Пригодницький роман

Бажання стати учасником захоплюючих мандрівок та цікавих ситуацій відтворюється в популярному у всі часи жанрі пригодницького роману. Така література обов’язково насичена прихованими таємницями, про які протягом тривалого часу намагаються дізнатися літературні герої, часом події відбуваються на незвіданій землі.

 

Ознаки пригодницького роману

Пригодницький роман – це динамічний розвиток сюжету з несподіваною сюжетною історією, яка може розкриватися через випробування. Зміни виникають раптово, а герої не очікувано опиняються, наприклад, в екзотичних джунглях чи на безлюдному острові серед океану.

Персонажі пригодницького роману можуть бути абсолютно різними: або звичайні люди, що опинилися в нехарактерній для них ситуації, або якісь корсари, дикуни чи невідоме плем’я.

У головних героїв такого жанру постійно виникають труднощі, їм доводиться викручуватися із надскладних обставин, робити вибір, від якого залежить доля оточуючих. А тому це зрештою сильні та моральні люди, що готові взяти відповідальність за чужі життя.

 

Для пригодницького роману характерні

  1. Протистояння поміж добром та злом.
  2. Персонажі діляться на позитивних та негативних героїв.
  3. Незвичайна подорож.
  4. Наявність явищ і предметів, що сповнені особливого змісту.
  5. Оповіді різного типу – з діалогами, монологами, розповідями від автора та героїв.

Пригодницькі романи сповнені історичними фактами та реальними подіями, аби читач був переконаний у достовірності того, що відбувається, автори детально описують обставини, наводять свідчення та документи.

 

Історія виникнення жанру

Пригодницькі романи, як жанр, виникли в середині 19 століття та встигли завоювати серця мільйонів людей по всьому світові. А передували їм історії готичного, історичного та шахрайського характеру.

Засновниками пригодницького роману можна вважати Олександра Дюма та Роберта Льюїса Стівенсона. Достойну компанію їм складають Жуль Верн та Даніель Дефо – чи не найвідоміші романісти, з книгами яких читач починається знайомитися з доволі юних років.

 

На які книги слід звернути увагу?

Ми пропонуємо нашому читачеві лише якісну літературу. На сайті ranok.com.ua можна знайти цікаві та сучасні літературні добірки у жанрі пригодницького роману.

Наприклад, книга Дейва Еггерса «Голограма для короля» яскраво увірвалася у світ літератури, як й інші твори автора. Це історія доброчинного головного героя Алана Клей, для якого доброта, гідність, дружба – не порожні слова. Саме над цим і над тим як змінився в останній час світ він розмірковує, очікуючи на зустріч в Аравійській пустелі з королем саудитів. Алан хоче продемонструвати новітню голографічну технологію та укласти вигідний контракт. Проте чи знайде він місце в несправедливому світі, де чимало молодших та нахабніших?

Або ж новенький роман Крістофера Баклі «Майстер реліквій», що занурить читача у Європу 16 століття. Неймовірні події розгортаються через змову художника та торговця реліквіями, що вирішили підробити плащаницю Христа. Звісно, вони прагнуть отримати купу грошей. Проте цей шлях сповнений хитрих сплетінь із мистецтва, релігії, політики та науки того часу.

Любителі вітчизняних авторів та розгортання подій на теренах України прийдуть у захват від пригодницького роману Остапа Українця «Канцелярія хрестових походів». У 17 сторіччі місто Станіслав активно перебудовує фортецю в очікуванні нападу Османської імперії. Сюди приїжджають три різні людини зі своїми планами. Сюжет розгортається так, що здається немає відповіді на питання – ці три чоловіки мають спільну мету чи кожен діє, виходячи з власних інтересів?

Ці та інші пригодницькі романи можна придбати на нашому сайті. Анатоції та зручна система відбору допоможуть обрати саме ту книгу, яка стане улюбленою історію і залишить по собі лише приємні спогади.