Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Кокони, що сповивають нашу справжність
27.10.2021
Що почитати?

Дорослішання, стосунки з найріднішими людьми, перша закоханість, пошук себе і захист власних кордонів… Погодьтеся, кожен стикався з такими проблемами. І кожен щоразу шукав свій вихід, де б він не був. Саме так роблять героїні роману «Кокони» Тетяни Стрижевської. Ангеліна, Шуша і Кіра – три підлітки, три подружки, три зовсім різні особистості, для яких настав час змін. Безтурботних дівчат непомітно сповивають «кокони», ховаючи від світу їхні почуття та щирі переживання. Чи можна з них вибратися? Чи впізнають героїні одна одну? А головне – чи впізнають самих себе, оновлених?

Романтична Ангеліна найбільше переймається через метаморфози її дружби з дівчатами. Ліні складно збагнути, що життя не завжди відповідає сюжетам улюблених романів. А конфлікт між мамою та бабусею ще більше підсилює внутрішні вагання. Задля примирення родичів дівчині доведеться зануритися в давню таємницю, пов’язану з трагічною загибеллю людини.

Ексцентрична й цілеспрямована Шуша звикла досягати свого. Вона не боїться втратити друзів, довіру батьків, повагу, цноту чи гідність. Її внутрішній світ базується на матеріальних благах і обчислюється цілком реальними сумами. Раптова онкологія мами впливає на Шушу, але не повертає тієї Олександри, яку колись сховав «кокон».

Феміністична Кіра зарано стає дорослою. Спершу їй доводиться терпіти харасмент власного батька, спостерігати за стражданнями матері й займатися вихованням молодшого братика. А потім зненацька – окреме житло й нові люди поруч. Дівчина обирає непростий шлях підкорювачки, а не жертви.

Любовні лінії також стрімко розгортаються. Стосунки героїнь з хлопцями повсякчас тримають у напрузі. Так, виважена Кіра нікого не підпускає до себе, тим паче старшого за себе Гліба, а от фривольна Шуша легко погоджується на сексуальні стосунки з омріяним Тімом. Натомість Ліна легко піддається маніпуляціям Леоніда, нехтуючи почуттями відданого друга Сержа. «Кокони» заважають подружкам просити поради й бути поруч, коли потрібно, тож дівчата самотужки розгрібають власні помилки. Хоча не кожній це вдається… Читачу залишається вболівати за героїнь, дивуючись/дратуючись/розділяючи або відверто не розуміючи певні вчинки. 

Окреме тло роману – київські локації. Вони вже стали важливою складовою авторського стилю Тетяни Стрижевської, його родзинкою. У «Коконах» постає різний Київ – від спальних районів Лівобережжя до центральних місць, де здавна гуртується столична інтелігенція. Такі декорації гармонійно вплетені в сюжет і легко «прочитуються» навіть тими, хто раніше не бував у Києві. А от бажання відвідати місто точно виникне, зокрема ту саму кав’ярню «Каштан», у якій любить проводити час Кіра.

Суперсила «Коконів» криється не лише в сюжеті й різноманітті образів, а й в актуальній проблематиці. Цей психологічний роман зацікавить і підлітків, і дорослу аудиторію, зокрема мам тинейджерів. Конфлікти жіночих ліній описані дуже майстерно. Багато хто впізнає моделі поведінки, і, можливо, це допоможе зробити правильні висновки на майбутнє. «Кокони» є прикладом якісної сучасної української літератури для аудиторії young adult і саме тим виданням, яке точно змінить погляди скептиків щодо читання.

Дитяча письменниця, літературна оглядачка

Марія Артеменко

Товари з цієї статті
Кокони
Стрижевська Т.
240,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: