Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Олівці й ґаджети
19.02.2020
Поради батькам
Коли ви востаннє тримали в руках олівець чи ручку? Скільки неперервного часу користувалися цим інструментом? Декілька хвилин? Година? Невже писали цілий день і не говорили, що ви запам’ятаєте усе, що показали на тренінгу? 
 
Промоніторте день вашого дошкільника чи молодшого школяра. Особливо вихідний. Скільки часу  він з цифровим пристроєм – смартфоном або планшетом. А скільки – з олівцем або ручкою. На жаль, у більшості буде не на користь останнього значною мірою.
 
Вміння тримати ручку або олівець і робити ним певні рухи вимагає натренованості й спритності. Цифрові пристрої ніяк не сприяють розвитку моторних, рухових умінь. Якщо у дитини не розвинені достатньою мірою м′язи пальців, вона не зможе тримати правильно олівець чи ручку, не зможе писати зрозуміло. Подеколи вітає думка «а може письмо і не буде потрібним». Письмо може бути різним, але це не відміняє розвинутих дрібних м′язів руки необхідних для інших життєвих умінь. 
 
Правильно поставлені пальці при письмі або дозволяють писати легко, або завдають шалених складнощів: втомлюється рука, бо доводиться долати утворені штучно перешкоди – пальці не дають рухатися олівцеві, незручно писати – не видно ліній, з′єднань, рука перекриває, втомлюються очі від постійного напруження. Вже є дослідження, які показують, якщо своєчасно не обмежити користування цифровими пристроями і не додати гри із залученням дрібної моторики, можна втратити той період, коли дитина спроможна натренувати необхідні вміння. І дуже складно буде це надолужувати у більш старшому віці. Дитина вже будучи школярем просто не зможе писати, якщо ми говоримо про навчальні вміння. Не зможе обслуговувати свій побут: зав’язати, розв’язати, застібнути, роз′єднати тощо.  
 
На сьогоднішній день письмо залишається основним предметом у багатьох школах світу. У ряді країн повернули каліграфію як предмет, і викладають її навіть в університетах. Так влаштований мозок: розвивається та частина, яка активізується. А активізується більше та частина мозку, яка насичується знаннями: збільшується кровообіг, виникають  нові нейронні зв’язки, зростає кількість зв’язків з іншими частинами, збільшується обсяг пам′яті.  
 
Письмо – це не просто красиве написання. Це осмислене відтворення інформації. Побудова причинно-наслідкових зв’язків. Дорослі, згадайте, як ви записуєте конспекти на тренінгах або записували на лекціях – ви відтворювали суть думки. Так само і дитина – вона вчиться не просто писати, а відтворювати смисл. Пишучи слово, дитина уявляє образ. А коли це слово асоціативне, то ще й добирає альтернативи. Розвивається мислення. Дитина думає. 
 
Сьогодні вже виросло покоління підлітків, які не можуть писати, бо змалечку тикають пальцем у смартфон. Десь приблизно такого рівня буде мислення, оцінювання ситуації. Чи допоможе це жити в добробуті, у стрімкому, швидко мінливому світі 21 століття?  Відповідати вам, батьки.
 
А поки ваша малеча росте, подбайте про її майбутнє. Дайте в ручки олівець, поспостерігайте, як вона його тримає. 
 
E:\АРТ\Экспертные видео_статьи\фото рука с ручкой\DSC_9576.jpg

 
  E:\АРТ\Экспертные видео_статьи\фото рука с ручкой\DSC_9588.jpg
 
Поправляйте пальчики. Зважте, що у різному віці дошколярик може тримати олівці по-різному.
І розвивайте пальчики! Веселі зошити та розфарбовки чекають на вашого умільця.
 
        
                        Прописи-шаблони. Букви                      Ігрові вправи АРТ. Перші кроки з письма. Рівень 1          АРТ. Прописи майбутнім школярикам
 
           
                                           АРТ Малювалка для найменших. Розмальовки для найменших №2               АРТ. Літні пригоди
   
                                                    АРТ Розмальовка з візерунками. Павич                           АРТ Письмо до школи. Домальовки

Цифрові пристрої нехай служать вам для додаткових переваг і звільняють ваш час для розвитку, а не заміщають його повністю.
 
Наталія Коваль

Автор проєктів
для розвитку дорослих і дітей.
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: