Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Говорімо правильно: 5 порад, як розвинути мовлення дитини.
26.03.2019
Поради батькам
Свідомі батьки нерідко цікавляться, як допомогти дитині розвинути мовлення? Чи можливо дорослим, які не мають спеціальної освіти, у домашніх умовах покращити мовлення малюка? Особливо гостро це питання постає перед батьками, які виховують дитину з особливостями розвитку, адже надія, що малюк сам згодом почне розмовляти у даному випадку невелика.

Відповідь очевидна — це не лише можливо, а і потрібно! Ніхто не знає вашу дитину краще за вас. Ніхто так швидко не знайде правильний підхід до неї. Ніхто не покаже такий дієвий приклад, як ви — його батьки!

Ми пропонуємо 5 універсальних порад з розвитку мовлення дитини. Вони призначені саме батькам, які, знаючи особливості свого малюка, мають визначити і задати правильний темп навчання й обрати відповідні способи і тривалість занять.



1. Гарний настрій.
Почніть із себе! Пам’ятайте: кожне заняття і навіть просте спілкування з дитиною мають відбуватися в спокійній, дружній атмосфері. Діти відчувають настрій і стан дорослих. Якщо ви втомилися, напружені, ваші думки зосереджені на чомусь іншому, краще відкласти заняття до більш слушного моменту. Погодьтеся, малюку складно сфокусувати увагу на завданні, якщо в мами від напруги тіпається око або вона постійно дивиться на телефон в очікуванні важливого дзвінка. 
 
Настрій дитини — теж важливий аспект. Якщо ви на даний момент готові гори звернути, а малюк хоче пити, їсти, спати або погано почувається, заняття навряд чи підуть на користь. Дише в гарному настрої дитина готова сприймати інформацію.
 
2. Ігрова форма.
Гарному настрою, як відомо, сприяє гра! Намагайтеся всі заняття проводити в невимушеній ігровій формі.
Урізноманітнюйте ігри, використовуючи різні матеріали. Наприклад, сьогодні ви можете показати малюку картки «Звуконаслідування», розповісти йому про деяких тварин і про звуки, що вони їх видають. Вимовляйте  разом з малюком. Це дуже весело! Мукайте, крякайте, кумкайте, кукурікайте… Гарний настрій забезпечено! На наступному занятті попросіть дитину вибрати серед іграшок тварину, що її зображено на тій чи іншій картинці. Спросіть між іншим, які звуки вона видає. Поступово ускладнюйте завдання, шукайте альтернативні варіанти гри.
 
Секрет успіху полягає в регулярності й різноманітності занять, які будуть сприйматия дитиною просто як цікава й весела гра, як приємне дозвілля з батьками, а не як обов’язкові нудні заняття. 
 
3. Допоміжні матеріали.
Існує безліч цікавої і корисної літератури, розвивальних наборів з картками, пазлами, ігор різних рівнів складності. Використовуйте їх! Адже правильний добір навчальних матеріалів і візуального супроводження до кожного заняття — запорука успіху вашої дитини.
Наприклад, серія книжок «Розвивальна логопедія» створена спеціально для того, щоб допомогти малюкам розширити словниковий запас і заохотити її повторювати окремі слова. Читаючи разом з дитиною простий текст, акцентуючи її увагу на його певних частинах, голосно повторюючи слова і речення, ставлячи правильні наголоси і чітко вимовляючи звуки, ви допоможете малюку скоріше заговорити. Використовуйте різні логопедичні техніки в домашніх умовах, якомога більше читайте малюку!
 

4. Батьківський приклад.
Як говориться у англійському прислів'ї: «Не виховуйте своїх дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте СЕБЕ». Малюки наслідують середовище, у якому зростають. Якщо ви постійно мовчите або обмінюєтесь короткими фразами, то не очікуйте, що дитина стане безперервно балакати. Вона, не скоро почне казати слова правильно, якщо постійно чує їх у спотвореному вигляді (наприклад, якщо ви казатимете «добле» замість «добре», то й малюк повторюватиме за вами).
Дитина сприймає вас як зразок для наслідування. Тож подавайте правильний приклад:
 
- звертайте увагу на те, як розмовляєте з дитиною;
 
- стежте за дикцією, інтонацією, жестами;

- говоріть чітко і зрозуміло;

- дозвольте дитині зазирати до свого рота, коли вимовляєте складні звуки;

- багато розмовляйте, коментуйте дії, свої і малюка;

- називайте речі, предмети, надавайте їм характеристики (кажіть: «ми надягаємо теплий светр», а не «ми надягаємо це»). 
 
5. Терпіння, наполегливість, регулярність.
Не слід чекати на негайний результат. Не звинувачуйте дитину, не квапте її, якщо вона не демонструє дива артикуляційної майстерності на перших заняттях. Усі діти різні. Комусь для досягнення навіть невеликого результату може знадобитися і рік, і два. І це нормально!
Наберіться терпіння, займайтеся щоденно. Регулярність дуже важлива для закріплення результату. Складіть план занять і дотримуйтеся його. Виконуйте вправи поступово і не занадто швидко, щоб малюк не втратив інтерес до занять.
 
Отже, якщо ви свідомі батьки, які намагаються дати дитині максимум знань, сприяти її всебічному розвитку і становленню мовлення, то в першу чергу потурбуйтеся про те, щоб показувати гідний приклад. Забезпечте сприятливу атмосферу, гарний настрій. Проводьте заняття в ігровій формі. Приділяйте увагу добору дидактичного і візуального матеріалу. Спілкуючись з дитиною не будьте категоричними. Не акцентуйте увагу на невдачах, а хваліть за найменші досягнення. Будьте наполегливі і терплячі. 
 
І вам все обов’язково вдасться!
 
Олена Ольховська, 
редакторка ВГ "Кенгуру"
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: