Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Класичні романи
02.11.2021
Що почитати?

У моєму дитинстві не було «Поліанни», «Маленьких жінок», «Енн із Зелених Дахів» та «Маленького лорда Фаунтлероя». Не знаю, чи їх не видавали в радянські часи, чи вони просто пройшли повз мене. Проте чудово пам’ятаю, з якими відчуттями я надолужувала прогалини, читаючи ці книги вже у дорослому віці. З насолодою і щемким жалем через те, що не прочитала такі чудові історії вчасно – тоді, коли сама була дівчинкою, коли росла й потребувала порад і відповідей щодо того, якою, власне, людиною варто стати.

«Мужньою, — відповідають ці книги, — винахідливою, працьовитою, чесною, порядною, такою, що має власну гідність, шукає свій шлях, дбає про рідних, не пасує перед складнощами і зберігає душевну рівновагу та почуття гумору за будь-яких обставин».

У сучасних дітей причин для жалю немає, бо ці та інші книги, які можна назвати «Золотою класикою літератури», сьогодні є у вільному доступі. В українському та російському перекладах — на вибір. У гарних обкладинках і з неймовірними ілюстраціями чудових українських художників. Але головне, звичайно, тексти.

Серія «Класичні романи» від видавництва «Ранок» — це десять перевірених часом і витриманих, наче добре вино, класичних художніх текстів. А саме:

Вони чудово підійдуть тим дівчатам і хлопчикам, на яких саме словосполучення «класична література» наводить жах і примушує позіхати від нудьги. Варто зазначити, що всі тексти в цій серії адаптовані на читацький вік від 8 років. Разом із видавцями маю надію, що, прочитавши вперше класику в адаптації, юні читачі згодом захочуть ознайомитися з цими творами вже у повному вигляді.

Насправді кожна з цих книжок гідна окремої статті, але я б хотіла звернути увагу на дещо надважливе і притаманне їм усім. Дещо, що, власне, і є відповіддю на питання, яке діти ставлять батькам, а батьки самим собі: «Навіщо сьогодні читати класичні твори? Адже світ тепер геть інакший!»

Світ дійсно інакший. І деякі з ситуацій, в які потрапляють герої цих книг, уже абсолютно неможливі. Але ж сама «ситуація», коли дитина росте і пізнає складний дорослий світ, коли вона змушена відповідати на виклики життя – буремного, непередбачуваного, — є вічною і незмінною.

Як і питання стосунків батьків і дітей, кохання й дружби, самотності маленької людини у великому Всесвіті та пошуку свого призначення. Отже, актуальності ці книги не втратили, і кожна з них приховує під обкладинкою цілий світ, цікавий не лише дітям, але й дорослим.  

 

Письменниця, драматургиня

Юліта Ран 

Товари з цієї статті
Енн із Авонлеї
Монтгомері Люсі Мод
265,00
Загадковий сад
Бернетт Френсіс Еліза
330,00
Полліанна
Портер Елеонор
290,00
Маленький лорд Фаунтлерой
Бернетт Френсіс Еліза
290,00
Маленький лорд Фаунтлерой
Бернетт Френсіс Еліза
290,00
Маленькі жінки
Луїза Олкотт
265,00
Маленька принцеса
Бернетт Френсіс Еліза
290,00
Маленька принцеса
Бернетт Френсіс Еліза
290,00
-40%
Що Кейті робила
С’юзен Кулідж
290,00
174,00
-40%
Що Кейті робила
С’юзен Кулідж
290,00
174,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: