Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Поради батькам майбутніх першокласників
03.05.2022
Поради батькам

Колись ми також були дітьми, колись в нашому житті також був похід в перший раз у перший клас. Згадайте свої почуття, станьте на мить маленькими дітьми, і вам буде легше зрозуміти вашого маленького першокласника. Усе невідоме викликає страх та невпевненість. Хтось легко справляється з цим, а комусь дається це важкувато. Задача батьків полягає в тому, щоб якнайшвидше та якнайлегше пройти разом зі своєю дитиною цей період адаптації. Ось декілька порад від психологів та батьків першачків:

  • Почніть готуватись до першого походу до школи заздалегідь: встановіть оптимальний розпорядок дня для малюка, пам’ятайте що тривалість сну у дітей віком 6-7 років все ще досить довга, не менше 10-11 годин. Не забувайте, що відпочинок також має бути у розкладі, робіть перерви як пасивними від «просто полежати», так і активними бажано на свіжому повітрі.
  • Збалансуйте харчування дитини та обов’язково включить перерви на приймання їжі у розклад дня.
  • Прекрасно адаптує дітей гра у школу. Беріть друзів, збирайте невеличкі клуночки з перекусом та шкільним приладдям та книжечками, та рушайте на природу. Нехай це буде репетиція походу на шкільний пікнік. Розкладіть на природі зошити та олівці, проведіть урок в ігровій формі. Заохочуйте малюків включатися у різні ролі, може хтось з них побути вчителем, а хтось директором. Оптимально, якщо у вашій компанії буде 5-6 друзів однолітків, але навіть просто батьки з дітьми можуть успішно пограти в цю гру.
  • Розказуйте своїм дітям про себе у їх віці, розповідайте про труднощі, які вам вдалося вирішити, запитайте у дитини, як би вона вирішила те, чи інше питання.
  • Розкажіть дитині про новий статус, який вона здобуває, коли йде у школу. Що школяр – це круто, це вже відповідально. Які важливі події будуть відбуватися у школі, що принесуть вашій дитині нові навички та знання.
  • Обов’язково сходіть на екскурсію у школу разом з дитиною, де вона буде навчатися, заздалегідь познайомте дитину з її вчителем.
  • Будьте з дитиною дуже щирими, адже довіра – це основне не тільки у легкій адаптації, а й взагалі у вихованні.
  • В перші місяці на початку занять тримайте зв’язок з першою вчителькою, поясніть малюку, що до вчителя можна звернутися з будь-яким питанням: чи про туалет, чи коли не зрозумів куди йти, чи коли холодно, чи коли хочеться пити. Але дайте зрозуміти дитині, що вчитель все ж таки один, а в класі дітей багато, тож деякі питання дитина може спробувати вирішити сама, або почекати коли вчитель зможе відповісти.
  • Щоб прощання перед школою не набуло трагічності, придумайте певний ритуал, наприклад, особливе рукопотискання, чи підбадьорливий жест, обійми чи поцілунок, наприклад можна говорити таку фразу: «Я люблю тебе, обов’язково заберу тебе о 15:00»
  • Старайтесь не запізнюватися, коли забираєте дитину після уроків. Ліпше прийдіть раніше, щоб коли ваша дитина вийде зі школи, то відразу б побачила вас біля школи. Це допоможе вашій дитині почуватися більш впевнено.
  • Після школи важливо цікавитися у дитини про те, як пройшов навчальний день. Уважно слухайте розповідь, ставте уточнювальні питання, обговорюйте проблеми, які виникли та їх рішення.
  • Допомагайте дитині зробити перші домашні завдання, але не замість неї, а разом. Залишайте декілька хвилин для самостійних занять. Наприклад, зробіть частину вправи разом з дитиною, а на другу подібну частину дайте спробу дитині зробити її самостійно. Обов’язково підкреслюйте правильно зроблені вправи, або частини вправ. Звертайте увагу не на помилку, а на те, що малюк зробив правильно. Використовуйте так зване правило «зеленої ручки», - це коли зеленим кольором підкреслюються правильні відповіді чи більш вдалі написи літер у прописах та інше, на відміну від системи минулих років, коли червоним кольором підкреслювались помилки чи неохайності у письмі. Не забувайте про мотивацію, це не обов’язково може бути щось матеріальне. Фраза «Який ти в мене молодець! Я тобою пишаюся!» мотивує набагато краще цукерок, або дозвілля у гаджеті. Але смачненьке не завадить звичайно!
  • Включіть свою увагу та спостережливість на максимум. Якщо ви довгий час бачите тривожність дитини, її страх перед школою чи певною людиною або іншою дитиною, і у вас не виходить розпитати про це вашу дитину, не бійтеся звернутися за допомогою до класного керівника, психолога або директора школи.

Порад безліч, та найголовніша одна однісінька – любіть вашу дитину, сприймайте її страхи серйозно, не глузуйте та не смійтеся з її стану. Не забувайте, що вам легко справитись з деякими проблемами, бо ви вже маєте досвід, а ваша дитина ще поки здобуває його. Разом ви подолаєте усе! Зберігайте спокій та докладайте здоровий глузд.

Легкого вам походу у перший клас! Хай навчання в школі принесе тільки радість та нові й корисні знання!

На нашому сайті ми створили добірку спеціальних посібників для майбутніх першачків, щоб батькам було легше впоратись з адаптацією малюків у школі.

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: