Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Наліпки розклеєні. А далі? 6 порад, як ще використовувати книги з наліпками
29.03.2019
Поради батькам
Важко знайти дитину, які б не любила книги з наліпками. Але, приклеївши одного разу картинки на потрібні місця, малюк, як правило, втрачає до книжок інтерес. І перетворюються вони на непотрібну макулатуру. Але наліпкам можна подарувати друге життя! Як? Давайте придумаємо разом.

1. Вирізаємо. Використані книги з наліпками — чудовий тренажер для вирізання. Даємо малюкові безпечні ножиці, і нехай собі на втіху вирізає із книг картинки, що йому сподобалися. Вирізання — одне з найкращих занять для розвитку дрібної моторики! А як використовувати вирізані картинки, поговоримо далі.
 
 
2. Обривна аплікація. Якщо дитина ще маленька для вирізання, потренуємо моторику інакше. Даємо їй кольоровий папір і показуємо, як за допомогою пальчиків рвати його у вигляді стрічок, кружечків, дрібних шматочків. Тепер пропонуємо малюкові доповнити картинку в книзі обривною аплікацією. Можна доклеювати травичку, хмари, квіти, крони дерев, шерсть тварин тощо. Навіть якщо малюк буде просто рвати папір і заклеювати ним сторінку, користь для розвитку пальчиків буде величезною.
 
3. Вивчаємо географію. Якщо у вас є книги з наліпками-тваринами, використовуємо їх для вивчення з малюком географії. Візьміть звичайний альбом для малювання і покажіть разом на його сторінках за допомогою фарб відповідні пейзажі (наприклад, Африку, Північний полюс, джунглі, «наш» ліс тощо). Потім озброюємось ножицями і вирізаємо із книжки з наліпками картинки з тваринами. Запропонуйте малюкові «розселити» звіряток за кліматичними зонами. Хто живе в савані? А хто в джунглях? І закріпили знання про тварин і природні зони, і моторику потренували, і творче заняття провели! А ви кажете — макулатура.
 
4. Колаж. Вирізані з книжок картинки можна використовувати для різних колажів. Ця техніка підійде для дітлахів будь-якого віку, починаючи з одного року. Змащуємо аркуш паперу (краще великий, формату А3) клеєм ПВА і показуємо дитині, як брати картинки і прикладати до паперу. Вийде яскраво і весело.


5. Тематична аплікація. Разом з малюком виберіть тему майбутньої роботи, яка буде йому цікава. Обговоріть, що може бути на вашій аплікації, зробіть тло з кольорового паперу, або нехай малюк зафарбує аркуш фарбами. Теми можуть бути самими різними: море, луг, космос, місто, зоопарк, поїзди і літаки, гараж для машин, іграшки, акваріум, природа у будь-яку пору року, різні звірятка, вази з квітами тощо. Усе залежить від того, які саме книги у вас є в наявності.
 
6. Герої для пальчикового театру. З книжок-казок виходять чудові ляльки для пальчикового театру. Виріжте героїв казки і наклейте на картон. Тепер потрібно приклеїти або пришити до наших ляльок  маленькі резиночки для волосся. За їхньою допомогою «героїв» зручно одягати на пальчики і вони будуть добре триматися. Готових ляльок одягаємо на пальчики і розігруємо спектакль. Маючи маленьку коробочку з арсеналом таких ляльок, вам не доведеться нудьгувати ані вдома, ані в дорозі, ані в довгій черзі до лікаря. Завжди можна розіграти знайому казку, або придумати свою, перемішавши персонажів із кількох історій.
 
Отже, не поспішайте викидати книги, в яких усі наліпки розклеєні. Вони стануть прекрасними помічниками у розвитку дитячої творчості, фантазії, уяви, дрібної моторики. І не забувайте, що в малюковій творчості завжди на першому місці стоїть не результат, а процес пізнання світу через відчуття і фантазію. Тому, навіть якщо картинка вирізана не дуже акуратно, а вся аплікація вимазана клеєм, неодмінно похваліть дитину. Вона у вас велика розумничка!

редакторка ВГ “Каскад” 
 






Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: