Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Міжнародний день книгодарування
12.02.2021
Життя нашого видавництва
Ви ж знаєте, що сьогодні не лише День закоханих, а й Міжнародний день книгодарування? Це свято має дуже зворушливу історію виникнення.  
 
Якось один американський хлопчик, який любив читати, запитав у своєї мами: «Чому немає особливого дня, коли люди дарують книги один одному?»
Мати хлопчика, Еммі Бродмур, не мала відповіді, чому такого дня не існує, але доклала зусиль, аби він з’явився на світових календарях. І з 2012 року в багатьох країнах тепер відзначають Міжнародний день книгодарування.
 

Сьогоднішня статистика видання книжок в Україні невтішна: за 2020 рік було видано лише 13 858 книг і брошур загальним тиражем 20209 тисяч примірників. «Видано» не означає «розпродано», і ні для кого не таємниця, що більшість сучасних дітей попросить у подарунок гаджет, а не книжку. А нас – людей, які створюють книги, – це засмучує.
Але якщо просто зараз ви розмірковуєте над тим, який подарунок обрати для близької людини, ми радимо зробити цей вибір на користь книги, а не чергової іграшки або якоїсь іншої речі. 
 
Адже книга дарує нам купу відчуттів!
 
Книги дуже гарні і на вигляд, і на доторк. Звісно, не всі, але ми у видавництві «Ранок» докладаємо зусиль, аби наші книжки було приємно роздивлятися, гортати і читати.
Якщо ви вже розгорнули книжку – на вас очікують сюрпризи! Яскраві малюнки, створенню яких художники присвятили дуже багато часу, і тексти, так, тексти у книгах мають велике значення. Навіть якщо це книжка для наймолодших, і малюнок займає цілу сторінку, а тексту на ній – два рядочки. Але, повірте, за кожним текстом і за кожною книгою стоїть ідея автора! І дуже часто це крута, актуальна й оригінальна ідея.   
 
А який чудовий у нових книжок запах, м-м-м!
 
Книги можна – і треба! – підписувати. Автограф автора чи надпис від того, хто дарує, зроблений на форзаці з любов’ю, з побажаннями щастя чи святковим привітанням, стануть джерелом приємних спогадів і натхнення через роки. Я, наприклад, зберігаю декілька книжок, подарованих мені коханою тітонькою тоді, коли я ще була підлітком. Я вже давно не підліток, і тітоньки нема на світі, але щоразу, коли дивлюся на ці книги, згадую про неї.
 
Якщо підписів мало, то зверніть увагу на книжки, в яких можна малювати, розфарбовувати, вписувати відповіді на запитання, проходити квести та відкривати конвертики з секретами. Це люблять діти, так-так, але, погодьтеся, дорослим такі штуки теж подобаються. І в жодному планшеті саме так не зробити. 
 
До того ж книги не обов’язково зберігати все життя в одному місці. Діти виростають, наші власні вподобання змінюються – і це чудово! У світі є безліч бібліотек, які завжди раді нашим подарункам. І дітей, які не мають батьків, але залюбки почитали б щось цікавеньке.  
 
І ще один важливий момент. Не випадково Міжнародний день книгодарування співпадає з Днем закоханих. Бо і те, й інше – про висловлення симпатії і турботи через подарунки. Ну а ми вже самі обираємо, що подарувати коханій людині, – червоне плюшеве серце чи гарну книгу.
 
Головне, щоб цей вибір ми робили з любов’ю.

 
Юліта Ран
Письменниця, драматургиня
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: