Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Як вчити математику вдома з дошкільником
24.01.2019
Поради батькам
Що головне у вивченні математики з дошкільником? Домогтися, щоб він ідеально писав цифри? Рахував до 50-ти чи розв’язував задачі? Зовсім ні. Головне — не відбити інтерес. Головне — щоб дитина йшла у школу з упевненістю, що математика — це найкрутіше взагалі, що може бути. Як же займатися математикою, щоб вона стала одним із улюблених шкільних предметів для дитини?  
 
1. Займайтеся регулярно
Перший і головний секрет успішних занять — це систематичність. Якщо ви навчили дитину писати п’ятірку, а знову це зробити запропонували через місяць, — високою є ймовірність того, що нічого не вийде. Аби дошкільник постійно розвивав навички, заняття мають бути регулярними. Розбивайте їх на кілька частин, 10–15 хвилин кожна. А в перервах грайте в рухливі ігри, виконуйте зарядку, слухайте музику. Словом, робіть усе, щоб перемикати увагу дитини.
Для систематичних занять підійде збірник «Математика до школи». У ньому є всі теми з дошкільної математики й розташовані вони в такому порядку, у якому їх слід вивчати. Що ще є в збірнику? Кольорові малюнки, багато практики і те, що точно сподобається дитині: малювання, аплікації, розмальовки. 
 
 
2. Грайте в математику
Проводьте заняття в ігровій формі, щоб підтримувати постійний інтерес у дитини. Так, можна просто посадити дошкільника за книгу і розповідати про склад чисел у межах 10. А можна взяти улюблені іграшки і на них показати, як утворюється число 10. І це вже зовсім інший підхід. 
Обираючи зошити для занять, критерій гри теж варто враховувати. Наприклад, у блокнотах «Складаю приклади» і «Розв’язую задачки» є справжній магніт для дітей — чарівна лупа. Це спеціальна плівка, завдяки якій можна виконувати завдання і перевіряти відповіді. І заняття при цьому перетворяться на справжню гру.

 
3. Пояснюйте, допоки не залишиться запитань
Якщо дитині щось не вдається — не гарячкуйте і не кричіть. Спокійно пояснюйте та тренуйтеся, допоки все вийде. Пам’ятайте, що завищені вимоги та невдоволення батьків можуть назавжди відбити інтерес до предмета у дитини.
Для стовідсоткового відпрацювання навичок обирайте багаторазові блокноти з лічби, додавання, віднімання та порівняння. У них можна писати скільки завгодно разів. А написане фломастером — витерти звичайною вологою серветкою. І...  писати знову! Дитина не боятиметься написати криво цифру чи неправильно розв’язати приклад! Вона знатиме, що все можна в будь-який момент витерти і написати знову. 
 
 
4. Вправляйтеся будь-де
Зовсім не обов’язково проводити заняття, сидячи за столом. Рахувати, порівнювати предмети, додавати та віднімати можна будь-де. Обираєте фрукти в супермаркеті? Поцікавтеся: «Знайдеш найбільше яблуко?». Ідете вулицею? Рахуйте машини, птахів, людей, кав’ярні, поверхи на будинку — будь-що. Порахували поверхи? Запитайте, скільки буде, якщо додати ще один. 
 
5. Хваліть
Для дитини важливо, щоб її досягнення помічали. Тому підкреслюйте навіть найменший, на ваш погляд, успіх. Адже дошколярик доклав до цього неабияких зусиль.
 
Бажаємо успішних та натхненних занять!
редакторка ТМ “АРТ”
 
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: