Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
"Світ чекає на відкриття": доповнена реальність у навчанні — що це і для чого?
11.06.2019
Що почитати?
Інтерактивний контент все міцніше закріплюється в повсякденному житті. Незважаючи на те, що історія доповненої реальності (AR) почалася понад півстоліття тому, однією з найбільш перспективних технологій вона стала тільки зараз. З кожним роком технологія вдосконалюється, і важко назвати її іграшкою, адже сфери застосування (AR) обширні - від ігрової індустрії до медицини.
 
Думка про те, що новаторські технології необхідно використовувати і в процесі навчання, міцно закріпилася в голові сучасної людини. Відомо, що сприятливі умови для засвоєння нових знань – в дитячому та юнацькому віці. Але відсутність інтересу та концентрації уваги на процесі навчання не дають ефективно засвоювати інформацію. А результативним навчанням рухає саме інтерес, який мало сформувати, складніше його втримати. Зараз навряд чи вийде зацікавити учнів тільки малюнками й читанням. І тут в гру вступають методи з впровадженням доповненої реальності. В цілому цю технологію використовують в книгах пізнавального характеру – енциклопедіях, атласах світу, книгах про космос, будову Землі, динозаврів, для відтворення історичних подій.
 

Доповнена реальність корисна для педагогів з метою урізноманітнити заняття, і дозволяє учням глибше зрозуміти тему. Передача досвіду і картинки за допомогою прогресивної технології обумовлені ефективністю залучення аудиторії, отже, удосконаленням освітнього процесу. Якщо вірити дослідженням, більше 90% учнів успішно засвоюють подібний матеріал.
 
Видавництво «РАНОК» слідує за технологічним прогресом і спільно з телеканалом «ПЛЮСПЛЮС» створили серію книг «Моя творча енциклопедія». Це не просто книги з доповненою реальністю, але й можливість створити свій власний проект! Кожна з чотирьох книг дозволить маленькому читачеві: зібрати конструктор – ЗD-моделі винаходів і їхніх винахідників, проявити творчі здібності, а також дізнатися багато нової та корисної інформації.
 

В книжках нестандартно подано матеріал: крім енциклопедичних даних про винаходи, винахідників і професії на сторінках можна знайти тексти «догори ногами» і в «дзеркальному відображенні». Це безсумнівно зацікавить дітей і спонукатиме до самостійного читання. А якщо навіть різноманітні способи читання набриднуть майбутньому винахідникові, в нагоді стане технологія (AR), впроваджена в книжки серії.

Доповнена реальність «оживить» героїв із друкованих сторінок за допомогою спеціально створеного додатку. Після встановлення потрібно навести камеру смартфона або планшета на сторінку і слідкувати, хто ж з'явиться у вас на екрані. Ігри в доповненій реальності в серії книг «Моя творча енциклопедія» також спрямовані на навчання. Дитина не тільки допомагає героям світу «ПЛЮСПЛЮС» знайти елементи для майбутнього літального апарату, в ході гри також засвоюються досить серйозні теми – використання біопалива, сонячних батарей, компаса, сили вітру в вітрогенераторі.

 
 

 
І, звертаючись до батьків майбутніх винахідників, поспішаємо запевнити: доповнена реальність в книгах – безсумнівно, важливий, потужний і точно корисний важіль. При правильному використанні допоможе в навчанні дитини, адже доповнена реальність – працює на поліпшення сприйняття інформації. Її не може бути багато, а засвоювати її можна і потрібно до, під час і після їжі.
 
Євгенія Осьмачко,
рекдакторка видавництва "Ранок"
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: