Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Чим зайняти дитину під час війни
02.06.2022
Поради батькам

Починаючи з 24 лютого для всіх українців слово війна набуло нового значення. Ми чули про війну багато історій від дідусів та бабусь, бачили фільми, читали про страшну трагедію книжки. Але ніколи не чекали й не могли уявити, що війна знову може переступити поріг нашого спільного дому.

Але реальність така, що ми, попри все, заради своїх дітей маємо бути сильними та хоробрими. Робота, мрії, плани – все відійшло на задній план. І важливішого значення набула лише родина. Тепер увесь час ви маєте приділяти дитині. Але коли стрес захопив усю уяву і вигадати, як відволікти дитину від напруженої ситуації, зайняти чимось, може стати проблемою.

Ми підготували для вас декілька порад.

 

1. Мультфільми та фільми

Залежно від віку та вподобань знайдіть телеканал, ютьюб-канал, платформу із мультфільмами або фільмами. Оберіть якусь стрічку із популярного або запропонуйте переглянути  дитині щось із власних вподобань. Але пам’ятайте, якщо телеканалу можна довіритися на 100%, бо наразі дитячий контент буде вибірковий, то щодо ютьюбу радимо стежити, які відео пропонує платформа.

2. Книжки

Безперечно книга ніколи не втратить своєї актуальності. Запропонуйте легку, романтичну, жартівливу, пригодницьку книжку, яка на деякий час розважить дитину, звісно, беручи до уваги вік. Навіть пропозиція перечитати уже знайомий томик буде ідеальною, бо так дитина буде мати теплі спогади про неї, а сюжет відкриється з нового боку.

Для зовсім маленьких читачів радимо обрати книжки-картинки: так ви не лише почитаєте, посмієтеся, а ще і розглянете цікаві, кольорові ілюстрації. Попри те, що в таких книгах мало тексту, дуже часто для дітей книжки-картинки стають найулюбленішими, і ви ще не раз разом відкриєте затерті сторінки.

Однак якщо під рукою немає паперової книжки, на сайтах багатьох видавництв, зокрема видавництва «Ранок», можна завантажити електронну версію або аудіокнижку. Тим паче колектив видавництва «Ранок» з любов’ю ставиться до кожного свого продукту і зберіг в електронній версії все, що вкладено у паперовий варіант. Будьте певні, читач не втратить ані літери, ані ілюстрації. У наш час, коли кількість речей із собою має велике значення, дуже зручно носити будь-де улюблену багатотомну бібліотеку, маючи при собі лише планшет.

3. Ігри

Різноманітність ігор наразі дуже велика: це і настільні, і віртуальні, і усні, і активні, - на будь-яку аудиторію, час доби, місце та вік. Тому обирайте те, що може буди актуальним просто в цей момент для вас. Наприклад, доміно, пасьянс, карти, фірмові настільні ігри (UNO, «Ферма», «Монополія» та ін., які є саме у вас). Або ігри на телефоні як для однієї людини (карткові, три в ряд, логічні, стратегічні, на увагу або навчальні), так і для компанії («Мафія», «Alias», «Spy» та ін.).

Найбільше важко щось вигадати у темну пору доби, коли в приміщенні заборонено вмикати світло. Тут на допомогу прийдуть усні ігри. Запропонуйте дитині пограти, наприклад,  в «Асоціації», «У міста», «Гра в П», «Я ніколи не…», «Зайве слово», «Я їду на Ямайку та беру з собою…», «На жаль і на щастя»). Вони не лише допоможуть скоротати час, а і чудово потренують уважність, креативність, пам’ять.

На випадок якщо вам дозволяє місцевість та простір, можна пограти і в активні ігри (з м’ячем, настільний теніс, з гумкою та ін.). Також не забуваємо і про легкі фізичні заняття, типу зарядка, або танці.

4. Малювання

Відмінно знімає стрес та відволікає малювання. Тим паче цей спосіб також підійде як дітям, так і дорослим. А знадобляться для цього лише аркушик паперу та олівці. Щоб малювання могло не лише розвивати навички, ви можете задіяти ще й уяву. Наприклад, запропонуйте пограти у «Домалюй предмет». Наприклад, намалюйте коло, а дитині запропонуйте домалювати щось, щоб отримати зображення чогось чи когось. З кола можна домалювати мордочку, із прямокутника – потяг, із напівкола – скибку кавуна і так далі. Творчість і уява – головні супутники в такій грі.

5. Театр ляльок і тіней

Створіть власний театр, використовуючи ляльок, або тіні, або інші незвичайні предмети. Розіграйте улюблену казку або вигадайте власну. Ця ідея обов’язково сподобається дітлахам, а згодом в таку гру діти і самі залюбки будуть грати для вас.  

 

Користуйтеся нашими порадами та не забувайте прислухатися до настрою та потреб дитини. Адже саме зараз вона потребує вашої уваги якнайбільше.

 

 Юлія Каспарова 
Провідна редакторка ВГ «Каскад» 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: