде ще цікавіше! Буде здорово, якщо ви не просто прочитаєте книгу, а ще програєте ситуацію з іграшками.
 

 
Другою корисною книгою стане альбом «Наша родини росте». За її допомогою малюк разом з вами готуватиметься до появи братика чи сестрички всі дев'ять місяців. Читаючи альбом, виконуючи завдання, прикрашаючи сторінки наліпками, дитина навчиться краще розуміти, що ж відбувається у мами в животику, як росте і розвивається малюк. Книга написана із залученням  сімейних психотерапевтів, вона розвіє можливі страхи дитини і допоможе щиро полюбити братика або сестричку ще до народження.
 

Тож турбота та піклування одне про одного неодмінно допоможуть малюкові зустріти появу братика чи сестрички без стресу та переживань. А згодом ви вже будете милуватися їх сумісними іграми та забавками. 
провідна редакторка ВГ “Каскад”
 








Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: