Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Важливе літо
08.06.2021
Поради батькам

Перші дні літа, черговий клас позаду. Найближчі 90 днів здаються нескінченними. Але ми ж знаємо, що вони пролетять дуже швидко.

Сьогоднішня стаття передусім для батьків випускників дитсадків і початкової школи. І для дорослих, і для дітей це літо — період переходу з одного статусу в інший, перепочинок між двома важливими етапами в житті.

На мій погляд, дуже важливо правильно скористатися будь-яким літом, але 90 днів між дитсадком і школою, між початковою і середньою школою особливо важливі.

Вік 7–10 років (це плюс-мінус молодша школа) — період спокою між кризою трьох років і підлітковим періодом, коли все, що дитина засвоїла, чого навчилася за попередній період, вже усталене і стало благодатним ґрунтом для нових звершень, а бурі перехідного віку ще не почалися.

У 6 років дитина ще не цілком готова до навчальної діяльності. Тому такий важливий літній період, коли можна встигнути підготуватися до нового етапу життя — з новими людьми, правилами, заняттями, обстановкою.

Аналогічно для учнів початкової школи. Вони вже адаптувалися до шкільного життя, але стрибок з молодшої школи в середню — для них стресовий. У дітей вже не буде одного звичного класу, замість одного (хай навіть не завжди улюбленого) вчителя з'явиться багато нових вчителів, предметів, кабінетів; життя в значній мірі втратить звичну стабільність.

Як показує низка досліджень, низькі академічні успіхи в середній школі часто пов'язані з невмінням впоратися зі стресом. Важливо усвідомлювати: що молодша дитина, то більш згубний стрес для її мозку.

Школа рідко вчить стресостійкості — найчастіше просто тому, що вчителі й самі нею не володіють. А якщо на цьому тлі дитина не відчуває підтримки ще й у родині, їй набагато складніше.

Дорогі батьки майбутніх першокласників і випускників-четверокласників!

У вас є 90 днів (або вечорів), щоб провести їх зі своїми дітьми і допомогти їм набратися сил, здоров'я, стійкості до стресу перед новим важливим етапом у житті.

90 днів для ігор, бесід, прогулянок, читання книг, спортивних і настільних ігор, поїздок у парк або на річку, перегляду фільмів і зустрічей з друзями — усе, що ви можете робити разом із задоволенням, радістю і захопленням.

Усе це, чим ми так часто нехтуємо через метушню навчального року, допоможе вашій дитині вчитися і долати складнощі, а вам —супроводжувати її на цьому шляху.

База стосунків, створена за попередні роки та укріплена цього літа, допоможе вам пережити перехідний період, зберегти успішність, ментальне і фізичне здоров'я, радість пізнання і життя.

З міцним фундаментом гарних стосунків і вам, і дитині буде набагато простіше пережити чисельні бурі та шторми підліткового періоду і навіть дорослого життя — набагато простіше, ніж коли до моменту початку кризи стосунки вже не склалися.

90 днів літа — це багато. І водночас мало.

Скористайтеся ними правильно.

Осінь ближче, ніж здається.

Ірина Сергєєва 

фахівець з конструктивної комунікації, автор і ведуча клубу # КнігаПоводДля знайомства, запрошений тренер Центру Я і моя школа 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: