Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Енола Голмс і її намальовані пригоди
16.12.2020
Що почитати?
Пригоди Шерлока Голмса та доктора Ватсона – культове явище і тренд з 1892 року. Саме тоді була видана перша збірка оповідань сера Артура Конан-Дойла, і з того часу ця джентльменська витівка значно переросла межі літературного твору. «Пригоди Шерлока Голмса» витримали безліч перевидань, перекладів іншими мовами, інтерпретацій та екранізацій. Ясна річ, не обійшлося без сиквелів і вбоквелів. Серед них – серія книг Ненсі Спрінґер про Енолу Голмс, молодшу сестру славетного детектива.
 

Історія Еноли існує й у вигляді коміксів, які відтепер можна прочитати і українською мовою! Не поспішайте здивовано піднімати брови: навіщо комікси, адже є книги, де все розписано більш детально і, напевно, більш художньо? Звісно, що так, але…
 
Але лише у США понад 6 мільйонів людей читають комікси щодня.
У Японії видавництва перевидають серйозну літературу у форматі коміксів-манга, бо кількість читачів книг зменшується, натомість кількість тих, хто віддає перевагу манга, росте. Адже на те, щоб опанувати зміст книжної сторінки, читачеві знадобиться декілька хвилин, а на переглядання сторінки з виразними графічними малюнками і лаконічними надписами – усього лише кілька секунд. Україна поки що видає не так багато коміксів — перекладних і власного виробництва, – проте популярність цього жанру в нашій країні зростає.

 

Звісно, що одних лише гарних малюнків замало, потрібна ще захоплива історія – і комікси про Енолу Голмс відповідають усім золотим стандартам індустрії. На головну героїню чекають карколомні пригоди – деякі з них смертельно небезпечні. Повсякчас їй доводиться проявляти гостроту розуму, кмітливість і спритність, тікати від злодіїв або, навпаки, пробиратися в самісінькі їхні лігва. Адже вдачею молодша сестра Голмсів пішла у своїх старших братів – їй подобається розв’язувати складні загадки та рятувати людей, які потрапили в біду.
 

Малюнки художниці Серени Бласко багаті на деталі, які дуже хочеться переглядати, а наприкінці кожного коміксу юних читачів очікує сюрприз – вишенька на торті чи, радше, троянда в петличці, адже мовою квітів персонажі цих історій користуються доволі часто. Отже, родзинкою цієї серії коміксів є «Секретний нотатник Еноли». Він міститься наприкінці кожної книжки. Що в ньому? Безліч цікавинок: символізм рослин, логічні ланцюжки, які будує Енола, розкриваючи злочини, таємні шифри, описи хитрощів та маскувань з арсеналу приватних детективів і навіть значення кольорів печаток, якими запечатують поштові листи. 
 

Серія коміксів про Енолу Голмс з перших сторінок занурює читача в дивовижний світ вікторіанської Англії та не відпускає ще деякий час після того, як остання сторінка перегорнута і пригода скінчилася. Хоча ні! Попереду ще наступна книжка, а отже й наступна пригода! 
 
Якби зараз проводили битву книги vs комікси, то у випадку «Еноли Голмс» рефері присудив би почесну нічию. Адже ті, хто почав своє знайомство з її пригодами саме з коміксів, неодмінно захочуть пірнути у цей світ глибше і дати волю власній уяві, а не користуватися плодами фантазії художниці. Тут у пригоді стануть книги! А тим, хто вже прочитав книги, цікаво буде побачити «мультфільм» під глянцевою обкладинкою.  
 

А ще Енола Голмс із коміксів має руде волосся, великі очі, добре серце й невловимо нагадує Алісу з Країни Див – то ж хіба нею можна не захопитися? 

 
Юліта Ран
Письменниця, драматургиня
 
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: