Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Енциклопедії: з якого віку починати читати?
31.01.2019
Що почитати?
Подейкують, що енциклопедії — це література для дітей старшого віку. Але це зовсім не так. Сьогодні на ринку дитячої літератури енциклопедія представлена у найрізноманітніших вікових категоріях. Пізнавальна книга може бути книжкою-іграшкою, картонкою, розкладайкою. У м’якій або твердій палітурці, з наліпками, із завданнями, електронними додатками. Словом, книга підлаштовується під читача, його вік і особливості сприйняття. Як же обрати?
 
Енциклопедії для найменших (2 +)
 
Перша енциклопедія малюка з’являється у віці двох-трьох років. Дитина пізнає світ. Мета батьків — допомогти, зацікавити, відповісти на запитання. А якщо відповідь буде супроводжуватися наочністю — взагалі чудово! Заговорили, наприклад, про дощик. Як пояснити, чому виникає дощ? Шукайте відповіді у книзі «Як виникає дощ?» 
 

Лайфхак
Енциклопедії для найменших — це мінімум тексту й максимум ілюстрації. Картинки мають бути зрозумілими, а опис — лаконічним.
 
Енциклопедії для дошкільнят (4–5 років)
 
«Що? Коли? Чому?» — запитання чомусиків часом заганяють дорослих у глухий кут. «Чому свербить укус комара?», «Навіщо літаку крила?» і т. п. Чомусика цікавить буквально ВСЕ! Рекомендуємо серію міні-енциклопедій «Чомусики». Зберіть усю серію запитань і відповідей про тварин, комах, людину, техніку, космос, природу, рослин і навіть про продукти!
 

Лайфхак
Обираючи книгу для дошкільника, звертайте увагу на текст. Він не має бути «сухим». Шукайте «жваві» тексти, викладені зрозумілою для дитини мовою.
 
Енциклопедії для молодших школярів (6+)
 
Школярика, як правило, цікавлять книги на конкретну тему. Оскільки досвід школяра вище, то пізнавальна книга може бути у форматі коміксу, інфографіки, міксу енциклопедії та квесту. Познайомте дитину із серією енциклопедій «Інфографіка».
 


Лайфхак
Обираючи енциклопедію для школяра, враховуйте інтереси дитини. Якщо дитина вже вміє читати, це не означає, що її можна залишати наодинці з книгою. Не полінуйтеся разом розглядати розворот за розворотом. Повірте, як правило, енциклопедії для школярів захоплюють не тільки дітей, а й дорослих!
 
Дітям, як і вченим, потрібно постійно досліджувати світ. Беззаперечний провідник у цей світ — енциклопедія. Обираючи книгу, враховуйте вік дитини, її інтереси. І, безумовно, звертайте увагу на стиль тексту і візуальне оформлення.

 
редакторка ВГ “Енциклопедії та ігри”

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: