Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
10 книг українських авторів від видавництва «Ранок»
02.06.2022
Що почитати?

Зараз для кожного з нас українська мова та література набувають особливого, майже сакрального смислу. Всі ми розуміємо, що мова – це насправді код нації, що формує нашу культуру та світобачення. За часів вільної України у нашій державі з’являється все більше талановитих письменників, майстерність яких виводить нашу культуру на світовий рівень. Видавництво «Ранок» старанно сприяє цій добрій тенденції та співпрацює із найкращими українськими письменниками. Нам справді є чим пишатися, тому сьогодні ми представляємо вам добірку з 10 книг українських авторів від нашого видавництва для дітей віком від 3 до 16 років.

 

1. «Чудеса в морі» із серії «Оберни! Що вийшло?». Це книга поетеси Ірини Сонечко, вірші якої дуже полюбляє малеча. Ірина вже багато років працює у дитячому садочку, тому добре розуміє інтереси та особливості розвитку дошкільнят. Вірші авторки завжди пронизані добротою, щирістю та створюють для читачів маленьке диво. Саме це можна побачити на прикладі книжки «Чудеса в морі». Із нею малюк може уявити себе фокусником-чарівником. Варто лише сказати чарівні слова з віршика, обернути картинку, і злюка-принцеса перетвориться на красуню-троянду, млин на пароплав, а кошик з фруктами на черепашку. До речі, до кожної книжки з серії додається аудіо-бонус: вірші читає авторка.

 


 

2. «Мій супердідусь» із серії «Зворушливі книжки». Автор цієї книжки – Геннадій Меламед. Письменник дуже тонко відчуває, як треба писати для дітей. Від усіх його творів віє добротою та гумором, який забавляє кожного читача. При цьому Геннадій не любить «сюсюкатися» з дітьми, навпаки – у своїх творах він говорить із юними читачами чесно та на рівних. У книзі «Мій супердідусь» автор відтворив усі переживання маленької білочки – від образи та гніву до розуміння та захоплення. В очах героїні її дідусь дійсно супергерой, адже він володіє мудрістю та безумовною любов’ю до онучки. Своїм твором Геннадій талановито доносить меседж про те, що суперсила кожного з нас – у простих речах.

 

 

3. «Таке велике слоненя» із серії «Зворушливі книжки». Твір також написаний Іриної Сонечко, яка цього разу проявила себе у прозі. Книга лагідно та дбайливо виховує у дітей прийняття себе та інших такими, які вони є. Зрозумілою дітям мовою авторка розповідає, що кожен з нас заслуговує на повагу, дружбу та любов. Якби кожен змалечку читав такі книжки, у світі не було б дискримінації та зневаги.  

 

 

4. «Дачні історії» із серії «Пригоди Мишка та його друзів». Автор повісті Станіслав Соловінський майстерно змалював героїв із членів своєї родини. Тому кожен із них має яскраві якості характеру та незрівнянне почуття гумору. Головний герої книги – п’ятирічний Мишко. Хлопчик не просто досліджує оточуючий світ, він ще й постійно стикається із фантастичними речами. Так, звичайний сімейний відпочинок на дачі перетворюється для родини Мишка на міжгалактичний конфлікт. І тільки готовність героїв до незвичайних пригод, їхня хоробрість та винахідливість допомагають його вирішити. Книга добре підходить для читання усією родиною, адже і дорослі, і малі знайдуть в ній щось кумедне, повчальне та захоплююче.  

 

 

5. «Феї та Кристал Життя» із серії «Феєричні пригоди». Письменниця Юліта Ран створила історію не про тендітних створінь у мереживних сукенках, а про справжніх супегероїнь. Її феї мешкають у великому місті і у своїх пригодах користуються сучасними гаджетами. До того ж героїні напрочуд сміливі: вони завжди поспішають на допомогу тим, хто її потребує. У книзі «Феї та Кристал Життя» маленькі чарівниці опиняються в центрі запеклої боротьби фей джунглів із небезпечними банановими павуками. Цей твір Юліти особливо подобається дітям, які вже навчилися читати самостійно – причому як дівчатам, так і хлопчикам. Це й недивно, адже розповідь читається на одному подиху і захоплює своєю динамічністю та яскравістю подій.

 

 

6. «Мрія на мільйон: Рушай у світ грошей та бізнесу» із серії «Розширення світогляду». Автор книги Сергій Вожжов є досвідченим бізнес-тренером та підприємцем. До того ж чоловік вже багато років веде курси з фінансової грамотності для підлітків.

Це насправді крутий сторітелінг тинейджерів про фінанси. Основи фінансової грамотності в книзі подані так, що про них дуже цікаво читати, а ще не складно запам’ятовувати, адже до кожної теми тут є завдання. Дитина може виконувати їх разом із героями книжки. Таким чином, юні читачі дізнаються про правила бізнесу, маркетинг, податки, інвестиції тощо. І все це мовою, зрозумілою для тінейджерів, у формі захоплюючого квесту.

 

 

7. «Летті Ґвінґілл. Колиска друїдів» із серії «Летті Ґвінґілл». Цей чарівний твір написала Єва Сольська – вже досить відома українська авторка. Варто зауважити, що усі місця, описані у книзі, реальні. Письменниця полюбляє проводити вільний час у лісі, і сама природа надихнула її на створення цієї історії. Головна героїня дівчинка Летті відчуває себе чужою у світі людей. Все життя вона бачила у снах друїдів та давньоримські походи. Летті більше подобається проводити час із деревами та квітами, ніж зі своїми однолітками. І от одного разу дівчинці випадає шанс дізнатися, ким вона є насправді. Кожною сторінкою ця історія інтригує і заворожує все більше. Саме тому цей твір має багату кількість шанувальників. Це дійсно гідне українське фентезі.   

 

 

8. «Чубзики» із серії «Фантастика та фентезі». Автор книги – Сергій Лоскот – як справжній фантаст у своєму творі передбачив події, які відбуваються у нашій країні зараз. Книга увійшла до довгого списку у номінації «Дитяча Книга року BBC-2020». Це казково-підліткове фентезі про наш світ. Навіть можна сказати, що ця книга – про історію нашої країни, яка сотні років бореться за свої мрії та власну самобутність. В ній йдеться про війну Світла і Темряви, про тих, хто на боці Добра, і їхніх супротивників, які намагаються знищити весь світ, аби довести свою владу. Самі чубзики – головні персонажі – дуже різні, зі своїми забобонами, легковажністю і гумором, як і усі ми.

 

 

9. «Віктор_Робот. Щоденник збирача планет». Письменниця Анастасія Лавренишина створила насправді унікальний твір. Справа в тому, що її книжка стала повноцінним приквелом до українського анімаційного фільму «Віктор_Робот» 2021 року. Анастасія запропонувала авторам мультфільму створити діалог між цими двома творами. Така унікальна взаємодія сюжетів, кожен з яких є абсолютно повноцінним і достатнім, відбулася вперше в історії як української анімації, так і українського книговидання. У книзі йдеться про пригоди механіка штучної зорі Зоряни та його подругу – земну дівчинку на ім’я Віка. Разом вони поринають у світ мрій, астрофізичних теорій та їхнього практичного застосування, летять на Місяць, перетинають Усесвіт і знову повернуться на рідну землю.

 

 

10. «Сапієнси» із серії «Фантастика та фентезі». Книга-переможець у номінації «Дитяча книга року BBC-2019».Також вона є однією з двох українських книжок, які потрапили до престижного щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки 2020» («White Ravens 2020»). У цієї книги недарма стільки нагород, адже її автору – неймовірному Володимиру Арєнєву – вдалося створити перший за часів незалежності України науково-фантастичний твір для підлітків. Книга вражає своєю глибиною та динамічністю. Великий майстер Арєнєв заклав у неї багато цікавинок на ґрунті саме української культури та історії. Події відбуваються у Києві у далекому майбутньому, коли у життя людей прийшло багато науково-технічних винаходів, та й саме суспільство дещо змінилося. Але незмінним залишилося бажання підлітків досліджувати світ та шукати пригод. Саме цим і займаються герої книги.  

 


 

Ми щиро пишаємося нашими авторами і читачами. Віримо, що попереду нас чекає ще більше неймовірних книжок із творами українських авторів!

 

Анастасія Рябуха 
Провідна редакторка ВГ «МАГ»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: