Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Щоденник фокса Міккі» – кумедна «сповідь» песика для сімейного читання!
07.07.2022
Що почитати?

Ви хоч раз замислювалися над тим, що відчувають і про що думають тварини? Наприклад, ваш улюблений собака, який живе поряд із вами. Ні? Що ж, тоді пропоную вам прочитати «Щоденник фокса Міккі», написаний від імені песика, де його думки описані в найменших деталях.

Про що книга? 
Міккі – маленький фокстер’єр. Але незвичайний. Це перший грамотний собака, який уміє писати. Він розповідає про своє буденне життя у щоденнику, де пише про:
•    переїзд до Парижа;
•    відвідування зоопарку;
•    найпершу морську прогулянку. 
Спостерігаючи за родиною, з якою живе, фокс робить висновок, що найважливіше в житті – їжа. Адже люди їдять кожен день не менше трьох разів, що ж тут може бути більш важливим?;)


Але є і запитання, на які так і не вдалося знайти відповіді. От наприклад.
1.    Чому Зінин тато каже, що в нього очі на лоб повилазили, хоча це не так?
2.    Чи живуть собаки на Місяці?
3.    Навіщо кури несуть стільки яєць?
Багато запитань роїться в маленькій голові собаки, але є в нього й інші справи. 
Адже він перший у світі пес-поет! І сподівається, що колись його вірші прочитають та надрукують. Міккі пишається своїм умінням, адже це його виділяє серед інших собак…і навіть людей! Шкода, що хазяйка – дівчинка на ім’я Зіна – не бачить у ньому талант та тільки сміється, роблячи йому манікюр, як ляльці.


Дорослі також дратують фокса, адже, на його думку, вони нудні і тільки й роблять що гомонять, читають, плачуть, сміються та їдять. А кошенята поводяться з ним, як із нянькою, постійно лижуть його в ніс та дряпають спину, доки відсутня їхня мати-кішка – потім кидають Міккі і повзуть до неї, розбиваючи шляхетне серце пса-поета. 

Нерідко під час оповіді фоксик скаржиться на несправедливість. Ну самі подумайте: чому саме собак карають за кожну провину? Ось що він пише:

«Коли цуценя зробить зовсім маленьку калюжку на підлозі, його тицяють у неї носом; а коли те саме зробить Зінин молодший братик, пелюшку вішають на шворочку, а його цілують у п’ятку…»
Або ще: 
«Чому, коли я поводжуся погано, на мене надівають намордник, а садівник двічі на тиждень напивається й бешкетує, мов скажений бик, — і хоч би що?!»

Та не дивлячись на все це, Міккі любить свою сім’ю і не може без них жити. 
Ця неймовірна історія у вигляді гумористичного щоденника зацікавить не тільки дітей, а і дорослих:
•    безпосередніми собачими спостереженнями;
•    кумедною манерою письма;
•    та яскравими ілюстраціями від української художниці. 

Про автора
Саша Чорний – відомий поет і прозаїк, чиє дитинство та юність минули в Україні — в Одесі та Житомирі. На початку ХХ ст. його сатиричні вірші та іронічні оповідання були надзвичайно популярними. У роки Першої світової війни Саша Чорний служив рядовим санітаром у польовому лазареті, а 1918 р. був змушений поїхати з більшовицької Росії. Йому довелося жити в Литві та Німеччині, а 1929 р. письменник оселився на півдні Франції в містечку Ла-Фав’єр, де й прожив до смерті.
«Щоденник фокса Міккі» написаний 1927 року і вважається найкращою дитячою книжкою Саші Чорного. За майже сто років книга була перекладена на багато мов і неодноразово перевидавалася в усьому світі.

 

Вікторія Білан  

 Редактора ВГ "Читайка"

 

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: