Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Чи потрібне нам письмо
06.09.2021
Поради батькам

Розвиток технологій дозволяє вивільнити час людини від механічних дій. А багато в чому і замінити. І сьогодні ми маємо більше зосереджуватися на формуванні гнучких вмінь. Як же це пов’язано з письмом?

Письмо — це сконцентрована робота м′язів кисті руки. Вміння тримати ручку або олівець і робити ним певні рухи вимагає натренованості й спритності. Якщо у дитини не розвинені достатньою мірою м′язи пальців, вона не зможе тримати правильно олівець чи ручку, не зможе писати зрозуміло. Правильно поставлені пальці при письмі або дозволяють писати легко, або завдають шалених складнощів: втомлюється рука, бо доводиться долати утворені штучно перешкоди — пальці не дають рухатися олівцеві, незручно писати — не видно ліній, з′єднань, рука перекриває, втомлюються очі від постійного напруження.

Поспостерігайте, як дитина тримає ручку.

 

Письмо – це не тільки про красиве написання. Це про осмислення, відтворення інформації. Побудова причинно-наслідкових зв’язків. Літера до літери – створюється слово. При написанні  слова уявляється образ. Розвивається мислення. Дитина думає.

У ряді країн повернули каліграфію як предмет і викладають її навіть в університетах. Так влаштований мозок: розвивається та частина, яка активізується. А активізується більше та частина мозку, яка насичується знаннями: збільшується кровообіг, виникають  нові нейронні зв’язки, зростає кількість зв’язків з іншими частинами, збільшується обсяг пам′яті. Щоб повторити знак рукописно вам потрібно дослідити форму, спроектувати її відтворення на папері і зрештою, відтворити. Тоді як механічне друкування на планшеті не потребує таких аналітичних і креативних дій. Отже, письмо, як добре сформована навичка, сприяє загальній успішності у навчанні.

Для тренування у письмі добирайте зошити, в яких достатньо місця для повторення вправи і зрозуміле пояснення. Приміром, у цих прописах-шаблонах є онлайн вчитель, який показує, в якому напрямку виводити лінії, що створюють букву.

Прописи-шаблони. Букви

А в цьому зошиті із цифр з′являються малюнки. Прекрасний спосіб мотивації. Рукописне письмо не менш корисне для дорослих. Написання саме ручкою, не на десктопі, тренує самоконтроль, концентрацію, активізує ділянки мозку, що відповідають за мовлення.

Особливо корисні ручні нотатки під час генерування ідеї, коли ви просто занотовуєте те цікаве, що можна долучити до створення. Систематизувати буде легше вже в друкованому вигляді. Але придумати, передумати і знову відтворити легше і корисніше давнім способом митців.

 

Наталія Коваль, автор проєктів для розвитку дорослих і дітей.

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: