Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Розвиток новонародженого і контрастні зображення. У чому зв’язок?
22.09.2020
Поради батькам
Основне та найважливіше завдання малюка у перший рік життя — це знайомство з навколишнім світом. Під час цього знайомства формуються необхідні вміння, навички, налагоджуються психофізичні процеси.

Основним інструментом пізнання є зір. Сприймаючи візуальні образи, дитина засвоює 70% інформації, необхідної для подальшого розвитку.

 
Період від народження й до шести місяців найважливіший у формуванні зорового апарату. Саме в цей час зір дитини дуже чутливий до зовнішньої стимуляції, тож вправи для його розвитку будуть особливо актуальними.
Це можуть бути як заняття з іграшками так і зі спеціальними контрастними зображеннями. Варто зауважити, що ці ігри мають різний характер залежно від віку новонародженого та його спроможності фокусувати зір, розпізнавати певні об’єкти.

 

Протягом першого місяця життя зір малюка ще зовсім слабкий, його око спроможне бачити об’єкти лише на відстані 90 сантиметрів. Сітківка найкраще розпізнає чітко оформлені, великі чорно-білі зображення: це можуть бути геометричні фігури, сітки. Колір на цьому етапі дитині не цікавий.
 
З початку другого місяця життя малюк уже звертає увагу на деталі. Йому цікаві риси облич людей, деталі в зображеннях. Можна вводити яскраві кольори, але по одному в поєднанні з чорно-білими елементами. Предмети можна розташовувати на відстані тридцяти сантиметрів від очей. Малюк уже здатен цілеспрямовано слідкувати за переміщенням об’єктів.
 
З трьох до шести місяців дитина починає цікавитися кольоровими малюнками з більшою кількістю деталей. На зміну прямим та чітким лініям і формам приходять вигнуті й криві. Саме в цей період посилюється сприйняття кольору сітківкою.

 

Гармонійний розвиток малюка потребує чимало часу й зусиль з боку дорослих. Та на щастя, у сучасному світі існує багато помічників у цій важливій справі. Наприклад, серія книжок-розкладайок «Контрастні забавлянки», яка ось-ось вийде друком у видавництві «Ранок». Серія спрямована на розвиток зору малюків у перший рік життя.
 
Книжки серії адаптовані під усі стадії розвитку зору дитини віком до одного року. Вони структуровані за рівнями: від легшого до складнішого. Дві перші книжки з простими чорно-білими об’єктами та патернами з елементами з яскравих кольорів — для тренування зору з народження до трьох місяців. Дві наступні зі складнішими кольоровими контрастними зображеннями — для дітей від чотирьох місяців і до року. 
 
Книжки-розкладайки виготовлені з щільного та міцного матеріалу, що забезпечує високу зносостійкість. Вони мають спеціальні зручні підв’язки, за допомогою яких можна зафіксувати книжечку на ліжечку чи колясці.
Також до кожної книжки є аудіосупровід із двома видами пісень: колискова та ритмічна. Їх можна увімкнути, просканувавши за допомогою телефона QR-код. Ця функція не лише допомагає розвинути слух малюка, а й одночасно сприяє його емоційному розвитку, створює необхідний настрій. 
 
Тож можна просто підв’язати книжку до ліжечка, увімкнути пісеньку на вибір — і все. Це активний розвиток зору, слуху, емоційного інтелекту для малюка та трішки вільного часу для батьків.
Рекомендовано показувати малюкові книжечки, коли він не дуже стомлений та у гарному настрої. Найоптимальніший час — після годування.
 
Звісно, подібні книжки не можуть повністю замінити заняття з дитиною. У будь-якому разі батьківська посмішка та гарний настрій — найкращі інструменти для всебічного розвитку вашої крихітки.
 

Ангеліна Журба
провідна редакторка ВГ "Каскад-К"
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: