Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
5 фактів з книжки «Привіт, землянине!», у які складно повірити
05.11.2022
Що почитати?

Книжка «Привіт, землянине!» містить аж шість розділів. Тут розповідають про історію Землі, про Сонячну систему, про атмосферу й пори року, про вулкани й землетруси, про воду, клімат, першу людину та навіть імовірний апокаліпсис.... Тож тут повно фактів, у які складно повірити. Їхня мета — пояснити дитині, як насправді влаштовані наша планета і Всесвіт. Ось п’ять найцікавіших із них:

Усе почалося з грудки, а закінчиться величезною кулею з лави

Так-так! Коли 4,5 мільярда років тому вибухнула зірка, її пилинки почали збиратися в грудочки. Грудочка до грудочки — і утворилося Сонце. А також Меркурій, Венера, Земля і Марс, а згодом інші планети. Земля, наш дім, тоді була не такою затишною. Її атакували метеорити і заливали дощі! Але саме вони принесли найцінніше — воду, а отже… життя! А щоб маленьким читачам було ще зрозуміліше, у першому розділі є комікс на цю тему.

Та, на жаль, життя на нашій планеті не триватиме вічно. Коли Сонце почне розширюватися, воно перетворить Землю на величезну кулю з лави. А потім ковтне її. Але це станеться ще дуже нескоро, адже книжка передбачає події, які відбуватися через мільярди років.  

Юпітер — як піца, а Нептун — як пончик

Автор цієї книжки — ще той дотепник. Тому серйозні й, здавалося б, складні теми він розбавляє науковим гумором. Щоб діти краще собі уявляли масштаби космічних тіл, у книжці їх порівняли зі звичними нам предметами. Так найбільша з планет стала піцою, Сатурн — млинцем, а Меркурій — пігулкою. Цікаво, яка Земля? Гайда читати!

У деяких країнах можна стрибати туди-сюди між вівторком і середою

Еге ж! Розповідаючи про час і часові пояси, автор здивує юних землян і таким фактом. Чикаґо та Нью-Йорк розташовані на межі двох часових зон. Якщо стати на межу опівночі й почати стрибати, то можна переміщатися з одного дня в інший. Можливо, це заохотить вашу дитину подорожувати?

Також тут є інша корисна інформація про час: як дізнатися його за сонцем і що робити, коли летиш у країну в іншому часовому поясі.

Все, що у нас є, — пляшка прісної води

У розділі про воду сказано, що земна поверхня вкрита водою на 70%. Багатезно! Та щоб маленькі земляни відповідально ставилися до ресурсів, автор вирішив пояснити все наочно. Він пропонує уявити: вся вода Землі вміщується у ванні, повній ущерть. Якщо відчерпати чотири літрові пляшки, то можна побачити, скільки саме на Землі прісної води. Решта води — солона, непитна. До того ж, три з чотирьох пляшок замерзлі (крига Ґренландії та Антарктики). Тобто з повної ванної ми можемо пити лише літрову пляшку. На 8 млрд людей! Це напевне навчить берегти воду!

Навколосвітню подорож можна здійснити за 80 кліків мишки

Автор енциклопедії «Привіт, землянине!» дуже просунутий і сучасний. І він знає, як дітлахи люблять інтернет. А тому знайомить читачів і читачок з корисним ресурсом Google Earth, де можна побачити найвіддаленіші куточки нашої планети. Увівши зазначені в книжці координати, можна здійснити навколосвітню подорож. Зустрінемося біля Ейфелевої вежі!

Вибрати 5 фактів з такої мегацікавої занадто складно! Адже «Привіт, землянине!» руйнує всі стереотипи і вражає непередбачуваними поворотами, крутими ілюстраціями та інтелектуальним гумором, доступним для дітей. Не обмежуйтесь лише цими фактами! Дізнайтесь також, чи насправді з неба падають зорі, звідки в лимонаді сеча стегозавра та багато-багато іншого!

 

Катерина Процун

помічниця провідного редактора ВГ «Енциклопедії»

Товари з цієї статті
-50%
Привіт, землянине!
Марк тер Горст
290,00
145,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: