Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Подорожі
21.10.2021
Поради батькам

Подорожі — один з найкращих способів розвитку дитини. Під час поїздок малюк бачить різні ландшафти, дізнається багато нового про історію й культуру і, звісно, відпочиває та розважається, що дуже важливо під час канікул. А ще подорож — це можливість побути разом усією сім'єю й розділити приємні враження. Сьогодні ми підготували для вас вісім місць у різних областях нашої чарівної країни, в яких варто побувати з дитиною на осінніх канікулах. Усі вони підходять для прогулянок на свіжому повітрі, що зараз дуже актуально.

1. Хотин. Розташована в Чернівецькій області Хотинська фортеця — справжній шедевр середньовічного будівництва. «Оце фортеця, так фортеця!» — напевно вигукне ваш юний мандрівник, дивлячись на величні стіни й вежі. І дійсно — Хотинська фортеця вражає! Її використовували як декорації до багатьох історичних фільмів. Прогулянка на її території подарує вашій родині справжнє задоволення.

2. Аккерманська фортеця. Ще одна вражаюча фортеця розташована в місті Білгород-Дністровський Одеської області. Вона вважається найбільшою на території України. До того ж вона найкраще зберіглася до наших днів. Тут можна піднятися на вежі та прогулятися по мурах, приміряти середньовічні обладунки й уявити себе справжнім лицарем. У фортеці часто проводяться різноманітні фестивалі та історичні реконструкції.

3. Закарпатський музей народної архітектури та побуту. В Ужгороді, столиці Закарпаття, теж є своя фортеця — Ужгородський замок.

Попід його стінами розташувався приголомшливо цікавий музей просто неба. Купуєте квитки — і гайда гуляти по українському селу. Для дітей — просто казка: можна і побігати, і в будиночки позазирати, і багато чого помацати. Дитина зустріне тут чимало незнайомих предметів: прядка, ткацький верстат, пральна дошка... Неодмінно розкажіть про їхнє призначення.

4. Острів Хортиця. Екскурсія до Національного заповідника «Хортиця» в Запорізькій області стане не лише цікавою, а й пізнавальною. Тут дитина зможе дізнатися про життя Запорізької Січі й на власні очі побачити реконструкцію козацького поселення. А ще — постріляти з лука, скуштувати справжній козацький куліш і подивитися театралізоване дійство. Територія острова велика, для прогулянки краще виділити весь день.

5. Опішня. Це старовинне козацьке селище, що розкинулося на пагорбах понад Ворсклою в Полтавській області, не випадково називають столицею українського гончарства. Гончарство розвивалося на цій території протягом трьох тисячоліть! Тепер помилуватися виробами українських гончарів можна в Національному музеї-заповіднику. Територія етнографічного комплексу досить велика, з видовими майданчиками, гойдалками, ставком, містками і, звісно, різноманітними керамічними скульптурами. Гуляти тут цікаво, а виготовлення власного керамічного виробу на гончарному крузі стане приємним бонусом.

6. Тростянецький дендропарк. Якщо не хочеться історії, а хочеться спокійного споглядання й буяння осінніх фарб — вирушаймо до Тростянецького дендропарку в Чернігівській області. Він просто вражає своєю красою! Дендропарк дуже старий, створений у середині XIX століття. Зараз тут росте понад 400 видів дерев та кущів. Деякі дерева — достоту енти з «Володаря перснів». Здається, що вони ось-ось протягнуть до тебе свої гіллясті руки, посадять на плече й віднесуть в Ізенґард... Сюди можна приїжджати на весь день, гуляти лісовими стежками, милуватися лебедями біля ставка, а потім влаштувати пікнік на затишній галявині.

7. Парк «Олександрія». Ще одне чудове місце для осінніх родинних прогулянок — дендропарк «Олександрія» в місті Біла Церква Київської області. Це пам'ятник садово-паркового мистецтва кінця XVIII століття й один із найбільших парків Східної Європи. Тут можна просто гуляти доріжками, шурхотіти листям і насолоджуватись барвами осені або взяти напрокат велосипеди й покататися алеями та стежинками. Загальна протяжність доріжок та алей парку — понад 20 кілометрів. І це не дивно: «Олександрія» — не лише найстаріший, а ще й найбільший дендропарк України.

8. Скелі Довбуша. В Івано-Франківській області, серед Карпатських гір розташувалося невелике курортне селище Яремче. З Яремча бере початок прогулянкова стежка Довбуша — близько двох кілометрів нескладного маршруту. А потім, за бажання, можна піднятися на гору Маковицю, найвищу точку в околицях Яремча. Олекса Довбуш був ватажком карпатських опришків — народних повстанців. За легендою, вони ховалися серед цих скель. Гуляти в подібних місцях — суцільне задоволення. Химерні стовбури, подушки зеленого моху, коріння, що виступає на поверхню, — здається, ніби цей ліс, ці дерева вийшли з казки...

Дізнатися ще більше цікавого про подорожі Україною можна разом із нашими книгами: «Мандруємо Україною», «Подорож з олівцями».

 

Мандрівниця, редакторка

Юлія Каспарова

 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: