Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Пишайся своїм тілом
07.12.2021
Що почитати?

Чи вміємо ми розмовляти з нашими доньками про важливі речі: тіло та зміни, які відбуваються в ньому в пубертатному віці? Чи ми все ще сором’язливо уникаємо детальних розмов, кидаючи дитині у відповідь на її запитання: «Це все гормони», «Ти просто зростаєш» і «Нічого страшного, усі через це проходять»?   

Так, ми всі через це проходимо: статеве дозрівання, стрибки росту та ваги, груді збільшуються чи, навпаки, не збільшуються, незалежно від наших очікувань, волосся з’являється там, де йому заманеться, а емоції просто вибухають. Але чи завжди мама, старша сестра або подруга можуть пояснити, що відбувається, та поговорити про найпотаємніші речі відверто й водночас мовою не традицій і забобонів, а науки?

Якщо ми виявляємося неспроможними на подібні розмови (або нам просто бракує слів і розуміння процесів), на допомогу приходять книжки на цю тему. Їх можна читати разом із дитиною, а можна віддати їй на самостійне читання, але обов’язково потім обговорити прочитане. Що ж обрати в морі сучасних видань на тему пубертатного періоду та дорослішання?

Наприклад, «Пишайся своїм тілом» і «Пишайся своїм тілом – 2» Соні Рене Тейлор. Ці книги претендують на ролі турботливих старших сестер і подружок-науковиць водночас.

Кілька слів про авторку: Соня Рене Тейлор – афроамериканська поетка, спікерка, засновниця руху «You Body Is Not An Apology» (Твоє тіло – не вибачення). Цей рух пропагує любов до себе і прийняття себе незалежно від статі, раси, гендеру та фізіологічних особливостей.

Саме тому в книгах «Пишайся своїм тілом» Соня Рене Тейлор пропонує не називати дівчат «гарними», а натомість – фантастичними та унікальними. Важко не погодитися з нею. Адже поняття «краси» суб’єктивне. Кожна з дівчаток, дівчат і жінок має певні особливості, внутрішні і зовнішні, що роблять її єдиною й неповторною, не схожою на інших та просто фантастичною.

Чи потрібно мати в домашній бібліотечці обидві ці книги? Насправді «Пишайся своїм тілом – 2» — це не продовження попередньої книжки, а скоріше, оновлений і доповнений її варіант. До того ж трохи різниться цільова аудиторія двох книжок. Якщо перша розрахована на дівчат від 8 років, то друга – на категорію 10+.

Але в обох книжках ми знайдемо багато порад і відповідей на питання щодо тривалості місячних і тонкощів підбору бюстгальтерів, важливості правильного харчування та фізичної активності, пасток шкідливих звичок і залежності від соцмереж, уміння будувати стосунки з іншими людьми та давати собі раду з гормональними вибухами – і ще величезної кількості тем, які хвилюють дівчат у віці від 8 років і аж до досягнення ними статевої зрілості.  

І ми можемо бути впевненими: це корисні поради та виважені й чесні відповіді. Саме такі, які ми б самі могли дати нашим донечкам, якби мали стільки знань, сміливості та часу, скільки мала Соня Рене Тейлор, створюючи свої книги.

 

Письменниця, драматургиня

Юліта Ран
 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: