Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Ранок» надрукувало першу в Україні книгу, створену за допомогою штучного інтелекту (скорочено – ШІ).
20.03.2023
Що почитати?

«Хочу на Марс!» це експеримент на основі співпраці людини та штучного розуму, чиїм можливостям за останній час ми неодноразово дивувалися. Так, ШІ викликав справжню бурю – усі кинулися перевіряти його здібності та вміння, а одразу після цього перелякалися. Адже ШІ вміє писати тексти, відповідати на запитання, робити доповіді. Він вміє малювати. Ми вирішили створити книжку і перевірити, чи зможе ШІ замінити головних творців книги – автора та художника. Також метою експерименту було дізнатися, якою буде реакція людей на такий товар і чи готові українці до книжок, виготовлених штучним інтелектом.


Для книги-експерименту ми обрали фантастичну тематику (ще не так давно сам ШІ був фантастикою) – колонізацію людьми Марсу. Ми уявили героя – дитину у віці 5-6 років. Попереду – велике майбутнє, та вже зараз глибини космосу надихають героя на пошуки нових місць для життя людей. Тож чом би не полетіти на Марс та не стати його колонізатором? А що для цього майбутньому космонавту потрібно вже зараз? Письменниця Марьяна Горянська сформулювала запитання стосовно теми, дизайнер Олександр Ковалевський зробив запит на ілюстрацію – і от перед вам результат роботи ШІ під керівництвом людини.


Маємо попередити: ШІ знає те, чому його навчили люди. Але інформацію, надану людьми, ШІ обробляє за своїми алгоритмами та на свій «розум». Тому на малюнках представлено уявлення саме ШІ про Сонячну систему, про телескопи та космічні кораблі, про те, як вирощують овочі на міжнародній космічній станції та які кораблі збудують у майбутньому.


Варто наголосити – за першими результатами експерименту вважаємо, що штучний інтелект не зможе замінити ані письменників, ані ілюстраторів, якщо ми розглядатимемо їхню роботу як мистецтво.


Ми у видавництві «Ранок» найближчим часом навряд чи повторюватимемо експеримент із виданням книжки повністю створеної штучним інтелектом. Проте збираємося активно залучати його в роботу, як помічника для дизайнерів та художників.

Книга «Хочу на Марс!» вийшла друком обмеженим накладом, вона ексклюзивно представлена на нашому сайті
Рекомендуємо вже зараз замовити видання, щоб гарантовано отримати до своєї бібліотеки колекційний екземпляр. З огляду на особливості процесу створення «Хочу на Марс!» запевняємо, що таких книжок буде зовсім небагато на книжкових полицях.

 

Паблішер дитячої літератури видавництва «Ранок»

Олена Носоненко

Товари з цієї статті
Хочу на Марс!
ШІ (штучний інтелект)
149,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: