Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Школа Добра і Зла
19.01.2021
Що почитати?
Життя переконує нас: не існує чіткого поділу на чорне і біле, а різниця між добром і злом буває такою непомітною, що неозброєним оком і не побачиш. У казках зазвичай усе зрозуміліше — злодія від героя відрізнити нескладно. Адже герої гарні, хоробрі та шляхетні, а злодії жахливо виглядають і роблять капості з мерзенним хихотінням.

Тим, власне, світ казки і приваблює – своєю ясністю. Сюжет має розвиватися за певними законами, герої пройдуть чимало випробувань, але врешті-решт знайдуть те, що шукали, й житимуть довго і щасливо.
 

Зоман Чейнані в серії книг «Школа Добра і Зла» безапеляційно заявляє: «Е, ні, любий читачу, все буде зовсім не так. Ніякого тобі “довго і щасливо”! А от смертельних небезпек, шалених пригод і справжнього лиходійства вистачить із головою». 
 
Отже, жили-були дві дівчинки, Агата і Софі. Софі вважала себе принцесою, Агата – відьмою, але це не заважало їм товаришувати. Одного геть не чудового вечора дівчат – як і багатьох дітей з містечка Гавалдон до того – викрадає Директор двох магічних шкіл, Добра і Зла. В одній вчаться принци і принцеси, а в іншій – відьми та лиходії, от тільки кожна з дівчат потрапляє зовсім не до тієї школи, на яку очікує.  
 

У цій історії багато того, що подобається сучасним читачам: старі казки на новий лад, навчання магії, постмодерна іронія та зловісний антураж. І одвічні питання дружби та любові, куди ж без них. Сага про «Гаррі Поттера» надовго ще залишиться найкращою книгою, дія якої відбувається в магічній школі, але «Школа Добра і Зла» вигідно вирізняється серед безлічі подібних історій. Величезні наклади, перші місця в списку бестселерів від «The New York Times», чимала армія фанатів у різних країнах світу не з’являються за помахом чарівної палички, чи не так?
 
До речі, чарівних паличок у «Школі Добра і Зла» немає, проте є дещо інше: протистояння двох шкіл, яке згодом переростає в боротьбу жінок та чоловіків; смертельно небезпечні випробування та пригоди; давні секрети магії і кохання та всемогутній Казкар, який може написати твою персональну казку, а може і не робити цього.
 
А ще тут є безліч запитань, які автор ставить так саме майстерно, як і проводить читача крок за кроком своєю історією. І перше та найголовніше, мабуть, таке: а де, власне, лежить межа між добром і злом? 
 

Персонажі цієї фентезійної історії з однаковим успіхом здійснюють як героїчні вчинки, так і злочини. Баланс між добром і злом у казковому світі постійно опиняється під загрозою, а дії Софі та Агати ведуть не до порушення рівноваги, а зовсім у протилежний бік. Малесенький спойлер: намагаючись повернути «все як було», дівчата спочатку змінюють чарівний світ, а потім – і свій рідний. 
 
Як зрозуміти, що ти закоханий? Яким чином дізнатися, чи взаємні ці почуття? Кого ти обереш перед лицем небезпеки: найкращу подругу чи коханого хлопця? Чи варто відповідати чужим очікуванням та упередженням щодо себе? Чи й справді, досягаючи мети, можна використовувати всі засоби? До чого призводить бунт проти усталених порядків, як воно – бути чужим серед своїх, що таке відповідальність за свої вчинки? І нарешті: чи здатен ти бути головним героєм свого життя або навіки погоджуєшся на другорядну роль? 
 
На ці запитання доводиться відповідати не лише книжковим персонажам, але й справжнім підліткам. Ну хіба що останні роблять це без магічного антуражу та загрози загинути чи перетворитися на тварину в разі невдачі. Не на всі запитання автор дає чіткі відповіді, лишає на розсуд читачів, вважаючи їх цілком дорослими для того, щоб розібратися в найскладніших етичних проблемах. 
 

І наостанок: персонажі «Школи Добра і Зла» виписані ретельно і з великою любов’ю. Вони живі, вони змінюються і розвиваються протягом усього сюжету – а інколи ще й бувають геть непередбачуваними. Перегортаючи останню сторінку попередньої книжки, ти одразу хапаєшся за наступну – і, дякувати усім богам літератури та видавничої справи, видавництво «Ранок» переклало і видало вже п’ять книг із шести!
 
Тож маємо надію, що незабаром дізнаємося, чим закінчиться ця історія і чи знайдуть наші героїні та герої своє «жили воно довго і щасливо».   

 
Юліта Ран
Письменниця, драматургиня
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: