Читаємо по складах

У вашій сім'ї сталося велике диво, і на світ з'явилася ціла нова людина. І росте цей новий чоловічок дуже швидко. Ось він тільки-но буквально вчора вчився сидіти, повзати, потім ходити, бігати. А тут вже і настав час запам'ятовувати букви та намагатися читати по складах. Малюк із кожним новим умінням відкриває для себе цей світ. Вивчення літер - це та необхідна база, з якої починає кожна маленька людина на шляху до читання по складах. Маленькими кроками, буква за буквою малюк буде рухатися до такої великої справи.

Почнемо з вивчення літер. Існує дві протилежні рекомендації щодо подання матеріалу. Одні пропонують вивчати букви «правильно», тобто вимовляти так, як чується. Наприклад, букву "Б" ми читаємо як "Бе", букву "М" читаємо як "Ем", ну і так далі дотримуючись даної логіки. Протилежний же табір наполягає на тому, що так дитину можна лише одразу тільки заплутати. І після такого підходу читання за складами даватиметься важче. Вони пропонують читати букву не так як чується, а так, як вона пишеться, по вимові звуку. Тобто буква "Б" - це "Б", буква "М" - це "М" і тд. Для вивчення літер знадобиться абетка. Зараз варіантів безліч, на будь-який смак і підхід. Є самі базові, де кожна літера на окремій сторінці, з віршиками, в яких фігурує предмет вивчення, є з додаванням прописів, з різними за обсягом і кількістю картинками. Коли літери успішно пройдені та засвоєні, переходимо до читання по складах. Працюємо з дитиною за принципом, що кожне слово можна розділити на частини, це буде склад. Якщо слово по складах вимовити повільно, а потім швидше, тим самим з'єднавши його, то так буде простіше. Адже навіть психологічно, коли дивишся на слово повністю, воно здається величезним та довгим. А з кожним «шматочком» окремо набагато легше впоратися. Це додасть вашій дитині впевненості у власних силах та додаткову мотивацію.

Як почати читати по складах?

Для початку вчимо дитину читати прості склади. Вони складаються з двох звуків - МО, МА, БА, НО. Далі переходимо до менш легких, які складаються з шиплячих і глухих приголосних - ЖУ, ФЕ, ДО. Потім можна приступати до конструкцій, в яких приголосна йде після голосної. Дуже важливо, щоб малюк зрозумів, як працює складання звуків у складі. Як тільки він розбереться, навчання піде легше та веселіше.

Читачеві сподобається дуже цікава книга «Завтра до школи. Букварик» від видавництва «Талант». Вона представлена ​​на нашому сайті ranok.com.ua двома мовами. Книга допоможе легко та цікаво навчити малюка читанню по складах. Вашій дитині сподобається ігровий формат, читати склад разом з мамою, підставляти голосні, створюючи нові і нові склади. А милі картинки розважать малюка у процесі навчання. Також у цій книзі ви знайдете казки по складах, на яких тренуватиме отримані навички дитина. Знайомі герої казок додадуть бажання до освоєння самостійного читання. Склади почнуть складатися у слова, слова у речення, а речення у повний текст.

«Лісовий концерт + щоденник читача. 10 історій за складами», «Неслухняні тарілки + щоденник читача. 10 історій за складами», «Хованки на «відмінно» + щоденник читача. 10 історій по складах» - деякі книги із серії «10 історій по складах», яка дуже сподобалася читачам та зібрала найкращі відгуки. У тексті використовується великий шрифт. Книги захоплюючі та з гумором, це те, що потрібно для першого читання.

З нами навчатися простіше!

На ranok.com.ua ви можете підібрати високоякісні добірні матеріали для навчання дитини читанню по складах. З правильно підібраною літературою процес буде займати менше часу і стане ще приємнішим.