Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
STEM-старт для дітей
27.03.2020
Поради батькам
Що таке STEM
З активним розвитком технологій у світі з'являється потреба в нових, компетентних кадрах в області комп'ютерної інженерії, природничих наук і математики. Щоб ряди співробітників поповнювалися висококваліфікованими професіоналами, необхідно готувати дітей зі шкільного віку, привчати їх працювати у світі, що постійно змінюється.
 
STEM-підхід — це напрям у навчанні, орієнтований на комплексне вивчення процесів у довкіллі. Якщо раніше на уроках діти переважно вивчали теоретичну інформацію, то зараз вони вчаться застосовувати знання на реальних проєктах.
 
STEM — це абревіатура від англійських слів Science (наука), Technology (технології), Engineering (інженерія), Mathematics (математика). STEM-підхід допомагає дітям зрозуміти, як в реальному світі взаємодіють фізика і математика, інформатика та біологія.
 

 
Ще 5 років тому на уроках можна було почути запитання від учнів, яке переважно ставило в глухий кут вчителів: «А де мені це стане в нагоді?» І якщо з математикою все очевидно, то де стане в нагоді біологія, хімія, інформатика, пояснити складно. STEM-підхід допомагає школярам самостійно знайти відповідь на це запитання. Створюючи спільні проєкти, учні можуть задіяти знання з різних областей, комбінуючи їх таким чином, щоб розробляти практичні рішення.
 
Наприклад, працюючи над проєктом автоматизованого міні-саду в будинку, учні зможуть задіяти знання з біології про рослини і догляд за ними; проєктуючи конструкції для рослин, вони застосують знання з фізики; а створюючи алгоритми освітлення, поливу та підтримки температурного режиму, — використають знання з інформатики.
 
У навчанні за STEM-підходом вчитель стає наставником для дітей, а не єдиним джерелом знань. Він направляє рішення проблеми в правильне русло, але при цьому не висить авторитетом і не позиціонує лише свою відповідь як правильну.
 

 
STEM в Україні
 
В Україні STEM-підхід активно набирає обертів. Програма НУШ для молодших школярів передбачає розвиток компетентностей у галузі математики, природничих наук, техніки та технологій шляхом моделювання процесів і ситуацій в навколишньому світі. Таким чином у дітей формується допитливість, бажання шукати і пропонувати нові ідеї, формулювати припущення і робити висновки на основі проведених дослідів, пізнавати себе і світ навколо шляхом спостереження і дослідження.
 
Коли починати навчання за STEM-підходом
 
Знайомити зі STEM-підходом дітей потрібно з дошкільного віку, щоб вони звикали до проєктного формату навчання.
 
У цьому на допомогу прийдуть спеціалізовані книжки, які дають мінімальну теоретичну базу і максимум практичних рішень реальних проблем.
 

 
Серія «STEM-старт для дітей»
 
У серії «STEM-старт для дітей» ви знайдете 4 книжки, кожна з яких спрямована на вивчення природничих наук, математики, інженерії або технологій.
 
Тут нескладні завдання, що допомагають розібратися в складних процесах довкілля: розщепленні атомів урану, видобутку сонячної енергії, роботі електрики.
 
Щоб працювати з книжками, не потрібні спеціалізовані знання. У цих виданнях простою мовою пояснюються процеси в світі навколо.
 

 
Щоб навчання було ефективним, уважно читайте інформацію в книжках. Якщо у дитини виникнуть питання, вона може звернутися за інформацією до старших людей або ж знайти відомості самостійно (простежте, щоб джерело інформації було достовірним). Також буде чудово, якщо дитина захоче провести експеримент або спостереження в реальному житті. У цьому випадку надайте їй необхідну допомогу, простежте за безпекою процесу.
 
Книжки доступною мовою розповідають про довкілля так, щоб дитині захотілося дізнатися більше, зробити більше, не зазубрюючи при цьому теоретичну інформацію. Завдання-активіті виконуються на сторінках книг. Для цього потрібен лише олівець або ручка.
 
Ці книжки стануть для дошкільнят першою сходинкою у доросле життя і допоможуть розвинути навички, необхідні в ХХI столітті.

Тетяна Маслова
 
 
Помічник провідного редактора
Відділ "Енциклопедії"
 
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: