Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Сапієнси»: у майбутнє і трішечки далі
07.01.2020
Що почитати?
Науково-фантастичний роман - важливий жанр сучасної літератури. Він надихає як літературних поціновувачів, так і науковців. Завдяки йому чимало фантастичного стало реалістичним, було зроблено безліч наукових відкриттів та переосмислено багацько різноманітних фактів. А сама тема: «Що чекає людство у майбутньому» дає безмежний простір для уяви.
 
Володимир Арєнєв вражає своєю фантазією та неординарним поглядом на майбутнє. І доказом цього є новий науково-фантастичний роман «Сапієнси». З під його пера він вийшов зовсім нещодавно. Та за цей короткий час книгу полюбило чимало українських підлітків. А ще вона отримала відзнаку «Книга року ВВС 2019». 
 

 
У центрі сюжету школярі - сучасні, винахідливі, дотепні та відважні. Михайло Неборак - звичайний учень, якому не можна розповідати про справжню роботу своїх батьків. Олександр Ненарок - новачок, має дідуся некроманта та залізне серце. Аліса Шелдон - рішуча та врівноважена, постійно рятує хлопців із халепи. Всі вони різні та об’єднує їх дружба. 
 

 
Події ж відбуваються у далекому майбутньому - 2178 році. У ньому змінилося все: транспорт літає, робоняні працюють у школі, проходять виставки марсіанських хижих орхідей, повуча бігають вулицями міста. Що таке повуча? Це попередження про погану поведінку учня. Вони надсилаються вчителями до батьків. А вигляд у них! Чорно-помаранчева конструкція, схожа на суміш павука та оси. Має вісім еластичних ніг та надміцний корпус із камерами. І це не всі зміни, які чекають у майбутньому читачів. Смартфони замінили фродики, а всесвітню павутину - Грибниця. На перервах дітлахи грають в поттербол, щось на кшталт славнозвісного квідичу. Та є і те, що залишилось незмінним. Це реклама: така ж надокучлива та лунає гучно і звідусіль.
 

 
Це все матеріальні зміни. А що ж чекає у майбутньому на почуття, людськість, дружбу? Так, з-під пера автора з’являється історія, яка від невимушених забавок звичайних школярів просто й легко переходить у космічні пригоди з роздумами про життя. Володимир Арєнєв настільки вправно вмістив на сторінках роману філософські теми, що читач навіть не помічає, як вже подумки опинився у відкритому космосі сам на сам із своїми думками та розмірковує про людину, її місце у світі та й взагалі про людяність. 
 

 
Доповнюють книгу ілюстрації, що намалювала Ліна Квітка. Вони гармонічно переплітаються з сюжетом та допомагають уяві читачів розігратися й подивитися «Що чекає людство у майбутньому», пофантазувати та з легкістю пройти карколомні пригоди разом із героями.
 
Взагалі, «Сапієнси» - глибока книжка для підлітків, яка з одного боку може допомогти знайти відповіді на деякі філософські питання, а з іншого - надихнути на нові відкриття та подарувати віру у свої сили. Тож будьмо готові до правил повітряного руху, новітніх шкіл з робонянями й повучами та багатоканального мобільного зв’язку.
 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: