Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Книги-картинки — знахідка для батьків!
20.12.2018
Що почитати?
Ми звикли до стандартного прочитання дитячої книги — багато тексту, який де-не-де супроводжується малюнками. А якщо тексту небагато, а ось картинки... оживають, варто тільки розгорнути книгу! Діти люблять розглядати малюнки, які зазвичай хвилюють їх набагато більше, ніж сам текст. Тож чому не перетворити книгу на справжню мальовану історію з мінімумом тексту, де герої і деталі говоритимуть самі за себе? Саме так виглядають книги-картинки.
 
Парадокс, але для кращого розвитку мовлення дитини їй необхідно роздивлятися книги, в яких мало слів. Та й не лише мовлення. Психологи дуже люблять книги-картинки, і рекомендують батькам частіше розглядати їх разом з дітьми. Фахівці акцентують увагу на зв’язку читання із розвитком у дитини емоційного інтелекту — EQ. Діти з розвиненим EQ мають високу самооцінку, вони впевнені в собі, швидко адаптуються у соціумі та краще навчаються.
 
Активне формування емоційного інтелекту дитини відбувається у віці 2-3 років. Батьки починають звертати увагу дитини на те, що є добре, а що ні. Це можна робити за допомогою книг: розглядати з дитиною ілюстрації, обговорювати деталі, ділитися враженнями. Дитина переносить у вигаданий образ проблему, яка її хвилює, а це значить, що батьки можуть відсіяти частину з них уже на стадії моделювання ситуацій з героями книг.

Чим корисні книги-картинки?

Вони вчать емпатії
 
Чим менший вік дитини, тим їй складніше розрізнити свої емоції. Якщо радість і обурення діти починають розрізняти в ранньому віці, то зі складнішими емоціями їм потрібно навчитися впоратися.
 
Навіщо це потрібно? По-перше, навчитися розуміти себе та пояснювати свій емоційний стан. По-друге, розпізнавати настрій людей навколо, адже з цього починається емпатія. Чудова і незвичайна серія «Слухай серцем» створена саме для цього.


Вони розвивають креативність та увагу
 
Дитяча книга має викликати емоції. А ще краще — якщо вона сповнена гумору. Картинки в книзі «Найкраща у світі фіранка» хочеться розглядати довго, завдяки їм розповідь про захопливу пригоду трьох гарних друзів виглядає супердинамічно! Ця книга на будь-який вік, читання, яке об’єднує родину. Кожен член родини знайде цікаві для нього деталі малюнка, а гумор малюнків буде однаково зрозумілий і онукам, і дідусям з бабусями. 
 
Цікаво, що при цьому з книгою дитина може знайомитися самостійно! У «Найкраща у світі фіранка» мало тексту, тобто ніщо не заважає «читати» її, придумуючи свої неповторні історії. Такі заняття розширять словниковий запас дитини, навчать створювати маленькі оповідання, що стане в пригоді у майбутньому.


Вони виховують
 
Дитина порівнює себе з персонажем, аналізує його поведінку і переносить ситуацію на себе. На прикладі героїв книги вчиться долати труднощі різного характеру у реальному житті. Так книга «Чотири зуби» не лише виховує у дитини відчуття відповідальності та вчить гігієні, а розвиває уяву дитини, розширює її світогляд.


Вони допомагають
 
Казка у книгах-картинках відрізняється від звичних книг тим, що вона складена спеціально з урахуванням особливостей конкретної дитини. Герої переживають ті самі емоції, борються зі схожими страхами, комплексами, що й маленький читач, і все це зображається у малюнках. Казкотерапія — це спосіб об’єктивізації проблемних ситуацій. Тобто це створення особливої казкової атмосфери, яка дозволяє дитині вступити у боротьбу зі своїми страхами і вийти з неї переможцем, а головне — надає дитині почуття впевненості і захищеності.
 
У казках зображаються різні боки людського життя: моделі стосунків, цінності та ідеали. А щасливий кінець стає основним засобом цього виду арт-терапії, що допомагає дітям позбутися страхів і комплексів.



Розвивають естетичний смак
 
Коли гід в музеях розповідає про картину або скульптуру, особливу увагу звертає на деталі. Поєднання кольорів, незвичайний ракурс... Уміння помітити щось особливе — важлива складова естетичного смаку.
Книжкові ілюстрації — це ті самі картини, чи скульптури, тільки в іншому вигляді. Картинки в книгах серії «Лагідні сторінки» хочеться розглядати довго, завдяки їм історії стають ще добрішими і проникливішими. Не варто намагатися якомога скоріше прочитати книгу. Краще розглядати з дитиною кожну сторінку детально, з поясненнями.
 
Оточуючи дитину естетично привабливими речами, батьки задають стандарт, нижче якого вона вже не опускатиметься. Тому так важливо з раннього віку привчати дітей до якісних і гідних речей.



Як читати книги-картинки?
 
Як розмовляти з дитиною про емоції? Достатньо обговорити з нею книгу, малюнки, наприклад, чому персонаж сумний, або веселий, що вказує на це. 
 
Існують позитивні (вони виникають, коли нам щось подобається) і негативні (коли щось не подобається) емоції. На прикладі героя книги можна запропонувати дитині згадати ситуації, коли вона відчувала позитивні емоції. Це можуть бути ігри, мультики, спілкування з друзями... Потім згадати ситуації, коли дитина відчувала негативні емоції. Наприклад, коли загубилася іграшка, захворіла мама...
 
У дитини може виникнути питання: раз позитивні емоції пов’язані з чимось хорошим, а негативні — з поганим, значить вони і самі «хороші» і «погані»? Важливо донести до дитини, що це не так. «Позитивні» і «негативні» — усього лише назви, які показують, з приємним або неприємним подією пов’язана та чи інша емоція. Однак всі вони важливі і допомагають зрозуміти, що нам подобається, а що ні.
 
Книги-картинки абсолютно ненав’язливо розвивають вміння знаходити причинно-наслідкові зв’язки, розпізнавати та виражати почуття і є геніальною знахідкою для батьків.

редакторка ВГ «Каскад»
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: