Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Новинки до «Книжкового Арсеналу»
17.06.2021
Що почитати?

Усі книголюби знають, що з 23 по 27 червня у Києві проходитиме чи не найбільша видавнича подія року – «Книжковий Арсенал». Що ж приготувало видавництво «Ранок» до цьогорічного Арсеналу?

Насправді підготували ми дуже багато. Сподіваємося, що навіть найвибагливіші читачі, побачивши наші прилавки, постануть перед дилемою: як купити все, що хочеться, і не збанкрутувати? А сьогодні ми представляємо вам короткий огляд кількох наших новинок.

Почнімо з нонфікшну.

Книга «Усе про твоє тіло» нідерландської авторки Пауліни Ауд знайомить маленьких читачів з людським тілом. Для чого людині голова, чому в нас може боліти живіт, що варто робити руками, а що – ногами, чи бувають хлопчачі сукні, чи можна їсти морозиво щодня, чим хлопчики відрізняються від дівчаток, як ми дорослішаємо, чому треба митися і підстригати нігті, чи всі ми постаріємо – відповіді на ці та ще кілька десятків питань, які чомусики щодня ставлять своїм батькам, знайдуться в цій книзі.

Приємний бонус: тут є не тільки корисна інформація, кумедні малюнки і короткі тематичні історії, але й кілька ігрових завдань для малюків. Узагалі, це книга, читання якої з дитиною легко перетворюється на веселу гру.

 

«Суперзвички на щодень». Якщо ви хочете виховати дитину-супергероя – вам точно варто придбати цю книжку-щоденник. Якщо ви хочете виховати дитину без супернавичок, але таку, що здатна планувати свої справи, відповідати за власні вчинки та будувати причинно-наслідкові зв’язки, – вам теж необхідно її придбати.

Супергерої-двійнята Біллі та Міллі з гумором і в легкій розважальній формі розкажуть, як перетворити чистку зубів та миття посуду на подвиги й наповнити буденну рутину справжніми пригодами.

Книжка-щоденник розрахована на те, що дитина буде в ній писати, давати відповіді на запитання та звітувати про виконані завдання. Одним словом, це – чудова заміна одвічним маминим «Не забудь прибрати у кімнаті!» та «Куди – гуляти? А уроки хто робити буде?». Адже головна мета «Суперзвичок на щодень» — через гру привчити дитину до самостійності й заохотити доводити до кінця всі розпочаті справи.

  

«Чарівна книжка про какашки» — це незвичайна історія, написана Ганною Булгаковою та намальована Юлією Гречух. Книжка розрахована на дітей того віку, коли їх страшенно цікавить «туалетна» тематика. І вона може стати у пригоді, аби пояснити дитині, що какати – це так саме природно, як і їсти, а їдять абсолютно всі живі істоти в цьому світі.

Малюнки в книзі здатні зацікавити будь-якого малюка, а наведені приклади знайомлять дитину не лише з особливостями дефекації різних видів живих істот, але й з різноманіттям фауни на Землі.

Книга «Я можу врятувати планету» авторки Лолл Кірбі та ілюстраторки Аделіни Ліріус знайомить дітей зі свідомим ставленням до природи і на реальних прикладах розповідає, що таке бути екоактивістом.

Від кожного з нас залежить те, якою буде наша планета. І в боротьбі за добробут нашого спільного дому не буває «маленьких» людей та байдужих позицій. Навіть одна невеличка справа може стати початком великої кампанії зі збереження лісів чи трансформації навколишнього середовища.

«Я можу свідомо читати цю книжку. Я можу з небайдужістю слухати новини. Я можу здійснювати зміни. Я можу врятувати планету», — говорить нам авторка, і з цими твердженнями безглуздо сперечатися, чи не так?

Доктор Макс Пембертон і художник Кріс Мадден запрошують дітей долучитися до неймовірної пригоди — «Бути людиною».

Цікавезний путівник нашим тілом, і ця подорож не оминає жодної його складової: ані кістяку, ані нервових клітин, ані ДНК чи мозку. Одним словом, геть усе, що ви хотіли знати про те, як ми влаштовані та функціонуємо, але соромилися спитати.

Автор – лікар, тому можна бути впевненими, що вся інформація відповідає дійсності, але подається вона в дуже простій і навіть трохи іронічній формі – дітям має заходити «на ура». Це не книга, яка може стати «моєю першою енциклопедією», бо розрахована на дітей, які вже вміють читати самостійно, хоча… Хоча вона цілком придатна для родинного читання і розглядання.

Якщо дітям достатньо розібратися з тим, як воно — бути людиною, то підліткам треба набагато більше. Принаймні так стверджують Александер Пенні і Ґоддард-Гілл Беккі, автори книги «Будь щасливим. Бути собою». Хоча ми радили б прочитати цю книгу не лише підліткам, але й дорослим. Серйозно. Це збірка дуже раціональних, тверезих і адекватних порад на тему «Як жити в цьому світі, щоб було не нудно, активно і, бажано, ще й приносити якусь користь».

У книзі змальовується модель життя, здорового в усіх його проявах, – і автори роблять це дуже ненав’язливо, не повчальним тоном, а у формі дружньої розмови. Отже, якби існував список літератури, яка здатна простими словами говорити з підлітками на складні теми, ця книга мала б стояти десь у першій десятці.

Людям часто подобається звук власного голосу, чи не так?

Чи знайома тобі така схема спілкування?

— Минулого тижня я купив білу футболку, яка була…

— О, справді? Я теж купив учора нову футболку. Я бачив у крамниці Джо, який…

— Я бачив Джо минулого місяця, і він сказав, що в нього новий кіт на ім’я…

— А мій найкращий друг має рудого кота. Він такий милий.

Що за жахлива розмова! Жоден не може до кінця висловити свою думку, і кожного цікавить лише власна розповідь.

Чи не ловиш ти себе інколи на цьому? Якщо так, спробуй більше розпитувати іншу людину про її думки. Винагорода буде величезна для вас обох…

Александер Пенні і Ґоддард-Гілл Беккі, «Будь щасливим. Бути собою»

 

У серії «Дітям про науку» вийшли дві книги Шеддада Каїда-Салаха Феррона з ілюстраціями Едуарда Алтаррібі: «Квантова фізика» та «Теорія відносності». Ще один приклад того, як можна говорити з дітьми «просто про складне» і закохати їх у світ науки в тому віці, коли вони ледве навчилися читати.

«Квантова фізика» розповідає про Ньютона та Бора, молекули і фотони, атомні спектри і корпускулярно-хвильовий дуалізм, хвилі матерії і таємниці антіматерії. Одним словом, про все, з чого складаються різноманітні розділи сучасної фізики.

Слова про корисність та актуальність просто зайві. Бо насправді якщо ви – дорослий, який дуже давно вчився у школі і забув геть усе з курсу фізики, ця книга може бути цікавою і вам.

«Теорія відносності», як легко зрозуміти, заглиблюється у вивчення понять простору та часу і робить вельми вдалу спробу пояснити сутність Ейнштейнового відкриття такою мовою, щоб малечі все стало ясно.

Професорка Елісон Вуллард і докторка Софі Ґілберт представляють книгу «Надзвичайні ДНК. Шалені гени, незламні кодони, верткі хромосоми».

Енциклопедія ДНК для дітей і підлітків, де наукова інформація подається в дуже прикольній формі, а цікаві шрифти та інфографіка роблять читання цієї книги цікавим і навіть веселим заняттям.
 

Життя — найкрутіша штука на Землі, і лише нам, людям, надзвичайно пощастило мати досить великий мозок, який трохи допомагає його зрозуміти. Одні живі організми мікроскопічні, інших видно аж із космосу. Хижі м’ясоїдні рослини існують поряд із бактеріями, що виживають в окропі, а тварини, які до скону не бачать світла, — з рибами, що мешкають під водою. Розгадка цього казкового розмаїття — у ДНК. У молекулах ДНК міститься код усього живого — від кротів до китів і від грибів до горобців. Саме він допомагає нам рости, виживати й розмножуватись. Той, хто дочитає до кінця, дізнається, що таке ДНК, навіщо вона нам і що стається, коли вона мутує!

Елісон Вуллард і Софі Ґілберт, «Надзвичайні ДНК. Шалені гени, незламні кодони,верткі хромосоми»

Якщо ваша дитина любить малювати і захоплюється коміксами, їй просто необхідно мати посібник Луї Стовелла «Створи свій комікс» із серії «Малюємо комікси».

Ніякої довгої історії та нудної теорії – практичні поради, покрокові інструкції, яскраві приклади та безліч вправ, спрямованих на розвиток у юного художника безмежної уяви і опановування ним різноманітних технік. За допомогою «Створи свій комікс» ваша дитина навчиться малювати персонажів, передавати їхні слова та емоції і наприкінці – створить свій унікальний мальопис.

«Про що думає дитина?» і «Про що думає підліток» від Таніт Кері та Анхеред Рудкін — це книжки, які мають бути завжди під рукою в сучасних батьків.

Автори наводять конкретні приклади і розглядають типові ситуації, з якими рано чи пізно стикаються всі батьки. Причому ситуація пояснюється з усіх боків – і з точки зору дитини чи підлітка, і з точки зору дорослих. Наукову інформацію про особливості вікової психіки подано лаконічно й доступно, а поради — не в імперативній, а у варіативній формі. Справді, дуже, дуже корисні книги для тих, хто хоче розуміти своїх дітей і ростити їх, не формуючи у них травми і комплекси.

«Про “це в цифрах. Цікаво про секс і дорослішання» від Ліз Флейвел – книга і для дівчат, і для хлопчиків. Вона розкаже дітям про етапи статевого дозрівання, про те, як складно, але водночас і цікаво дорослішати та змінюватися, про те, що емоційні «гойдалки» та гормональні сплески, через які дитина проходить під час пубертату, — це цілком нормально.

Книга говорить з дітьми і підлітками про питання гендерної ідентичності та власної сексуальності, дає поради дівчатам, як обрати бюстгальтер, заспокоює хлопців щодо «мокрих» снів і насправді відверто та вичерпно відповідає на безліч питань. Такі відповіді діти – будьмо чесними – рідко коли отримують від дорослих у своєму оточенні. Отже, «Про “це” в цифрах» має бути в бібліотечці кожної родини, де підростає підліток.

 

Письменниця, драматургиня

Юліта Ран

 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: