Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Як пережити карантин у родинному колі й не збожеволіти
19.01.2021
Поради батькам
Локдаун одразу після довгих святкових вихідних – схоже, цієї зими ми забагато часу проводитимемо разом зі своїми рідними. То що, привіт, нудьго, ласкаво просимо, сварки? Авжеж ні! Трохи натхнення та фантазії – і ці дні можна зробити просто казковими. Проте є одна умова: доведеться вимкнути телевізор і відкласти вбік смартфони. 
 

Ми склали власний перелік дій, які допоможуть перетворити час «сидіння вдома» на дещо казкове.
 
1. Створити затишну і чарівну атмосферу. Темний час року і так важко пережити, а в умовах вимушеної ізоляції – втричі важче. Що працює на створення атмосфери? Гірлянди, свічки, затишні куточки та місця сили в оселі. Таким місцем можна призначити обідній стіл. Збиратися навколо нього хоча б раз на день, наголошуючи при цьому, що ми зараз не просто їмо, а поповнюємо запаси енергії творіння. І вона нам знадобиться, коли ми захочемо створити щось нове. Немає значення, що: виконати домашнє завдання чи прибрати в кімнаті, головне, що цього аж ніяк не зробити, не зарядившись у нашому родинному місці сили. Ну, хід думки ви зрозуміли – далі все залежить лише від вашої фантазії. І не нехтуйте спільними родинними ритуалами! 
 
2. Зробити разом з родиною щось незвичне. Наприклад, організувати театр тіней, намалювати сімейний портрет, зняти домашній відеокліп, влаштувати просто на підлозі морський пікнік, чаювання в англійському стилі, вечерю по-східному – що завгодно, аби лише ви провели час разом і сміялися при цьому від душі.
 
3. Готувати їжу разом. Тут обмежень майже немає. Головне у спільному приготуванні їжі – дозволити собі імпровізувати та уникати критики. Ну справді, скільки можна готувати борщ за бабусиним рецептом, а котлети – лише так, як мама робила? Чому б не порадитись із дітьми, не вигадати разом якийсь неймовірний фірмовий рецепт і не приготувати його в чотири/ шість/ вісім рук з радістю і любов’ю? Прибирання на кухні та миття посуду також розділити на всіх – адже після колективного готування робота знайдеться для всіх.   
 
4. Започаткуйте нові традиції. Сімейні звичаї святкування Різдва і Нового року – це святе, а на святе ми не посягаємо. Але є ще й інші дні в календарі. То чому б не вигадати чарівні свята, про які знатиме лише ваша родина? День особливо прекрасних сніжинок. День пухнастих котиків. День стиглих помаранчів. День теплих піжам – та що завгодно! Вигадавши свято й оголосивши про нього за сніданком, не зупиняйтеся на цьому: всією родиною створіть традиції святкування. Так, День піжам варто проводити в піжамах, а в День пухнастих котиків – нагодувати вуличних котів, намалювати котяче сімейство, почитати разом казку або подивитися мультфільм, де головним героєм є кіт. Логічно, що на День стиглих помаранчів ми одягаємося в помаранчеве і готуємо обід, до кожної страви якого входять апельсинова цедра або сік. Чому б не перетворити майже кожен зимовий день на маленьке свято?  
 

5. Розбити садочок на підвіконні. Кілька горщиків із землею, пакетики насіння, які легко замовити в інтернеті, – і маємо щоденну радість і спільне з дітлахами заняття. Посадити, поливати, чекати, поки нарешті проросте, спостерігати за тим, як росте, і врешті решт, збирати врожай. Що саме саджати? О, звісно ж, це має бути щось магічне: лаванда, розмарин, чебрець, шавлія, базилік, петрушка, кріп. Що магічного в петрушці та кропі? Але ж це трава, а будь-яка трава сповнена магії – зеленої магії життя!
 
6. Впустіть музику у свої будні. Влаштуйте невеличкий музичний лікбез. Шукайте нових виконавців та жанри, слухайте музику разом з дітьми і обговорюйте свої враження. Складіть списки жанрів заздалегідь, щоб легше було шукати, і починайте з того, чим ніколи не цікавилися. Добре знаєтеся на репі, а оперу і джаз завжди обходили десятою дорогою? Пошукові запроси на кшталт «Топ оперних арій» або «Jazz. The Best» прийдуть вам на допомогу!     
 
7. Розмовляйте одне з одним. Ця порада здається банальною. Але насправді ми мало розмовляємо з членами своїх родин, і не секрет, що дуже часто такі розмови зводяться до тиску, маніпуляцій та звинувачень. Спробуйте започаткувати нову сімейну традицію. Зібратися в коло (та хоча б усістися разом за квартирним місцем сили!) і проговорити, який у кого настрій, хто з чим входить у день, чого очікує від нього. Ввечері, ясна річ, говоримо про інше: як минув день, який настрій зараз, чи справдилися очікування, що було найважливішим. Говоріть з вашими дітьми щиро і з повагою – тоді ви отримаєте щирість і повагу від них. 
 

8. Читайте разом! Звісно, ми не могли обійтися без цієї поради – і повірте, добра книга та вчасно започаткована традиція родинного читання можуть урятувати найдовший локдаун і найнудніші вихідні у світі!

 
Юліта Ран
Письменниця, драматургиня
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: