Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Поговорімо про емоційний розвиток дитини
03.03.2017
Поради батькам
Ми маємо вчити дітей розуміти емоції - свої й чужі. Розуміти і приймати, не соромитися того, що відчуваєш. Приймати і змінювати.
 

- Артемку, а чому ти сумний?
- Я не сумний, я задумливий…
 
Це розмова мого сина із сусідським хлопчиком у дворі. Богданко дуже чутливий хлопчик. Від нього неможливо приховати жодну емоцію, особливо сумливу. Він відразу відчує, що вам щось болить й обов’язково про це запитає. Пильно заглядаючи в очі, ніби перевіряючи, чи не обманюєте ви його.
 

 

Ви помічали, як спілкуються діти? Дивлячись прямо на того, з ким говорять. Вони навіть розвернуть до себе того, до кого звертаються, щоб бачити: їх чують, їх відчувають, їх розуміють. Як нам, дорослим, не вистачає цієї безпосередності. Як ми, дорослі, боїмося іноді дивитися в очі.
 

Діти справді добре відчувають емоції, але не завжди розуміють, чому вони виникають.

«Чому він плаче?», «Чому вона сміється?», «Чому він сердиться?» Правда ж, наче прості запитання. Та часом від того, настільки ви вагомо поставитеся до відповіді, залежатиме чи буде далі дитина ставити такі запитання, перш за все собі, щоб зрозуміти – чому інша людина зараз так поводиться.
 

Ми вчимо дітей культури поведінки, бо гадаємо, що так легше адаптуватися у середовищі. Ми вчимо дітей правил безпечної поведінки, бо хочемо, щоб вони не нашкодили собі й іншим. Ми вчимо їх мови, бо інакше їм важко буде порозумітися. І так само ми маємо їх вчити розуміти емоції – свої й чужі. Розуміти і приймати, не соромитися того, що відчуваєш. Приймати і змінювати. Страх нового знайомства – на радість від спільної гри. Роздратування від невдалої спроби катання на велосипеді - на стриманість і наполегливість в опануванні навичками. Сум від короткої розлуки – на вміння чекати.

Справді ж не так і багато треба від нас, дорослих. Просто приділяти увагу дітям, слухати їх і говорити з ними.

Спитати «Як ти почуваєшся?», «Як у тебе пройшов день?», «Як ти сьогодні погуляв?», «У що ви гралися з друзями?», «Про що б ти хотів поговорити?». І при цьому дивитися на дитину, у її очі – вони багато про що говорять.
 

І посміхнутися, і пригорнути, і сказати: «Я так тебе люблю, моє сонечко».
 
Наталія Коваль,
директор департаменту дитячої літератури
видавництва "РАНОК"

Погортати книги, які допоможуть навчитися розуміти емоції.
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: