Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
5 причин, чому потрібно читати дітям
29.01.2019
Що почитати?
Кожна дитяча книга — це світ із незвичайними персонажами, яскравими картинками та добрими емоціями. Книги розвивають мовлення малюка та його емоційність, спонукають допитливість, відкривають цілий світ. А чого ще можуть навчити книги наших дітлахів?
 
1. Фантазувати.
В анімаційному або художньому фільмі герої та декорації подаються дитині вже «готовими», такими, як їх побачив режисер. Книга вмикає дитячу фантазію. Слова, надруковані на папері, перетворюються на образи. Кожен маленький слухач або читач уявляє собі героїв і світ, в якому вони живуть, по-своєму. Найкраще у розвитку фантазії допоможуть  казки, наприклад, серія «Казки у подарунок».
 
2. Перемагати свої страхи.
Часто в дитячих книгах зустрічаються негативні і навіть досить страшні персонажі. Саме в ранньому дитинстві у малюка формується здатність справлятися зі своїми страхами. Він вчиться не боятися Баби-яги, намагається подружитися з Бармалеєм, шукає всілякі шляхи і лазівки, які допомагають йому стати хоробрішим. Усі ці маленькі і великі перемоги відіграють величезну роль у становленні особистості, вихованні характеру. Дитина дорослішає через випробування і долає свій страх разом із героями казок. Які книги допоможуть у цьому? Серія «Казка за казкою».

 
 

3. Співпереживати та співчувати.
Дитина переживає все те, що відбувається з героями книг і приміряє на себе. При цьому вона вчиться розрізняти, «що таке добре і що таке погано», розпізнавати добро і зло, вибирає, ким би вона хотіла бути і на чиєму боці. Напруга, яку відчуває малюк, слухаючи історію, і та емоційна розрядка, то полегшення по закінченні, коли стає зрозуміло, що «все добре», є можливістю «скинути» агресію мирним шляхом, перемогти уявного ворога, відчути себе сильним і благородним. Для досягнення цих цілей почитайте дитині чарівні книги Штефані Далє про фею Суничку, маленьку принцесу ельфів Лілію, повітряну піратку Мілу.



4. Знаходити інформацію.
Будь-яка освіта починається з самоосвіти. Тому в бібліотеці малюка неодмінно мають бути всілякі енциклопедії та пізнавальні книги. Розглядаючи картинки і слухаючи мамине читання, маленький чомусик знайде відповіді на багато своїх питань. Поступово він усвідомить, що існує чимало книг, в яких можна відшукати цікаву для себе інформацію. І робити це зовсім не складно. Познайомити дитину з пізнавальними книжками можна на прикладі серії «Наука розповідає…».

 
 
 
5. Умінню спілкуватися.
Існує чимало книг, що стануть чудовими помічниками у розвитку комунікабельності малюка. Слухаючи казки та оповідання, дитина проживатиме ситуації разом із головними героями, і, завдяки цьому, розбиратимеся в правилах поведінки й особливостях спілкування з однолітками. Дуже гарні для цього книги серії «Пригоди Шкарпетика» і книга «Найбільший сніговик у світі». Вони — про спілкування, дружбу і взаємодопомогу.

 
У дитячій бібліотеці має бути якомога більше книжок найрізноманітніших жанрів! Це спонукатиме дітлахів до всебічного розвитку. І нам для цього навіть не потрібно робити нічого особливого — просто частіше брати в руки книгу, зручніше вмоститися з малюком і вирушити у чарівну подорож сторінками…
редакторка ВГ “Каскад”







 
 
 
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: