Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Вивчаємо англійську з малюком: 5 кроків до успіху
23.09.2020
Поради батькам
Якось у крамниці я спостерігала за  дівчинкою років 4-х. Вона була з  мамою і жваво спілкувалася з нею. Причому дитина весело розмовляла рідною мовою і паралельно використовувала  англійську. Мене вразило те, що вона навіть не помічала, що переходить з однієї мови  на іншу. Повірте, це було круто! Тоді я подумала:  коли в мене з’являться діти, я почну навчати їх англійської змалечку. До речі, таку думку наразі поділяє більшість батьків. Тож, із чого почати?

Звичайно, завдання спрощується, коли в сім’ї є англомовна людина, яка розмовляє з дитиною виключно англійською. У цьому випадку дитина опановує її швидко  і стає поступово справжнім білінгвом. А що як  ви не достатньо вільно володієте англійською, але хочете  навчати свого малюка? Тоді на вас чекає кропітка праця та захоплива подорож до країни знань. Разом з дитиною ви зануритесь у навчання і неодмінно досягнете успіху.  Отже, крокуймо разом!

 
1-й крок. Мультфільми  англійською
 
Звісно, ваш малюк полюбляє дивитися мультфільми. Оберіть для перегляду  англомовні. Гадаєте, дитина не зрозуміє, про що там ідеться? Не хвилюйтеся, це не так. У наймолодшому віці діти сприймають інформацію не так, як дорослі. Вони орієнтуються на емоційну складову, музичний супровід, міміку героїв. Не дивуйтеся, якщо незабаром дитина почне наспівувати  куплети англійською або вимовляти окремі слова.

2-й крок. Вивчаємо навколишній світ
 
Не переймайтеся зараз граматикою, її дитина опанує згодом. На початку навчання можна разом з дитиною вивчати окремі поняття. Використовуйте  прості речення. Вивчайте кольори, предмети побуду, тварин, одяг – усе, із чим малюк стикається щодня.
 

На цьому етапі навчання вже стануть у пригоді книжки. Видавництво «Ранок» пропонує кілька серій для навчання англійської в ігровій формі. Серія «Учимось граючи» допоможе опанувати базову лексику на наочних прикладах. Книжки зручні у використанні і служать тривалий час завдяки формату і цупкому картону, з якого виготовлені. Вони містять цікаві пазли і розмальовки. На сторінках книжок малюк зустріне улюблених діснеївських персонажів, з якими він подружився, дивлячись мультфільми. 

3-й крок. Пісні та віршики
 
Мій університетський товариш дивував мене тим, що вельми добре володів англійською. Я запитала, у чому його секрет. Тоді його відповідь мене не надихнула: виявилось, що він вивчав мову за допомогою пісень. Зараз я вважаю, що це гарна ідея, якщо застосовувати її під час навчання малечі. Діти сприймають навчання через гру, і пісні можуть стати у пригоді.

Перше, що спадає на думку, це кумедна пісенька про фермера МакДональда. У дитинстві я обожнювала її співати (особливо приспів з «і я-і-я-йо»).

Також  можна вивчати маленькі віршики. Тут знову не обійтися без книжок-помічниць. Прості веселі віршики, що їх містить серія «Перші слова англійською», неодмінно сподобаються малюку. Більша частина кожного вірша написана українською, а  одне слово – англійською. Так  ваша дитина разом з популярними героями мультфільмів почне вивчати перші англійські слова. Весело, доступно і знову ж таки в ігровій формі.

 

4-й крок. Ігри
 
Вигадуйте разом з малюком цікаві ігри. Під час гри він не помітить, що ви його навчаєте. Ви можете виготовити дидактичний матеріал  самостійно. Вивчаєте тварин? Намалюйте їх разом, прикрасьте малюнок, придумайте звіряткам кумедні імена. Малюнки можна використовувати як картки. У ранньому віці не рекомендується починати навчання з окремих літер та звуків. Підпишіть англійською мовою назви, щоб дитина візуально запам’ятовувала ціле слово.
 

Пограйте у гру «Покажи мені!» (Show me). Розкладіть малюнки перед дитиною. Називайте  тварин і просіть дитину показати картку з відповідним зображенням. Таким самим чином можна вивчати і частини тіла та дії. Згодом ігри можна ускладнювати, використовувати більш розгорнуті завдання. Обов’язково слід розмовляти цілими реченнями. 
 
5-й крок. Читаємо, малюємо, розфарбовуємо 
 
Не можна дозволити малюку нудьгувати! Під час навчання він повинен відчувати лише позитивні емоції, бути в гуморі. Про свій настрій теж не забувайте, маленькі діти дуже вразливі і переймають емоції дорослих. Звичайно, ви краще від усіх знаєте свою дитину.   

Прислухайтеся до неї, звертайте увагу на її вподобання, вчасно виявляйте її  здібності і використовуйте їх  під час навчання, тоді сам  процес приноситиме вам і малюку задоволення. Якщо дитина полюбляє слухати казки,  читайте їй книжки англійською. Малюючи та розфарбовуючи, вивчайте англійські назви кольорів. Перетворюйте навчання на цікаві та приємні моменти  життя.

 
Грайте і навчайтеся разом з дитиною. Ваш приклад — найкраща мотивація для малюка. І завжди пам’ятайте: тільки систематичність у роботі і наполеглива праця допоможуть отримати бажаний результат! 
 
Редакція Disney-книги
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: