Методичні матеріали

Методичні матеріали – головний помічник сучасного викладача

Програми та підручники, затверджені у Міністерстві освіти, навчають учнів і студентів базовим предметам, будь-якій темі. Користуючись книгами, учні вивчають теорію, виконують практичні завдання. Періодично використовують додаткові матеріали, хрестоматії, словники.

І мало хто ставить питання: а чим користується педагог, навчаючи учнів та студентів? Лише підручниками та знаннями, що передбачені програмою? Запитує лише той, хто замислювався про професію вчителя.

Навчальна програма може вважатися правильною, послідовною і, що дуже важливо, результативною тільки в тому випадку, якщо вчитель спирається на методичні матеріали та посібники.

Навчально-методичні посібники придбати за вигідними цінами можна в інтернет-магазині «Ранок». Величезний асортимент товарів для будь-якої сфери навчання в НУШ! Доставка здійснюється за допомогою логістичних компаній, вказаних на сайті, у максимально можливий термін.

Призначення методичних матеріалів

Методичні посібники видаються спеціально для вчителів. Вони значно полегшують навчальний процес. В них докладно описуються методики викладання і пояснюються те, як можна знання застосовувати на практиці. Усі методичні посібники поєднують теоретичні положення та думки популярних педагогів, всебічно відповідають на головне завдання навчання – наситити учнів базовими та вузькоспрямованими знаннями.

Таким чином, видання включають завдання та методики викладання з певного курсу, деякі з них присвячені навчально-виховному процесу. «Методички» обов'язково включають додаткові матеріали, конспекти та дидактичний матеріал.

Особливості посібників

Оскільки такі видання не передбачають при їх вивченні включати уяву, то мають дуже чіткі завдання:

- практичну спрямованість,

- просту і доступну форму викладання,

- спрощувати повсякденну роботу вчителя чи вихователя.

До методичних посібників висувається низка характерних вимог. Вони повинні бути максимально інформативними для користувача, з чіткою структурою. Сучасне викладання обумовлює новаторські ідеї у методичних матеріалах: у них міститься інформація про оригінальні способи організації діяльності педагога-вихователя, нові методичні заходи.

І, звичайно, головна претензія сьогодення ефективність матеріалів. Як підтвердження у посібниках застосовуються ілюстрації та експериментальні методи перевірки.

Крім того, у своїй роботі педагоги спираються на методичні рекомендації. Від посібників їх відрізняють дві характеристики: теорія курсу розкрита мінімально, а рекомендації та тонкощі подачі предмета, організація викладання ґрунтуються виключно на практиці вчителя.

Кроки до сучасного навчання

Основним принципом сучасного навчання є першість практичних занять, а не засвоєння лекцій та інформації з підручників. Другим – можливість максимально залучити потенціал учня під час занять, щоб поза ними звільнити його від домашніх завдань.

У сфері переваг сучасного школяра лежать:

1. Вміння досконало володіти українською мовою.

2. Говорити кількома іноземними мовами.

3. Розуміти математику, природничі та технічні науки.

4. Розбиратися у IT-сфері.

5. Володіти фінансовою грамотністю та базовими знаннями підприємництва.

6. І загалом, вміти вчитися.

Видання, представлені на ranok.com.ua, допоможуть викладачеві структурувати процеси та методики навчання й виховання в абсолютно різних сферах. Зручна система фільтрів допоможе вибрати потрібне видання, не перегортаючи безліч сторінок сайту.