Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
3 складові книжок-картинок для розвитку малюка
20.06.2019
Поради батькам
Пояснити поняття дружби і взаємодопомоги, навчити правилам особистої гігієни і виховати всебічно розвинену людину – лише частина завдань, що покладені на плечі батькам. І щоб під час виховання було легше і дорослим, і малюкам, на допомогу приходять книжки-картинки. Але чому саме вони подобаються дітям і яку мають користь?

Із книжками-картинками малеча завжди весело проводить час, адже можна:

• читати їх;

• розглядати яскраві малюнки;

• складати власні історії, дивлячись на зображення.

Дітям цікаво і просто слухати оповідь, бо вони швидко впізнають у персонажах себе.
У книжках-картинках нерідко поєднуються три важливі складові, що сприяють розвитку малюка.

1. Цінності – мовою, зрозумілою для дітей

Що таке «добро», «дружба», «любов», турбота»? Про ці поняття часто допитуються чомусики. Але як їх розтлумачити зрозумілою для дитяти мовою? Потрібно пояснювати на прикладах, що яскраво подані в книжках.

Наприклад, в серії оповідань «Як сховати лева» мова йде про Лева, якого боялися усі в місті, але, як виявилося, дарма. Бо саме він багато разів допомагав містянам, попри недовірливе ставлення. Приємні, теплі ілюстрації на кожному розвороті доповнюють образ чуйного та відважного рятівника.

Прочитавши оповідання, дізнайтеся у дитини: чи подобається йому Лев та чому, як би він сам вчинив на місці героя, хто з персонажів поводився погано тощо. Таке спілкування не лише заповнить дозвілля, а й піде на користь малюкові.



2. Навчання, що поєднане з грою
 
Малюкам віком від 2-3 років постійно потрібно навчатися чомусь новому. Але інколи навіть у найактивніших «живчиків» не виникає бажання отримувати нову навичку, наприклад користуватися горщиком, чистити зуби, вмиватися та ін. Цьому є декілька причин:
 
страх перед новим;
 
особисті негативні асоціації;
 
лінощі тощо.
 
У такому випадку допомагають історії, в яких навчання поєднується з веселою грою. Дитина ніяк не навчиться чистити зуби? Не проблема! Просто тримайте поряд із вмивальником книгу «Чотири зуби», в якій подано «інструкцію» з чищення зубів. Почніть чистити зуби разом із малюком та перетворіть цей процес на потішну гру зі змаганням: «Щітку під воду, пасту на щітку, скажи «а-а-а» і рухай щіткою, скажи «і-і-і» і рухай щіткою – молодець! А тепер – хто краще!» Такий процес точно мотивує малятка до найретельнішого догляду за собою.
 

3. Гумор 
 
Дитина капризує або засмучена? Гарний привід, щоб відволікти її, прочитавши разом гумористичне оповідання. На цю роль ідеально підходить «Найкраща у світі фіранка» –  історія про те, як зіпсувавши улюблену фіранку Горили, його друзі створили ще кращу! Весела історія доповнена кумедними малюнками – не лише заряджає позитивом усю родину, а й навчає дивитися на речі інакше, не засмучуватися через дрібниці.
 

Книжки-картинки – видання з повчальними оповіданнями та яскравими ілюстраціями, що рекомендовані дітям від 2-3 років. Це чудовий варіант дитячого дозвілля, що допомагає батькам виховати всебічно розвиненого малюка.
 
Вікторія Білан,
редакторка ВГ «Читайка»
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: