Науково-пізнавальна література

У цьому розділі зібрані книги, здатні донести дитині важкозрозумілу інформацію в легкій розважальній формі. Розуміння того, як влаштовано наш світ, як функціонують речі навколо, прилади та об'єкти, зробить дитину різнобічною та розвине її мозок. Також НПЛ навчить дітей шукати відповіді на запитання та «дивитися глибше». Розбираючись в процесах і знаючи більше, дитина в майбутньому стане цікавим співрозмовником. У книгах досліджуються гіпотетичні головоломки - від філософських до наукових.

Яка науково-пізнавальна література є на «Ранок»?

«Vivat» пропонує книгу Р.Манро, яка дасть серйозні відповіді на абсурдні питання. Книга підійде батькам «чомучок». Часто діти «ставлять у глухий кут» питаннями, які здаються дорослим досить абсурдними: «Що буде, якщо всі люди на Землі одночасно посвітять на Місяць лазерними указками?», «Що буде, якщо всі блискавки на світі вдарять в те саме місце?». У книзі можна знайти відповіді із простими поясненнями.

Пропонуємо літературу для підлітків, яких хвилюють питання самоідентифікації, зовнішнього вигляду, здоров'я та правильного харчування. «Читаріум» пропонує книгу з лайфхаками з правильного харчування. У книзі також порушуються питання, які підлітки не обговорюватимуть вголос, типу неприємного запаху з рота, зайвої ваги, жовтих зубів чи посиленого потовиділення. Кожен розділ книги лайфхак, який допоможе у вирішенні проблеми. Також пропонуємо книги для дівчаток-підлітків про місячні. Книги, що розкривають цю тему, допоможуть зняти табу з розмов про менструацію, тому що менструація нормальне явище для кожної жінки, а також частина її жіночого здоров'я. Тьєбо написала книгу з відповідями на запитання: «Що відбувається із тілом?», «Як обрати засоби гігієни?», «Чим собі допомогти, коли болить живіт чи голова?» тощо. Також у книзі надається великий менструальний тест. Ярмоленко у своїй книзі про перші місячні допоможе підготуватися до першого циклу без сюрпризів. Як зрозуміти, що місячні скоро почнуться? Яку білизну обрати на цей період? Юлія розповідає про прокладки, тампони та менструальні чаші. А також про міфи, які надають таємничості цьому звичайнісінькому процесу.

«Ула» пропонує «Світові війни». Це певний путівник по 1914-1945 рр. Усередині знаходиться інформація про передумови Першої та Другої світових воєн, про той період, доки вони тривали, та про їхні наслідки для світу. Цікава деталь книги - формування військових міфів у різних країнах.

Найцікавішими книгами є ті, які відповідають питанням: «Як це працює?». «Сила пари. Історія парових двигунів» познайомить юного читача з таким чудовим винаходом людства, як паровий двигун. Цей винахід прискорив темпи НТП та життя в цілому. Книга занурить у період винаходу та покаже розвиток парових технологій в Україні та світі. У книзі запропоновано чудові ілюстрації, докладний бекграунд за QR-кодом, ігрова закладка.

Також у цьому розділі можна придбати міфологію. Тут і древні ліси, і блудильні доріжки, русалки, лісовики, болотниці, луговики, а також духи пір року, вітру та полів. Дара Корній створила химерний світ чарівних істот стародавньої української міфології, дослідивши його та зібравши воєдино у своїй книзі.

Чому ми?

Завдяки розділу науково-популярної літератури, діти зможуть дізнатися про навколишній світ, розберуться у питаннях щодо правильного харчування, роботи механізмів, світових війн, української міфології, популяції, фінансової грамотності, трендів, роботи тіла тощо. Цю літературу можуть використовувати вчителі, діти та їхні батьки. Батьки зможуть вчасно дати підказки дітям у період їх дорослішання, зможуть розширити їх межі, навчити гнучкості розуму, розвинути мотивацію і прагнення пізнавати.