Навіщо вивчати громадянську освіту? Курс, який проходять у школі, дає не тільки основну інформацію по темі, але і є прикладним. Наприклад, вивчаючи питання щодо ринкової економіки, школяр зможе самостійно планувати свій бюджет та контролювати особисті витрати. Вивчаючи тему «Медіаграмотність», дитина навчиться аналізувати отриману інформацію і визначати, наприклад, яке відео є фейковим, і яка почута інформація є неправдивою. Також школяр зрозуміє зв'язок між людиною та суспільством і навчиться формувати фундаментальні цінності сучасного світу – демократію, свободу, повагу до прав людини. Курс розвиває у школярів толерантність – розуміння почуттів, думок та світогляду інших людей. Толерантність «прокачує» особистість.

Дуже важливою темою, що порушується на курсі, є стиль поведінки під час конфлікту. Таких ситуацій не уникне жодна людина. Дуже важливо навчити школярів «екологічно» виходити із конфліктів. В ідеалі, суперник повинен сприйматися як партнер, потрібно спільними зусиллями з огляду на позицію кожної із сторін дійти спільного знаменника.

2022 року українське суспільство «тісно познайомилося» із поняттям «волонтерство». Загалом волонтерська діяльність має широке охоплення. Учень протягом курсу дізнається, як волонтери допомагають тваринам, як наглядають за хворими, що потрібно робити у надзвичайній ситуації, як зберігати історичну спадщину, як волонтери пропагують здоровий спосіб життя тощо. В цілому, волонтерство робить людину більш емпатичною, доброю, співпереживаючою, сміливою, рішучою і чесною.

Яку літературу можна обрати на сайті ranok.com.ua?

  • Плакати. «Основа» пропонує набори двосторонніх кольорових плакатів. Вони працюють як наочні посібники. Наприклад, для курсу по громадянській освіті для 10 класу йде набір з восьми плакатів. На них порушуються такі теми: «Соціалізація особистості», «Класифікація прав людини та механізми їх захисту», «Боротьба з дискримінацією», «Волонтерська діяльність», «Дитячі молодіжні громадські організації», «Ринкова економіка», «Ринок праці», «Наслідки процесу глобалізації», «Співпраця України з міжнародними організаціями» та ін.
  • Тестовий контроль результатів навчання. Містять поточний, тематичний контроль знань, умінь та навиків через самостійні, контрольні та практичні роботи. Можна придбати зошит для оцінювання від видавництва «Ранок», він розроблений за стандартним рівнем. Видання також дає можливість онлайн-підготовки до тематичного та річного оцінювання.
  • Підручники. Містять інтегрований курс, рівень стандарту. Супроводжуються інтернет-підтримкою.
  • «Основа» пропонує серію «Мій конспект». Розроблено для допомоги вчителям у підготовці та проведенні уроків. Містять календарне планування, розробки всіх уроків курсу на окремих аркушах, уроки узагальнення та тематичного оцінювання, матеріали для практичних та творчих робіт.
  • Гарним придбанням буде книга від «Ранок», де порушуються та переплітаються теми з історії України та громадянської освіти. Підручник створено за моделлю навчальної програми для середньої школи та має гриф «Рекомендовано МОН України». Тут об'єднано курс з історії, який вивчає життя людини та суспільства у минулому, та курс з громадянської освіти, який розкриває сфери сучасного суспільства та місця людини у ньому.

Кому потрібні матеріали цього розділу?

Наша команда пропонує високоякісну друковану продукцію та електронні книги зі шкільного курсу. Плакатами, які можна придбати на сайті www.ranok.com.ua, можна оформити клас, кабінет, будинок. Література стане у нагоді учням закладів загальної середньої освіти та вчителям курсу «Громадянська освіта». Всі матеріали включені відповідно до оновленої Програми та підходять для НУШ.