Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
День Землі
19.03.2021
Життя нашого видавництва
У колообігу річних свят сьогоднішнє, мабуть, найважливіше. І найглобальніше. Я зараз не про весняне рівнодення, а про Всесвітній день Землі. Насправді це так символічно – відзначати свято Землі саме тоді, коли темна пора року остаточно говорить нам «Прощавайте» і ми всі вдихаємо на повні груди, вітаючи оновлення і свіжі вітри чергової весни.
 

Всесвітній день Землі – це свято нашого спільного дому. Б’юся об заклад, ви прочитали цю фразу і скривилися. Так, що може бути більш банальним за це формулювання?Земля – наш спільний дім, бережімо його. Якщо подивитися на дії людства збоку, ні про яке збереження й не йдеться. Ми псуємо, нищимо, забруднюємо все, до чого можемо дотягнутися, і, звісно ж, вважаємо тривоги екологів перебільшеними, дозволяємо собі думати: «На наш вік усього вистачить, а після нас – хоч потоп». 
 
Але вже зараз не всім нам «усього» вистачає! І потопи – тобто, повені, які викликані не лише природними, але й техногенними чинниками – явище абсолютно не рідкісне. Чому ми настільки безтурботні й недбалі, коли йдеться про піклування про нашу Землю? Адже це й справді наш дім, і поки Ілон Маск не облаштував зручну колонію на Марсі і не вигадав, як переправити туди кілька мільярдів людей, цей дім у нас один-єдиний у Всесвіті!
 
Дім цей пречудовий. Астронавти та астрономи поки що не знайшли в космосі іншої подібної планети.
 
Наприклад, такої, чия поверхня була б на 70% вкрита водою. До речі, прісна вода становить лише 3%, решта — солона. 
 
Чи такої планети, яка мала б найбільшу щільність, а її розплавлене ядро оберталося б у надрах, генеруючи магнітне поле.
 
Чи такої, де континенти рухаються зі швидкістю до 2 см на рік, де у Світовому океані мешкає близько мільйона живих істот, а магнітні полюси весь час переміщуються! Хіба все це не диво? 
 
І хіба не є дивом те, що мільярди років тому завдяки великій кількості різноманітних факторів саме на цій блакитній планеті виникло і почало еволюціонувати життя? 
 
Отже, сьогодні ми святкуємо День нашого дивовижного дому. Нашої колиски і прихистку, безкрайньої території експериментів, кулі (яка насправді не є правильною кулею) з безмежним розмаїттям ландшафтів, кліматичних зон, біологічних видів і форм життя. День Землі.
 
І це чудова нагода для того, щоб...
 
По-перше, дізнатися про нашу планету трохи більше. Яким чином? Наприклад, замовивши одну з цих книжок:
«Земля. Мої перші 4,54 мільярда років»
«Привіт, землянине!» 

 
По-друге, зробити Землі подарунок. Розпочати сортувати сміття, влаштувати суботник на подвір’ї, вимкнути на дві-три години електроенергію. Способів насправді багато. І не варто думати, що від однієї людини нічого не залежить! Крапля камінь точить, і будь-який довгий шлях розпочинається з першого кроку.
 
Зі святом тебе, Земле! 
 
Юліта Ран
Письменниця, драматургиня
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: