Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Феєричні пригоди
26.08.2021
Що почитати?

Увага! Увага! Світ у небезпеці! А врятувати його можуть лише крихітні міські феї. Так-так, саме вони – чарівні істоти завбільшки з метелика, які мешкають у великому Місті по той бік океану. І не лише там. Феї живуть повсюди: і в джунглях Бразилії, і в Карпатських горах, у містах і селищах різних країн світу. Не вірите, бо ніколи їх не бачили? Це тому що вони уникають людських очей. Але насправді феї досить активно втручаються в людське життя і рятують світ від усіляких небезпек.

Звісно, не всі – фей багато, і вони займаються різними справами, але є одна невгамовна четвірка: Аша, Торрі, Гліанна та Лікея. Їм завжди не сидиться на одному місці, і вони не можуть пройти — тобто пролетіти, адже феї літають — повз якісь негаразди.

—       Ми тобі віримо, але люди навряд чи повірять,— поглянула на подругу Торрі. — Навіть, якщо ми знайдемо спосіб їм розповісти.

—       У Місті професора Парра вважають генієм, — розвела руками Лікея. — Я переглянула багато газетних статей в архіві. Мер завжди підтримує всі його ідеї та дає гроші навіть на божевільні проєкти.

—       Не хочу нічого чути про мера, гроші й газетні архіви, — стиснула кулаки Аша. — Післязавтра вночі еліксир виллють у ріку й розпилять у повітрі. У нас обмаль часу, аби врятувати Місто.

—       Налити вам ще трішечки кави? — запитала Гліанна. — Бо як не знаєш що робити — пий каву. І додайте дрібочку кориці, так буде ще смачніше! Вчасно додана приправа може врятувати справу!

—       Гліанно, це геніально! — Аша підстрибнула на місці. — Тільки, гадаю, нам знадобиться не лише кориця! І значно більше, ніж одна дрібочка!

І чотири феї заходилися обговорювати план порятунку Міста.

«Феї та еліксир щастя», Юліта Ран

Перші дві частини серії «Феєричні пригоди» — «Феї та еліксир щастя» і «Феї та Кристал Життя» — нещодавно з’явилися у продажу. Книжки вже встигли побувати на «Книжковому Арсеналі» (і стати там одним з хітів продажів видавництва «Ранок») та потрапити в довгий список премії «Еспресо. Вибір читачів — 2021» у номінації «Література для дітей».

Попереду, обіцяють авторка Юліта Ран та ілюстраторка Лєна Барді, щонайменше ще дві частини. Третя книжка побачить світ узимку, вона називається «Феї та чарівна колядка», і там з’являються наші українські феї-мавочки та опис українського Різдва. Четверта частина зараз у роботі. А якщо зірки стануть як слід, то, можливо, вийде і п’ята.

Але повернімося до тих двох, які вже вийшли друком. Незважаючи на те, що феї – істоти крихітні, у неприємності вони влипають чималенькі.

Аша стояла на товстій гілці дерева-пау, стиснувши кулаки. Краєчком ока вона бачила Гліанну, Лікею й Торрі. Її подруги, непритомні, висіли в повітрі догори дриґом, щільно оплутані павутинням. Вони тихенько розхитувалися на тонких павутинках, які спускалися від гілля дерева. І в Аші серце завмирало щоразу, коли вона бачила це розхитування — раптом павутинки обірвуться?!

Зусібіч на фею насувалися гігантські волохаті павуки. Вони сукали лапками, витріщалися численними очима й мали страшенно задоволений вигляд. Хоча їхня здобич явно не збиралася здаватися.

Гліанна, Лікея й Торрі також не збиралися здаватися, звісна річ. Але павуки напали зненацька, блискавично накинули на них павутинки-ласо та сповили їх, наче лялечок. Жодна з фей і писнути не встигла!

«Феї та Кристал Життя», Юліта Ран

Як бачите, деякі з цих негараздів цілком смертельні. Але команді фей вдається виплутатися. Чому? Тому, що вони – команда, і являють собою чудовий приклад, як чотири різних за характерами і здібностями дівчини можуть злагоджено працювати разом, доповнюючи одна одну.

Аша – ватажок цієї команди. Саме вона першою кидається в бій, не зважаючи на наслідки. Пройти повз якусь несправедливість? О ні, це не для неї!

Торрі – фея-винахідниця. Їй міські феї зобов’язані інфофонами – пристроями для зв’язку. Те, що Торрі має золоті руки і на «ти» з будь-якими інструментами та приладами, не раз рятує фей у безнадійних ситуаціях.

—       О ні,— заплющила очі Лікея. — О ні. Ми не можемо загинути ось так. За хвилину від перемоги!

—       Ще трохи, — бурмотіла Торрі. — Ще трішечки, і це кляте скло нарешті випаде назовні.

Лазер уже описав на склі повне коло чималенького розміру — аби феї могли вилетіти в нього, не штовхаючись. Але скло досі залишалося на місці. Професор і його поплічники наближалися. Декілька фей почали пищати й верещати від жаху.

«Феї та еліксир щастя», Юліта Ран

Лікея – фея, що мешкає у бібліотеці, і ніхто краще за неї не може працювати з великою кількістю інформації, щоб віднайти саме те, що потрібно для чергової операції.

І нарешті Гліанна – богиня кулінарії та зіллєваріння, фея, яка здатна врятувати світ одним лише ароматом своєї випічки. І метким слівцем на додачу.

— Мабуть, чекати доведеться довго? — запитала Маніта.

— І тому пропоную напекти для всіх мангових тістечок! — вигукнула Гліанна. — Поки печеш солодощі, час спливає непомітно! А коли солодке стрибає тобі у шлунок — до голови стрибають геніальні ідеї!

«Феї та Кристал Життя», Юліта Ран

Одним словом, самі феї – дотепні, хоробрі, розумні і пречудово намальовані. Історії про них вийшли захопливими і динамічними, наче пригодницькі мультфільми, а на обкладинках книжок сяють справжні дорогоцінні кристали. О, ми про це вже говорили… Але кристали на обкладинці – така річ, про яку можна поговорити і двічі. Серія «Феєричні пригоди» цілком заслуговує на те, щоб прикрасити собою домашню бібліотеку ваших дітлахів. Особливо якщо це – дівчата.

 

Письменниця, драматургиня

Юліта Ран

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: