Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Такий різноманітний світ!
31.07.2022
Що почитати?

«Усі ми — люди. Але всі ми живемо по-різному…». Цими словами розпочинає Трейсі Тьорнер свою книгу «Це наш світ». Авторка запрошує діточок та їхніх батьків здійснити навколосвітню подорож від Аляски до Амазонки за допомогою книги.

Упродовж мандрівки кожен читач зможе завітати на гостину до двадцяти дітей, які мешкають у різних куточках нашої планети. У кожного — свої умови життя і ду-у-уже різноманітні заняття. Дізнатися про них буде надзвичайно цікаво!


Першою на гостину запрошує Насіма із Сундарбану (Бангладеш). Дівчинка живе у селищі, де джунглі зустрічаються з морем, і дістається своєї школи човном. Усюди дорогою на Насіму та її братів чатує небезпека: тигри, крокодили, змії…


Човнами часто плаває також Массімо — хлопчина з геть іншого куточка планети. Він живе в італійському місті Венеція, де замість автомобілів і доріг — човни гондоли та канали. Коли «висока вода» затоплює навіть вулиці, усі надягають гумові чоботи по коліно або ходять вузенькими вуличками та містками.


Джесіка з диких земель Аляски не має жодного сусіда у радіусі кількох кілометрів, вона із братом — на домашньому навчанні. Алекс із Нью-Йорку (США) їде до школи автобусом або метро. А Хайме із долини Юнгас (Болівія) дістається школи підвісною дорогою, яку побудував тато.


Через різні умови життя діти мають відмінні одне від одного заняття. Хтось учиться ловити рибу та вирощувати рослини, хтось пасе худобу і збирає воду. Хтось здирається на гору, а хтось катається рідним островом на велосипеді.


Відмінними є також дитячі мрії і сподівання. Башір із пустелі Сахара дуже хоче, щоб у них завжди була вода, а пустеля не сухішала з року в рік. Момоко живе в маленькому японському селищі і сподівається, що в них побудують старшу школу, щоб не довелося далеко їздити. Марсія з Амазонки дуже переймається тим, що люди вирубують їхні тропічні ліси. А Нінґ із Пекіну не хоче миритися зі смогом, яким повсякчас насичене повітря у їхньому місті.

Тож різними є не лише місцини й умови життя, а й власне люди. Саме про це — ще одна неймовірна книга Трейсі Тьорнер «Ми всі такі різні». У ній ми знайомимося з дітками з однієї школи, а також із їхніми сім’ями.

Книга дуже пізнавальна, адже з неї маленький читач дізнається, наскільки різними можуть бути родини, національності, культури, а також людські можливості та особливості. І в цих відмінностях — наше багатство.


Авторка каже: «Ми всі унікальні» — за зовнішністю, за тим, як ми бачимо і відчуваємо світ, за тим, що нам подобається чи ні. Навіть однаковісінькі близнюки — різні особистості. І це напрочуд дивовижно!


Відрізняються дівчатка та хлопчики — як зовні, так і за вподобаннями. Та при цьому дівчинка може обожнювати нібито «хлопчачий» футбол, а хлопчик — гарно в’язати, як його бабуся.


Хтось має велику родину, а хтось живе лише з мамою чи тільки з татком. Одні діти мають братів і (або) сестер, а дехто є єдиною дитиною в родині. У книзі подані кілька прикладів різних сімей. Й окремо розповідається про дітей, які живуть у прийомних родинах.


Матеріал у книзі подано просто й зрозуміло. Кожне слово наповнене добром до людей: авторка подбала, щоб були враховані особливості кожного. Тож книга безперечно вчить толерантності. Читаючи, як навчаються діти з різними освітніми потребами, ми дізнаємося про аутизм, СДУГ, дискалькулію та дислексію. А на наступних сторінках — про те, що фізичні можливості теж можуть бути різними.


Надзвичайно цікавими є також розгорти про етнічні групи, національності й культури. Маленькі герої книги розповідають, що колір шкіри, етнічна група, до якої ти належиш, не мають впливати на те, як до тебе ставляться. Діти опинилися в одній школі, приїхавши з різних країн, і залюбки знайомляться з мовами та культурами своїх нових друзів.

Обидві книги серії «Ми і наш світ» проілюструвала художниця Оса Джиллянд. І завдяки її гарним, яскравим, насиченим, добрим малюнкам головна ідея книг про розмаїття нашого життя ожила.


«Ми відрізняємося одне від одного, але можемо знайти й багато спільного. Та є те, до чого ми всі маємо прагнути…
БУТИ ДОБРИМИ одне до одного!»

 


Наталя Мусієнко,
літературна редакторка ВГ «Каскад»

 

Товари з цієї статті
Ми всі такі різні
Трейсі Тьорнер
270,00
Це наш світ
Оса Джиллянд
270,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: