Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Листи до сина» − скарбниця мудрості Василя Стуса
12.09.2019
Що почитати?
   Турботливі батьки із покоління до покоління намагаються передати свій досвід дітям, навчити їх життєвій мудрості й застерегти від помилок. У кожній сім'ї є свої традиції такого передавання, та об’єднує усіх спільне бажання - навчити дітей гармонійно й ціннісно жити в реальному світі. Озброївшись саме таким бажанням, Василь Стус створив цілу серію листів до сина, які вплинули не тільки на становлення особистості Дмитра, а й на оформлення загальнонаціональної ідентичності нашої країни.

   Василь Стус відомий світові як талановитий письменник, публіцист і правозахисник, який не боявся висловлювати свої думки і обстоювати власні позиції. А ще це турботливий батько і добрий друг. Книга «Листи до сина» створена ЛА «Барабука» за підтримки видавництва «Ранок» − це не лише збірка порад і настанов батька до свого любого сина, це скарбниця думок і переживань того Василя Стуса, якого не зміг побачити світ.
  
   Книга «Листи до сина» починається передмовою сина письменника − Дмитра, який упорядкував листи батька і додавав свої власні коментарі до більшості зібраного матеріалу. Дмитро Стус розповідає про те, що листи, вміщені в книзі, супроводжували його впродовж усього підліткового віку і допомогли глибше збагнути себе і вибрати свій шлях у житті. Читаючи книгу, неможливо не відчути настрій, яким вона пронизана. Змістовні поради Василя Стуса, надихнуть ніколи не здаватися, вірити в себе, не соромитися власних поразок і з упевненістю крокувати до своїх цілей.

   На початку книги подано розділ «Слова реалій та часу Василя Стуса», в яких син письменника тлумачить поняття, які можуть бути не зрозумілі сучасному читачеві (наприклад, дисидент, «чорна зона»). Далі йде розділ «Біографія», де подано короткі відомості з життя та творчості письменника. Книга розділена на п’ять частин відповідно до географічного положення, в якому перебував автор у певний період свого життя (Київ−Мордовія−Колима−Київ−Урал).

   Перші розділи книги «Листи до сина» розповідають про життя письменника до арештів. Подано згадки про мамині колискові і вірші Т. Шевченка, які вплинули на становлення творчості. Майже кожна сторінка містить влучні цитати поета чи його життєві кредо: «Або світ прийме таким мене, як я є, як мене народила мати, — або вб’є, знищить мене. Але я — не поступлюся!». Далі йде точна копія листа до Андрія Малишка, у якому Василь Стус висловив свої роздуми про ставлення до української культури і мови, до її поетів і культурних діячів. Наступні сторінки переповнені як відомими, так і менш відомими віршами, збірками та циклами віршів, які написав Василь Стус. Також зустрічаються портрети письменника, фотокартки з сім'єю та вирізки з газет, коментарі до яких можна прочитати у книзі.

   Наступні розділи схожі на епістолярний роман, у якому поет відкрив свою душу всьому світові. Кожен лист до дружини, сина чи батьків, написаний у в’язниці, сповнений роздумами, порадами та власними переживаннями. Відчуваючи, що вони з сином почали віддалятися, Василь Стус писав йому довгі листи, розповідаючи про дитячі роки з повчальними історіями, ділився своїми уподобаннями та поетично намагався показати свою безмежну любов, яка сповнювала вже не таке здорове батьківське серце. В кінці книги також подані «Таборові зошити», через які читач переживає кожен момент життя, проведений під арештом, та відчуває увесь спектр емоцій поета, який поставив справедливість вище за своє життя.

   Книга «Листи до сина» - скарбниця думок і переживань, що надихає мудрістю і щирістю почуттів, що підказує, як бути поряд з найріднішими у будь-якій тривозі життя, що вчить вірити, не здаватися і йти.



 




Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: