Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Дозвілля, гра, мистецтво – аплікація!
10.08.2021
Поради батькам

Аплікація доволі давнє мистецтво і означає це слово «прикладання», «накладання». Щоб створити аплікацію, потрібно один матеріал прикласти чи накласти на інший. Першою почали використовувати аплікацію із паперу. Пізніше стала популярною аплікація із тканини. А сьогодні аплікація може бути із зерняток, макаронів, крупи, наліпок, тісто-пластиліну і всього, що ви можете придумати.

Чому ж аплікація, як активне дозвілля, важлива у розвитку дитини? Погляньмо, цей процес потребує залучення декількох дій: вирізання, накладання, наклеювання. Усе це потребує жвавих ручок і вмілої координації рухів. А такі навички неодмінно стануть в пригоді під час:

  • самообслуговування (застібнути/розстібнути, зібрати дрібніші предмети, розкласти потрібне приладдя на столі),
  • навчання (письмові вправи у зошиті),
  • гри (збирання конструкторів, складання пазлів).

А усе разом допомагатиме активному розвиткові мовлення! Чим більше дитина «працює» ручками, чим більше моторної активності, тим швидше розвивається мозок, кращим стає запам’ятовування і застосування нових вмінь, у тому числі побудова речень, зв’язних висловлювань.

Отже, з чого варто починати?

Розрізання. Вміння тримати ножиці, різати по прямій лінії спочатку широкі смужки, потім — вужчі. Наступним кроком буде розрізання по діагоналі, доріжки-зигзаги. Далі можна переходити до розрізання плавних ліній.

Після цього можна переходити до вирізання. Спочатку вирізаємо прості форми: квадрати, прямокутники, трикутники, овали, круги. Саме в такій послідовності — від простих форм з кутами до округлених. Завершальний крок — вирізання силуетних форм. 

Саме тому з’явилися такі практичні альбоми і блокноти.

Альбом «Я поспішаю на свято» ідеальний помічник у перших навичках розрізання. Кумедне панденя готується на день народження до свого друга. Скільки справ потрібно переробити: ошатно вдягнутися, знайти подарунок, приготувати букет і не переплутати маршрут на свято. Без допомоги вправних ручок і ножиць ніяк не впоратися.

Серія блокнотів-вирізалок  «Пазли» створена саме для покрокового навчання розрізанню: від прямих ліній, у 1-му рівні, до заокруглених частин, у 6-му рівні. Розрізати на частинки необхідно, інакше не вийде скласти картинку, яка зашифрувалася в розсипаних шматочках.

    

Альбом «Де мої дверцята» перетворить звичайну книжку на ігрову. Тут знадобиться не лише вміння вирізати прості форми, а й складати частинки по прямій лінії, щоб дверцята могли «відкриватися».

Аплікації можуть бути плоскими, як картинка, а можуть бути об’ємними, де певні деталі приклеюються так, щоб «оживити» картинку. Саме такі аплікації зібрано у збірничку про фрукти, ягоди, овочі «Кумедні аплікації».

Погляньте, яке вийшло смачненька грушка і соковитий виноград. Порівняйте картинки «до» аплікації і «після».

    

 

У творчих альбомах, блокнотах і збірниках зібрано різні ідеї і сюжети. Обирайте свій напрям відповідно до вмінь і крокуйте уперед.

Аплікації – корисне дозвілля для малечі і релаксове відновлення для дорослих.

Як зазвичай, перевірено на собі!

Керівниця видавництва «Активний Розвиток Талантів»,

авторка проєктів для розвитку і навчання дитини, Наталія Коваль

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: