Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
День науки
14.05.2021
Життя нашого видавництва

Ми мало замислюємося про це, але насправді плоди науки оточують нас усюди. Перш ніж щось з’явилося на світ, увійшло в наш побут і стало буденним та звичним, хтось мав вигадати це «щось», винайти і розробити. Від електрики до антибіотиків, від фреону в наших холодильниках до світлодіодних ламп, від пластику до рідких кристалів в екранах та моніторах.

Людство віками мріяло літати та досліджувати далекі планети, занурюватися в океанські глибини, приборкувати смертельні хвороби, передавати інформацію на відстані, мати тепло і світло у власних домівках. Мріяло знати про те, що відбувалося в давнину, і зазирнути хоч одним оком у майбутнє. І – о диво! – зараз ми маємо майже все з цього, а те, чого ще не маємо, – у процесі розробки чи досліджень.

 

І хто ж ці боги чи добрі духи, які втілюють мрії людства одна за одною, наполегливо і невпинно, рухаючись шляхом проб і помилок? Вчені, ясна річ. Фізики, хіміки, історики, біологи, математики, фармакологи, археологи, генетики, астрономи, вірусологи, електротехніки, радіотехніки, кібернетики. І список цей можна продовжувати і продовжувати.

 

Навіть для того, щоб ми могли написати та опублікувати цей текст, а ви – прочитати його, знадобилася праця вчених. Можна сміливо сказати, що сучасний світ залежить від них. І зараз, коли історія умовно розділилася на «доковідну» і «ковідну» епохи, це видно просто неозброєним оком. Реальність ставить людей перед якоюсь проблемою – і те, наскільки успішно вона буде розв’язана, залежить від того, як швидко та ефективно спрацюють вчені.

 

Сьогодні – професійне свято працівників науки нашої країни. І це не просто нагода згадати про цих людей чи подякувати їм за те, що вони роблять. Це – привід замислитись і про роль науки в нашому житті, і про ті проблеми, які переживає українська наукова спільнота зараз.

 

Чи є високим авторитет учених у суспільстві? Звісно, ні. Влогери з незакінченою вищою освітою, професійні політики, зірки шоу-бізу є значно відомішими й авторитетнішими для більшості наших громадян. Адже вчені – це люди з науковим, критичним мисленням. Ті, хто не йме віри жодному факту, поки не знайде доказів і підтверджень. А те, що пропонують нам медіа щодня, аж ніяк не спрямоване на розвиток критичного мислення, часто навіть навпаки.

 

Кожен шлях починається з першого кроку. Усі реформи мають бути болісними і важкими, адже суспільству доводиться змінюватися, відмовлятися від стереотипів, усвідомлювати нові істини, шукати нові способи існування. І нам належить пройти цей шлях, пережити ці реформи й усвідомити справжню цінність різних професій.

 

А в якості першого кроку на цьому шляху ми не можемо запропонувати нічого кращого, ніж читання. До речі, на нашому сайті є величезний вибір книг, які познайомлять вашу дитину з різними науками і з яких можна дізнатися приголомшливі факти про науковців. Обирайте!

 

Юліта Ран

Письменниця, драматургиня

 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: