Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Такий особливий Джоїк»: простими словами про важливі речі
24.07.2019
Що почитати?
Одна з небажаних і найважчих тем розмови з дитиною для багатьох батьків — це інклюзія. Дуже часто матусі й татусі особливих діточок не спілкуються зі своїми донечками й синочками про те, чим, як і чому вони відрізняються від інших малюків. Водночас іншим дітям батьки не завжди пояснюють, чому малюк в інвалідному візку, з особливою зовнішністю чи відмінними манерами поведінки. 

Наша свідомість ще звикає до того, що інклюзія — це нормально, що особлива дитина — така сама, як і інші малюки. Просто вона йде своїм шляхом. Не варто її боятися, ігнорувати і тим паче глузувати з неї. Важливо розуміти, що, хоч вона і має обмежені фізичні можливості, її внутрішній світ безмежний. Потрібно плекати віру такої дитини в себе — і вона неодмінно досягне успіху. Адже у світі безліч талановитих, видатних людей, які мають певні особливості! Тож дорослі повинні правильно розповідати кожній дитині про людей, щодо яких зазвичай додають «з інвалідністю». Це допоможе належним чином сформувати світогляд як звичайних, так і особливих малюків.
 
 

Книжка «Такий особливий Джоїк» дозволить обговорити цю тему в дуже простій, цікавій і зрозумілій для діток формі. Видання знайомить читачів із малим кенгуреням і його матусею. Особливість малюка полягає в тому, що він народився дуже кволим, і без матусиної сумки не зміг би зовсім нічого. Він не грався зі своїми однолітками — малюками інших тваринок. Кенгуреня просто зростало в мами під серцем, потроху вчилося самостійності. До речі, задля всебічного розвитку малюка матуся взяла його із собою у подорож, де він здобув безліч знань і навичок та став значно прудкішим і спритнішим.
 
 

Ця книжка — мастхев для батьків особливих діточок. На прикладі історії Джоїка вона покаже, що немає нічого неможливого, якщо в тебе вірять твої рідні і якщо ти сам віриш у себе. Потрібно залишатися собою, йти своїм шляхом, бути неповторним і щасливим! А читаючи історію кенгуреняти звичайним діточкам, дорослі зможуть простими словами пояснити, що кожен із нас унікальний і має право бути саме таким, дружити з іншими, спілкуватися й гратися з ними разом!
 

Книжка має дуже цікаве оформлення. Вона виконана з цупкого картону й містить віконця, що їх так полюбляють роздивлятися діточки. Яскраві малюнки оформлені в сучасному стилі, кількість тексту мінімальна. Коротенька повчальна історія Джоїка подана таким чином, щоб стимулювати розмову дітей і дорослих щодо особливостей та перемог цього персонажа. Дітям надзвичайно цікаво розглядати ілюстрації! Вони звертають увагу на найменші деталі й із захватом досліджують загадкові віконця (розвиваючи водночас моторику, допитливість, уважність і посидючість). Дорослі можуть не лише читати текст, а й розповідати дітям щось від себе, цікавитися їхньою думкою щодо прочитаного. Більше того — автори радять зупинятися на кожній сторінці й вигадувати нові історії, деталі подорожі. 
 
 

Читайте книжку разом! Кожна дитина мандруватиме поруч із Джоїком. Особливі діточки, можливо, навіть асоціюватимуть себе з ним — це допоможе їм укріпити віру в себе. А звичайні малюки зможуть розвинути толерантність. 

Олена Ольховська,
редакторка ВГ «Кенгуру»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: