Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Не побачити, але зрозуміти
09.06.2021
Що почитати?

Ми їх не бачимо, але вони скрізь! Мікроби! Ні, навіть не так, МІКРОБИ! Вам страшно від цього слова? Так, це дійсно може бути страшно, але ще й захопливо і прекрасно! Жити в стерильному світі погано і некомфортно. І от саме про всі ці особливості мікробів і вірусів розповідає дитяча енциклопедія «Небачені бактерії. Зухвалі бацили, підступні віруси та хитрі гриби» Стіва Молда.

Мабуть, найкращий спосіб пояснити дитині, чому важливо мити руки, коли прийшов з прогулянки чи збираєшся щось поїсти, — це розповісти про хвороботворні бактерії, які так і чекають моменту, щоб викликати в нас розлад шлунку, пронос або ще й гіршу недугу. А щоб дитина повірила в існування того, що ніколи не бачила, — показати мікрофотографії. Гігієнічні звички важливо сформувати в дитинстві: миття рук, чищення зубів від бактеріального нальоту… Ці звички зберігають наше здоров’я, красу та гроші.

Пандемія COVID-19 показала, що мало хто знає, у чому різниця між бактеріями та вірусами. Масове вживання антибіотиків з надією вилікуватися від вірусної пневмонії ще завдасть нам багато проблем. Адже неконтрольоване застосування цих медикаментів лише провокує бактерії: ті стають нечутливими до антибіотиків. А от коронавірусу — як з гуски вода, на нього жоден антибіотик не діє, як і на вірус грипу, кору, паротиту тощо. Добре, що діти запам’ятають ці біологічні відмінності змалечку і зможуть зробити правильний вибір, стикнувшись із підступними вірусами чи бактеріями.

Проте майбутнє готує для нас не лише виклики, пов’язані з поганими мікробами. Ера біотехнологій, яка почалась ще у XX столітті, просто розквітне з часом! Бактерії, які «працюють» день і ніч без вихідних на біотехнологічних заводах, уже продукують для нас ліки, гормони, ферменти, їжу. Думаю, мине лише кілька десятків років, і вчені винайдуть бактерії, здатні захистити нас від забруднення пластиком. А може, цей майбутній науковець-винахідник супербактерій саме зараз бере до рук дитячу книжку Стіва Молда і стає на свій героїчний шлях? Не лише технології, сама наука неможлива без мікробів. Бактерії використовують для досліджень, з допомогою вірусів вивчають різні види раку чи спадкових хвороб. Тут навіть уже не питання необхідності цих знань для майбутніх лікарів чи науковців — ці знання стануть необхідною базою для якісного життя абсолютно всіх людей.

Книжка дитяча, яскрава, захоплива і весела. Чого ж очікувати від автора, прізвище якого перекладається як «пліснява»? Що він вже точно знає все про мікроби, бактерії, гриби і нудно не буде! Але хай вас не вводить в оману така легкість подачі інформації. Стів Молд — знаний популяризатор науки, він вміло подає достовірні наукові факти. Якщо ви читатимете цю книгу разом з дітьми (а я закликаю вас до цього), то побачите, що інформації тут набагато більше, ніж навіть у шкільному курсі біології. Але засвоювати її набагато цікавіше — і навіть хочеться попросити ще!

Ілюстрації — то окреме задоволення! Пам’ятаю, що в дитинстві найбільше любила гарні картинки в енциклопедіях. Мабуть, і біологом стала, бо книжки з біології — найгарніші. Величезна кількість мікрофотографій, де зображені справжні бактерії, яскраві водорості та мікроскопічні гриби. Після перегляду цих світлин хочеться дістати мікроскоп і досліджувати під ним воду з усіх калюж! І треба визнати, можливо, після читання цієї книжки ваші діти захочуть мікроскоп у подарунок на день народження. Попереджаю, щоб були до такого готові! Якщо ж говорити про чудові ілюстрації, молекулярні моделі будови вірусів, блок-схеми з поясненням будови мікробів і принципів їх роботи, то всі вони виконані на найвищому рівні.

Мікроби дійсно скрізь, куди не плюнь. Насправді, куди ми плюнемо, там і будуть мікроби, навіть якщо плюнемо в космосі, бо у нас у роті мікроби теж є. Ми не були б людьми не тільки без їжі, яку нам дають бактерії і гриби, — без хлібу, без кисломолочних та ферментованих продуктів. Ми не були б людьми без мільярдів бактерій, які живуть у середині нас та на нашій шкірі, які борються проти бактерій-поганців і вірусів, які синтезують нам вітаміни в шлунку. Тому ця книжка трошки і про нас із вами, про те як жити зі своїми друзями-бактеріями у злагоді, щоб бути здоровими і готовими кожного дня до пізнання себе і цього світу.

Молекулярний біолог

Ольга Малюта, науковий редактор українського видання «Небачених бактерій»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: