Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Інтерв’ю з письменницею Наталією Бонь про книжку «НЛО за селом»
01.03.2021
Що почитати?
Хвіст трансформувався найдовше та інші секрети НЛО
 

- Сюжет повісті дуже ритмічний і вигадливий. Скільки часу ви працювали над рукописом? Чи були епізоди, які давалися непросто? 
 
НБ: Цей твір був написаний давно. Він мав інший вигляд і навіть зовсім інших героїв. Так, головними персонажами спершу були дорослі, а вже після професійного прочитання дорогими редакторками основні ролі дісталися дітям. Загалом повість писалася легко й швидко. Вона ніби сама скеровувала мене. Бувало, що я сідала писати заздалегідь сплановану частину, але сюжет повертав в інший бік.    
 
- У повісті постає образ сучасного українського села. Цього справді бракує в літературі, зокрема дитячій. Розкажіть про село Біленьке – чи існує воно на мапі України насправді? 
 
НБ: Село Біленьке – збірний образ. Я виросла в селі, тому мені неважко було описувати сільські пейзажі. Щодо багатьох деталей, таких як магазин або ферма, то і їх вигадувати не довелося. Подібна сучасна ферма є в селі Піщане, що за 30 км від міста Золотоноша, у якому я живу. На фермі застосовують оригінальні європейські технології: корів доять під красиву музику, молоко можна купити в спеціальних молочних автоматах, всі тварини доглянуті й ситі.  Зібравши разом різні цікаві факти й власні спогади, мені залишилося вигадати тільки назву села. 
 
- Головні герої повісті дуже колоритні. Чи мають вони прототипів? 
 
НБ: Деякі герої трохи схожі на знайомих мені дітей чи людей. Наприклад, прототипом Владика можна вважати хлопчика, у якого ми з донькою завжди купували кавуни, коли відпочивали у Залізному порту кілька років тому. Хлопчина був саме таким: жвавим, балакучим, вправним. Крутого «розмальованого» дядька я теж не вигадувала. Бачила точнісінько такого на пляжі. Довелося тричі непомітно обходити чоловіка, щоб краще роздивитися татуювання та запам’ятати їх. Художник Олександр Продан прекрасно зобразив цього персонажа.
 
- Як створювалася космічно-фантастична лінія книжки? Чи любите ви жанр «зоряних воєн» та іншої популярної фантастики?
 
НБ: Я люблю читати все. Син захоплювався фантастикою, тож і я читала. «Зоряні війни» подивилась не всі частини, а от тема НЛО мене вабила завжди. Колись я навіть збирала тематичні вирізки з газет, цікавилась розповідями «контактерів». Можна по-різному ставитися до існування прибульців, але ця сфера надзвичайно цікава і захоплива. Та й моя повість, врешті-решт – це ж фентезі! Символічно, що першими у моїй уяві виникли образ монстра, який прилетів на нашу планету, і його трансформація у земну тварину. Фразу «Хвіст трансформувався найдовше» можна вважати початком цієї історії.  
 
- Поруч із казково-фантастичними елементами присутні цілком наукові факти, зокрема з фізики та астрономії. Що ж це за частота Шумана і чому згадуєте саме її?
 
НБ: У школі я більше любила гуманітарні науки, але якщо треба було дослідити якусь тему з наукової точки зору, то «діставати інформацію» мені завжди подобалося. Сьогодні у таких питаннях на допомогу приходить Гугл. Із таємничим резонансом Шумана сталося аналогічно. Перш ніж згадувати це поняття у дитячій книжці,  я перечитала багато матеріалів. Вивчала і наукове обґрунтовуння, і критику. Як би воно не було, я вірю, що Земля – жива субстанція. І ні для кого не секрет, що пульс Землі, який тривалий час був незмінним – 7,83 Гц, почав пришвидшуватись. Нині він сягає понад 36 Гц. Відповідно до нього змінюються і люди. Також науково доведено, що саме позитивне мислення виділяє високі частоти. А страх, ненависть, заздрість та інші негативні емоції– низькочастотні. Зараз ми всі спостерігаємо, що значно комфортніше почуваються творчі люди, здатні вчитися,  духовно розвиватися і змінюватись.  Високі частоти додають сили не лише людям, а й нашій матінці-Землі.   
 
- Чи думали над продовженням повісті? 
 
НБ: Так, мені хотілось би написати продовження. Можливо, візьмуся за це під час літньої відпустки. Події повісті мають відбуватися у космосі, зокрема на тій далекій планеті, яку зіпсували трикутноголові. Герої ж мусять полетіти на космічній станції дуже далеко. З ними обов’язково станеться багато кумедних і серйозних пригод. Щодо героїв, то неодмінно залишу Назара та його маму, Влада, Поліну, Вікусю, Анжеліку, Мікрона і «розмальованого». Без поганців Темнила і Скрежила також не обійдеться. Проте усіх творчих задумів не розкриватиму. Прочитаєте все самі.  
 
- Якими трьома ключовими словами ви опишете свою повість «НЛО за селом»? 
 
НБ: Нашу живу планету треба відчувати, цінувати і берегти. Думаю, у цьому ж полягає основний меседж моєї книги. 
 
 
спілкувалася Марія Артеменко 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: