Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Комікси як вид мистецтва, або Чому їх так полюбляють діти
02.12.2019
Що почитати?
     Обкладинка має говорити сама за себе,   вона повинна зацікавити гіпотетичного читача і надати максимальну інформацію про зміст книжки. Ось перед вами «Комікси» — оригінальні, кумедні малюнки з короткими  написами. Що це?  Насправді,  не так уже й багато людей розуміється на цьому давньому виді мистецтва, що поєднує  в собі літературу і образотворчу майстерність. Це графічна історія (новела, оповідання тощо), найчастіше сповнена гумору, адже в самій назві «комікс» приховується слово «смішно». Що комікси можуть дати нашій дитині? Ці малюнки з наскрізним сюжетом  допомагають пізнавати світ, яким би  дивним не здавалося на перший погляд це твердження. Ознайомившись ближче із графічними оповіданнями, ви переконаєтесь, що не слід вважати їх дурною розвагою і марним витрачанням грошей і часу…
 
     Нещодавно у видавництві «Ранок» вийшли перші ліцензовані графічні історії за мотивами мультсеріалу «Як приборкати дракона». Тож,   погортаймо ці книжки і спробуємо  розібратися, що до чого.
 

 
        Перше враження – це захоплення! Книжки подобаються. Але  чим — зрозуміти спочатку непросто. Багато картинок, небагато тексту, на перший погляд,  ніякого навчального ефекту… 
 
Чому вони подобаються дітям? І чому їх не розуміє більшість  дорослих? 
     Ми ніколи не купуємо дитині книжку, якщо не розуміємо, чого вона може її навчити, як  може розвинути її. Як саме працюють комікси? Виявляється, дорослим уявити це складно. У дитинстві нам дарували книжки з яскравими картинками, де було мало тексту, бо так простіше навчатися читати. Ми дорослішали, і книжки дорослішали разом з нами: картинок ставало дедалі менше і, нарешті, вони зовсім щезли.
 
     Комікси певною мірою дезорієнтують дорослих, порушуючи  звичні уявлення. Що це за книжка така? У ній багато ілюстрацій і зовсім мало тексту. Виходить, вона для малечі? Але не поспішайте з висновками, все не так просто, як вам здається. Найцікавішим є те, що комікси  використовують  найпотужніший інструмент – вони  пробуджують уяву читача засобами домислювання. Ось чому їх  полюбляють діти, які збагнули це на підсвідомому рівні, і читають  навіть дорослі.
 

 
Зверніть увагу: на розворотах книжок  багато окремих «віконець», а між ними так звані пробіли. Саме тут і народжується таємнича магія коміксів. Читач у цих  пробілах починає подумки домальовувати  сюжет. Погодьтеся, це дуже допомагає  розвивати творчі здібності дитини, виховувати  креативну особистість,  навчати її мислити і вибудовувати  сюжетну лінію. Процес домислювання стимулюється словом – усі написи в коміксах мають значення. У деяких випадках вони підсилюють ефект сюжету, а в інших  — пояснюють зображення. 
 
     Автори коміксів  дотримуються  послідовності сюжету і чіткої структури. Якість графічних оповідань залежить від уміння автора поєднувати візуальний ряд і текст  в одне ціле. Усі логічні переходи від зображення до зображення допомагають побачити читачу цілісну картину подій. Велика роль відводиться при цьому дизайну.    У світі коміксів головним є баланс між зображенням і текстом. Коли тексту багато – зображення стає більш спрощеним і займає менше місця, і навпаки. 
 
Комікси також зацікавлюють дітей тим, що  зображено не все, щось залишається «поза кадром», а це певною мірою інтригує. Художник нібито чіпляє  за ниточку і розмотує клубок образів в уяві маленьких читачів. Тому діти і читають комікси  із задоволенням. 
 
     Комікси великою мірою побудовані на емоціях. Коли їх читаєш, починаєш співчувати героям,  занурюєшся у пригоди разом з ними і переживаєш різноманітні  відчуття. Гумор, звісно,  підсилює ефект. Комікси легко сприймаються, вони дуже грамотно побудовані, завдяки чому утримують увагу читача до останньої сторінки.
 
     Ось і  «лайфхак» для батьків дітей, які не люблять читати:  спробуйте комікси! Почніть із них! Ці книжки — результат  кропіткої праці талановитих людей – стимулюватимуть дитину мислити, а це одна з найважливіших функцій літератури.
 
Дар‘я Полежака
Помічник провідного редактора
відділу «Disney книги»  
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: